Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na lakování auto-motoplastů?

Zdravim. potreboval bych poradit ohledne nalakovani plastovejch motokufru,tak aby to za neco stalo.....
nejasnosti co amm jsou nasledijici:
1)jestli se i na plast pouziva zakladova barva-pripadne jaka?
2) mam ten plastovy povrch kufru krome odmasteni jeste nejak zdrsnit?
3) jakou zvolit vrchni barvu, predpokladam ze nejakou syntetiku ale jestlis e dela neco konkretne na plasty nemam tuseni
4) finalni uprava? staci kdyz zustane vrchni barva a nebo to musim striknout jeste lakem aby to vydrzelo?

Jak jsem rikal, budu lakovat kufry na motorku takze potrebuju aby to vydrzelo i nepriznivych povetrnostnich podminkach,mozna sem tam nejaky oter o stromy a podobne:)
Planuju strikat pistoli...

Diky za kazdou radu
Změna předmětu, původně: Jak na lak? (sHpy00n)

Předmět Autor Datum
Jaffanto nevím jak jsi na tom s lakováním jestli jsi něco už nalakoval. Ono jde oto aby to opravdu k…
ar 12.05.2011 19:54
ar
diky za info. ja uz za sebou nejaky lakovani mam,ale vzdycky jsem delal jen plechy...... takze ten f…
Jaffata 12.05.2011 20:57
Jaffata
Ty kufry už jsou jednou lakované a nebo je to bílý plast? Pokud už jsou lakované a je na nich barva,…
ar 12.05.2011 21:27
ar
je to bily plast...lakovane nejsou. ja se o vikendu dostanu domu tak udelam fotku a hodim to sem. a…
Jaffata 12.05.2011 22:48
Jaffata
Ten plnič ve sreji raději nepoužívej pod pistoli. Rád se zvedá. Jinak s tím ostatním naprostý souhla…
ar 12.05.2011 23:09
ar
tak jsem se dostal domu uz dneska a blejsknul jsem to..sice jen na mobil ale i tak je ten povrch vid…
Jaffata 13.05.2011 17:00
Jaffata
Ty boční jsou v pohodě to půjde jednoduše. Ty bych jen malinko v místěch kde je to pošrábané malinko…
ar 13.05.2011 18:58
ar
Pujdu do toho urcite,protoze s touhle zlutou hruzou se stydim jezdit:D:D Akorat teda to brouseni bud…
Jaffata 13.05.2011 19:13
Jaffata
Tak pokud jsou i ty boční takto krabaté a chtěl bys to zachovat, ale nesmí být poškrábané (což asi j…
ar 13.05.2011 21:16
ar
dobre tak ja to nejdriv zkusim vzit tou 300 a uvidime co to udela.. ty kufry(hlavne ty bocni) jsou p…
Jaffata 13.05.2011 21:28
Jaffata
Víš co, záleží jakou značku prodávají u vás. Já třeba používám material na toto od Fy Deber, protože… poslední
ar 13.05.2011 22:50
ar

Jaffanto nevím jak jsi na tom s lakováním jestli jsi něco už nalakoval. Ono jde oto aby to opravdu k něčemu vypadalo. Přesto ti popíšu postup.
Plast se brousit nemusí, nejprve se nastříká změkčovadlem a za cca 10 min se to nastříká plničem. Po vytvrdnutí se plnič brousí "pod vodou" ( to je že se brusný papír namáčí ve vodě a tím se vyplachuje). Použije se papír 800-1200 (hrubost). Podle toho jestli jde o klasickou barvu nebo metalízu. Barva se na stříkání používá dvousložková barva stejná jako na auta. Nejlépe si nechat namíchat stejný odstín jako je motorka. Finální povrch je samotná barva Klasickou lakovat nemusíš , metla se lakovat musí vždy.

Pokud nepoužiješ změkčovadlo na palsty , aby se plnič s plastem spojil, bude se to časem loupat.

diky za info. ja uz za sebou nejaky lakovani mam,ale vzdycky jsem delal jen plechy...... takze ten figl se zmekcovacem vubec neznam...... a prave ta dvouslozkova barva me zajima,jestli se ty zakladni odstiny daji sehnat normalne v obchode a nebo jestli si fakt musim nechat namichat.....mam motorku v cerny matny barve a kufry tred bily,takze je chci taky na cerno a jestli to bude treba krapatko jinej odstin na ty cerny stejne poznat nebude.....
A jeste jedna vec. ten povrch kufru neni uplne hladky,je takovy jakoby profilovany.. mel bych tohle vzit tim plnicem vickrat abych se dostal uplne na hladkou plochu a nebo je to jedno? plnic ma stejne funkci jen na vyplneni tech drobnejch skrabancu a nerovnosti ne? nemam ted kufry u sebe tak nevim jak je to profilovani hluboke...tak 0,5mm tipuju....

A ten zmekcovac je bezne k sehnani?

Ty kufry už jsou jednou lakované a nebo je to bílý plast? Pokud už jsou lakované a je na nich barva, odpadá ti to stříkání změkčovadlem. To se používá jen na plast, na starou barvu ne.
Barvu je nejlepší si nechat namíchat někde v oklolí kde prodávají autolaky. Prodají pořádný materiál, který je odolný UV záření a černá nebude po jedné sezóně jak prašivá a spíše šedivá. U matných barev je to ještě náchylnější na zvětrání barvy. Ten plnič těch 1/2 mm zaleje jako nic. to je v podstatě jen škrábanec. Pokud je možné dát foto kufru bylo by to nejlepší.

je to bily plast...lakovane nejsou. ja se o vikendu dostanu domu tak udelam fotku a hodim to sem.
a barvu bych si tedy asi nechal namichat primo podle ty motorky,at to nejak vypada kdyz uz to budu delat... a zmekcovac na ty plasty bych asi taky mohl sehnat tam kde si budu nechavat tu barvu namichat ne? plnic mam doma snad jeste nejaky zbytek ve spreji, kdyz by ne tak asi koupim ten do strikaci pistole....

hodim sem ty fota a proberem co dal s tim:) diky

Ten plnič ve sreji raději nepoužívej pod pistoli. Rád se zvedá. Jinak s tím ostatním naprostý souhlas, je vidět , že ti to pálí. Když se něco dělá tak ať je to pořádně a člověk se pak nemusí stydět. Foto sem dej, já si to pohlídám a občes mrknu. Zatím

Ty boční jsou v pohodě to půjde jednoduše. Ty bych jen malinko v místěch kde je to pošrábané malinko přebrousil ( je to plast tak nějakou 250-300 na sucho a pak jak jsem psal změkčovadlo , plnič , barva.
U toho "zadního" co je za sedadlem tam to bude pracnější ale pujde to taky. On není dělanej přímo na lakování a má ten hrubší povrch. Já bych ho celý přabrousil co nejvíc dohladka. a pak je postup stejný. Kdyby jsi to nechal takhle tak by jsi musel dát moc plniče a ten by pak mohl praskat. Pokud bys zase dal jen menší vrstu plniče ten povrch by zůstal hrubší a k těm bočním kufrům by to nevypadalo pěkně. Budeš muset kufry celé rozmontovat.
Pokud do toho pujdeš a budeš chtít napsat přesný postup není problém.

Pujdu do toho urcite,protoze s touhle zlutou hruzou se stydim jezdit:D:D
Akorat teda to brouseni bude asi trochu fuskaoni jsou takovy krabaty i ty bocni kufry.... takze nez to prebrousim tak to bude chvilku trvat... a kdyz to vemu tou 250-300 nezustane ten plast potom chlupatej?
Dam si ted dohromady vsechny veci co na to budu potrebovat a pak bych s tebou kdyztak zkonzultoval ten postup pekne krok za krokem,abych to nekde nezmrvil kdyz uz to bude takova rozsahla renovace:) mas predstavu kolik zhruba barvy by na vsechny ty 3 kufry mohlo padnout?
a jeste hledal jsem ten zmekcovac na netu ale bez vysledku...mas nejakej konkretni tip?

Tak pokud jsou i ty boční takto krabaté a chtěl bys to zachovat, ale nesmí být poškrábané (což asi jsou dle foto) Tak by to šlo stříknout místo plniče jen stříkacím kytem. No jestli to bude chlutaté hlavně záleží jaký je to přesně plast. Některý trochu chlupatí jiný vůbec. Proto jsem raději volil jemnější papír tu 300 kdyby to nebyl plast tak by se to pod plnič brousilo 100-120. Pokud by to i u té 300 chlupatělo tak to po obroušení vzít ještě celé 600 pod vodou.
Nevím přesné rozměry těch kufrů, ale pár podobných (ony se ty rozměry tak výrazně neliší)jsem už stříkal a na jeden kufr to vycházelo tak na cca 1 dcl barvy. Takže 4 dcl budou stačit.Zevnitř je předpokládám štříkat nebudeš.

dobre tak ja to nejdriv zkusim vzit tou 300 a uvidime co to udela.. ty kufry(hlavne ty bocni) jsou poskrabany celkem dost takze asi spis zustanu u ty varianty celoobrouseni + plnic.....
Presny rozmery takhle taky nevim ale je fakt ze jsou ty kufry vicemene vsechny stejny.... necham si namichat 0,5l a kdyztak mi zustane neco an pripadny dolakovani motorky nebo tak.....
takze ja si vyridim barvu,smirgly,rozeberua obrousim ty kufry a pak bych te pres zpravu tady kontaktoval a proberem co dal,ok?
a jesteten plnic a zmekcovac jestli ybs mi poradil nejaky konkretni?

Víš co, záleží jakou značku prodávají u vás. Já třeba používám material na toto od Fy Deber, protože "kolega" který má míchačku barev je používá. Druhý "kolega" používá PPG ,ale cena je o dost vyšší a kvalita je srovnatelná. Takže až půjdeš nechat namíchat barvu tak tam budou jak plnič tak změkčovadlo prodávat taky.
Jo ještě, tomu změkčovadlu se taky říká naleptávač. Je to to samé tak abys nebyl překvapený.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru