Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zateplení staré dřevostavby

Dobrý den, začínáme rekonstrukcí 60 let starého dřevěného domku. Jedná se o roubenku z 20cm silných hranolů, spáry jsou vyplněné asi slámou, zevnitř je nabitý heraklit a na něm omítka. Plánujeme zateplit zvenku izolací-5cm rošt a izolace,do kříže opět 5cm rošt a izolaci a potom obklad falcovanýma 3cm deskama.Půda pod novou plechovou střechou je jen plech a pod ním desky. Tam chci dát mezi krokve 10cm izolaci a potom obložit 15mm OSB. Uvnitř budu všechny stěny obkládat pérodrážkou. Mohli by jste mi poradit, jestli bude stačit 10cm izolace a jaké, jestli musím dát parozabranu. Je to celodřevěné aby to nějakým způsobem dýchalo. Nebo jestli mám přidat izolací i zevnitř?Domek není podsklepený, ale je asi 1m vyvýšený. Podlahu tvoří trámy mezi kterými je škvára a nahoře vlastní dřevěná podlaha z modřínových desek. Zatím je domek dobře odvětrávaný-přes vypadlou slámu je vidět až ven,ale žádná plíseň. Vzhledem k tomu, že chci do domku instalovat ústřední topení, chtěl bych Vás požádat o radu, jakým způsobem provést izolaci od půdy po podlahy, venkovní a vnitřní stěny, aby to bylo dostatečné, ale aby se nezačala tvořit plíseň apod. Předem Vám moc děkuji za Vaše cenné rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je škoda ničit roubenku drahými obkladovými deskami, ať zvenčí /vzniknou jen samé hrůzy/, ale i zevn… poslední
reflexis 11.06.2011 14:23
reflexis

Je škoda ničit roubenku drahými obkladovými deskami, ať zvenčí /vzniknou jen samé hrůzy/,
ale i zevnitř. 20cm dřeva má dostatečné izolační schopnosti i do mrazů, ale nemá tepelnou setrvačnost /vychládá do rána - kdysi to řešily velké pece, kamna, která dávaly teplo přes noc/Řešení je za málo peněz, ale dá více práce. Je třeba pečlivě utěsnit všechny škvíry - mezi trámy, ve spojích i prasklinách, nejlépe jílovitou hlínou z okolí, nastavenou třeba otrubami, nařezanou slámou, konopím, vlnou atp.,aby při schnutí nepraskala.Dříve se nejčastěji používal rašeliník, ale ten je dnes chráněný. Strop zvrchu zateplit,/ slámové, konopné desky,keramzit /lignopor/ teplo jde nahoru. Dříve se používala udusaná tatáž hlína
s výplní. A pro tepelnou pohodu ráno stačí nastavit režim topení tak, aby zatopil 1/2hodiny před vstáváním. To je snad vše.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru