Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit alternátor

Ty ho máš vyndaný?

Nejjednodušší je právě zkusit ho v autě nabudit a pokud po nastartování a po zvýšení otáček kontrolka zcela zhasne a multimetrem změříš na baterce nad 14V, je v pořádku.
Nemá cenu řešit diody, pokud nemáš altík nabuzený. I kdyby měl spálený celý můstek (krajně nepravděpodobné), pomocné diody budou fungovat a alternátor půjde nabudit - chytne se a kontrolka aspoň částečně pohasne.
Teprve tehdy, kdyby kontrolka nezhasínala nebo ne zcela a alternátor by nedával vůbec žádný proud (nezvýšilo by se napětí na akumulátoru), je potřeba přistoupit k rozborce altu. Poté odpojit můstek od vinutí a každou jednotlivou diodu (6 hlavních a 3 pomocné) proměřit multimetrem - má na to funkci která ukazuje v propustném směru úbytek napětí v milivoltech. V závěrném nesmí naměřit nic.
Prostě ho nabuď, tak jak jsem to napsal nahoře a uvidíš.

A ještě jedna věc. Pokud jsi tam nechal původní velkou řemenici z dynama, točí se ti altík pomaleji než by měl. Převod mezi motorem a altem by měl být aspoň 1:1,8, nejlépe 1:2. Při volnoběhu by měl točit minimálně 1700 ot/min, lépe 1900 ot/min.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny