Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rozvod kabelů UTP a telef. po bytě - skrytě a možnost výměny

ahoj,

potřeboval bych poradit s rozvodem síťového a tel. kabelu po bytě v paneláku. Bezdrátovému řešení se vyhýbám a je to krajní řešení, které se dá nasadit vždy :-).

Do bytu přes vstupní dveře vede klasický UTP kabel (lokální ISP) a tel. kabel O2. Byt je v totální rekonstrukci, je už bez příček, budou nové z 7,5cm tlustého itongu. Snižovat strop asi nebudu (sádrokarton - tam by byla asi taky cesta vedení kabelů), takže zbývají jen stěny.

Vše kolem elekriky je promyšlené a hozené v plánu, to jsou věci, které se "zazdí", ale jak jinak volné kabely nějak organizovaně vést po bytě? Nejlépe skrytě, a aby se daly vyměňovat podle potřeby..... na toto jsem bezradný. Ve svém okolí nemám nikoho, kdo by měl třeba zazděné husí krky. Husí krk minimálně zakomponuji pro přechod mezi místnostmi. Zajímalo by mě vaše konkrétní řešení, pokud toto někdo řešil.

Předem děkuji všem za odpovědi k tématu.

loading...
Předmět Autor Datum
V celém baráku jsem zasekal husí krky a těmi jsou protaženy jak anténní, tak síťové kabely. Na trase…
rokator 13.06.2011 17:25
rokator
pravda, koax telky asi taky budu muset vést skrz byt, jen z jiného místa než jsou vstupní dveře pro…
TNT 13.06.2011 19:28
TNT
Mám krky 20 mm, pohodlně na tři kabely. Veškeré krky jsou v kuse bez přerušování. Každé přerušení do…
rokator 13.06.2011 21:10
rokator
ztíží výměnu poškozeného kabelu Už se ti někdy ve zdi poškodil kabel? Zasíťval už jsem toho mraky,…
Uroboros 14.06.2011 08:02
Uroboros
Už se ti někdy ve zdi poškodil kabel? Zasíťval už jsem toho mraky, ale kabel ve zdi kvůli nefunkčnos…
rokator 14.06.2011 08:40
rokator
Jestliže se spolehneme na tvůj předpoklad, nemusíme vůbec řešit protahování kabelů těmi krky a můžem…
Uroboros 14.06.2011 09:17
Uroboros
... no a mě se to zrovna stalo. Dělali jsme podkrovní místnosti a tak jsem před příchodem řemeslníků…
Jack 22.06.2011 13:16
Jack
a jeden kabel je dead. můžeš prosím popsat závadu trochu blíže, docela by mne to zajímalo
Uroboros 22.06.2011 18:21
Uroboros
Předem upozorňuju že nejsem síťař, takže nějaký moje postupy můžou být nestandardní ;-). Kabely mám…
Jack 23.06.2011 10:30
Jack
jestli je v háji jen jeden drát z 8, tak by na tom ještě v pohodě jel 100 Mbit/s (využívají se jen 2…
Uroboros 23.06.2011 11:46
Uroboros
Do husích krků, ty zasekat do zdi. :i: Před instalací husích krků je dobré je protáhnout špagátem t…
L-Core 13.06.2011 17:37
L-Core
Já jsem tam kabely protáhl na zahradě ještě před zahozením do zdi. Dělá se to mnohem jednodušeji. Př…
rokator 13.06.2011 18:34
rokator
pro pripad ze se to neudela mam k dispozici fintu: Na provazek se privaze cca pulka papirovyho kapes…
bahno 13.06.2011 20:03
bahno
Skvělý nápad! :!:
Moas 14.06.2011 07:11
Moas
Kurnik, ty seš hlava!
Prasak 14.06.2011 13:21
Prasak
A nebo takto http://www.t-cz.com/soklova-lista-cezar-vzor-115-p ro-kabelove-vedeni-_d8074.html
JR_Ewing 13.06.2011 21:31
JR_Ewing
ja mam kabely netu doma tazene pod listou ktera kryje prechod podlahy a zdi. Tak se dostanu kam potr…
Redsnake 14.06.2011 11:51
Redsnake
Jako příklad dobré, ale ta cena je příšerná.
kejki 22.06.2011 11:47
kejki
Pokračování po první konzultaci s elekřikářem. U dveří ve výšce 2m bude modem od ISP, takže je to c…
TNT 21.06.2011 13:30
TNT
Mě bylo řečeno, že křížení nevadí, ale kabely nesmí jít souběžně podle sebe. Ani si moc nedovedu pře…
rokator 21.06.2011 13:45
rokator
Takze ja by som navrhoval zo svojich skusenosti toto. Viac zasuviek v izbach, na nove domy to uz dav…
fleg 21.06.2011 14:26
fleg
isp asi nepůjde dál než za dveře, jedná se o optiku a ta je cenově nekde jinde než drát(optice už vů…
TNT 21.06.2011 23:20
TNT
Wifi sa bat nemusis, bezpecnost sa da zvysit pouzitim radius servera, ale ak sa spolahnes na wpa tak… poslední
fleg-sk 26.06.2011 10:06
fleg-sk

pravda, koax telky asi taky budu muset vést skrz byt, jen z jiného místa než jsou vstupní dveře

pro představu, jaký průměr krku máte doma?

řešili jste i víc výstupů z krku v místnosti? třeba kvůli změně rozložení nábytku v místnosti? ta hadice může být od začátku do konce x-krát přerušena "krabičkou" teda x-násobné ústí, realizované to může být jednoduše hadicí s 2 ústíma a toho bych se obával víc

ztíží výměnu poškozeného kabelu

Už se ti někdy ve zdi poškodil kabel? Zasíťval už jsem toho mraky, ale kabel ve zdi kvůli nefunkčnosti jsem ještě neměnil.

A rozložení nábytku naplánuj jednou pro vždy :-)

Pokud tam plánuje bydlet s někým ženského pohlaví, tak asi těžko :-)

A pro zadavatele, spíš bych zapřemýšlel, jestli nedát do zdí místo UTP, STP kabel, nebo aspoň FTP jestli plánuješ v krku tahat i něco dalšího. Záleží na tom, co s tou domácí sítí plánuješ a na provedení. Pokud krkem potahneš jeden xTP kabel a stačí ti 100Mb ethernet, tak UTP stačí. Pokud v krkách toho bude víc a v bytě bude vícero PC mezi kterými se budou přenášet data, uvažoval bych o STP a 1Gb etehernetu. FTP kabel pokud toho bude víc a neplánuješ použití 1Gb, resp. on by na tom 1Gb chodil taky, ale může docházet ke ztrátě paketů a tím ke zpomalení...

Už se ti někdy ve zdi poškodil kabel? Zasíťval už jsem toho mraky, ale kabel ve zdi kvůli nefunkčnosti jsem ještě neměnil.

Samozřejmě, že se mi to nikdy nestalo, ale teoretická možnost tu je. Nehledě na to, že časem se kabely mohou vyměnit za kvalitnější.
Jestliže se spolehneme na tvůj předpoklad, nemusíme vůbec řešit protahování kabelů těmi krky a můžeme je rovnou zaplácnout maltou :-)

Jestliže se spolehneme na tvůj předpoklad, nemusíme vůbec řešit protahování kabelů těmi krky a můžeme je rovnou zaplácnout maltou :-)

Taky to tak u sebe v baráku mám :-), kdo by se kopal s dírou pro krk, když mi na kabel stačí 5*5mm, mám většinou 3 kabely FTP pod sebou, jednoduše jsem řezal do hloubky cca 3cm drážku 5mm širokou, zamáznul sádrovou omítkou, vymaloval a hotovo.

... no a mě se to zrovna stalo. Dělali jsme podkrovní místnosti a tak jsem před příchodem řemeslníků roztahal všechny rozvody husími krky. Nedávno jsem zapojoval PC zásuvky a jeden kabel je dead. Naštěstí jsem do každého pokoje tahal 2 STP a jedná se zrovna o pokoj syna, kterému je zatím 8. Tudíž výměna se na pár let odkládá (a nakonec tam stejně z lenosti šoupnu nějaký SOHO switch).

Předem upozorňuju že nejsem síťař, takže nějaký moje postupy můžou být nestandardní ;-).

Kabely mám vedený v husím krku za zateplením minerální vatou a končí v krabicích. Byly protaženy ještě před SDK. Když jsem zapojoval zásuvky, jedna tvrdošíjně odmítala pracovat. Po proměření multimetrem jsem zjistil že jeden drát je přerušený.

Pokračování po první konzultaci s elekřikářem.

U dveří ve výšce 2m bude modem od ISP, takže je to centrální "hub" UTP kabelů, zde se všechny kabely budou sbíhat. Zakončení na druhé straně bude zásuvkami. 2 pokoje budou mít po jedné zásuvce, obývák 2 zásuvky. Každá zásuvka bude mít 2 síťové připojení, takže do každé zásuvky půjde z hubu krkovice po 2 kabelech. Krkovic teda bude víc, budou tenčí asi kolem 1cm. UTP kabel vyberu asi CAT6 pro 1Gbit ethernet (pod CAT5E nepůjdu, teď mi 100Mbit stačí)
TV chci řešit podobně "hub" je v obýváku kde je kabel z antény, a táhnout to do dvou pokojů.

Dořešit musím: křížení s el. vedením a případné rušení. zvolení takového průměru krku, aby bylo možné kabely UTP nebo koax vyměnit, když bude krkovice pod omítkou.

Kdyby někdo chtěl ještě na toto reagovat, tak bych uvítal zkušenosti kolem vedení elektřiny, UTP, rušení, čemu se vyvarovat.

Takze ja by som navrhoval zo svojich skusenosti toto.
Viac zasuviek v izbach, na nove domy to uz davame bezne prave kvoli tomu co si spomenul, taha sa dvojmo jak koaxial tak ethernet. Co sa tyka kabla 5e ti staci, cat6 je zbytocnost, 1Gb na tom pojde ok, navyse sa jedna v byte o kratke vzdialenosti.
To, ze na chodbe budes mat modem, to by som za centralny bod nepovazoval, nakolko aj na 3izbovy byt budes potrebovat 16 portovy switch. Ono sa to nezda, ale ak zapojis v kazdej izbe po 2 zasuvky, predstavis si, ze doma budes mat este zvlast wifi router, mozno sietovu tlaciaren, satelity s ethernetom su uz dnes bezne, nejake NASko, pripadne HTPC, za 3-4 roky bude ethernet v kazdej tv...atd atd. To chces mat 16 portovy switch na chodbe? Nehovoriac o tom, ze z neho musi ist kabel do routra a odtial do netu, ci ineho routra tvojho ISP.
Co sa tyka krizenia nie je ziaden problem, subeh tiez nie, ale norma ho nepovoluje, pri pouziti stp kabla som vsak nikdy ziadne problemy nemal aj ked to robim len ked musim, takze skor by som sa tomu vyhol ak sa da.

isp asi nepůjde dál než za dveře, jedná se o optiku a ta je cenově nekde jinde než drát(optice už vůbec nerozumím), ještě jsem nezjistil co to je, předpokládám, že to bude modem s jedním ethernet výstupem a u toho bude hned extra router/switch, mají to takhle v ostatních bytech....

chci zajistit rozvod po bytě na drátě kvůli zamezení bezdrátovému odposlechu, to je dnes takový hobby zkoušet se dobýt do cizí sítě, nechci přispívat další takovou sítí...

nemyslím si, že v nebližších 2 letech využijí najednou víc jak 2 kabely najednou, budou se aktivovat zásuvky přehazovázím kabelů podle potřeby..... v každém případě 16portový switch si dokážu představit zavěšený pod stropem, na stěně, je to něco za něco.... a takové rozhodování člověk dělá stejně dennodenně :-)

jinak sbírám informace kde se dá, moc času už nemám, přepážky jsou už postavený, elektřikář na to už brzy naběhne :-/

dík všem za příspěvky

Wifi sa bat nemusis, bezpecnost sa da zvysit pouzitim radius servera, ale ak sa spolahnes na wpa tak nespravis hlupost. Wpa je za sucasnych moznosti neprelomitelne, staci mat alfanumericke heslo, wpa od teba vyzadovat min 8 znakov a pokial by som pouzil brute-force attack tak som bez sance. Ista sanca je pouzitie rainbow-tables, ale tieto tabulky su velmi velke a zdaleka nepokryju vsetky moznosti. Ak pridas do hesla nejaky dalsi nealfanumericky znak tak je utocnik v prdeli.
Wifi ma skor problem s rusenim medzi susedmi, v tom vidim ovela vacsi problem v buducnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...