Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem serizeni RC vrtulnicku

Ahoj,

koupil jsem si tento vrtulnicek:
http://www.alza.cz/mikrovrtulnik-blade-msr-micro-e lektro-rtf-bind-fly-d165023.htm

a kdyz s nim vzletnu, tak sice lita, ale toci se kolem sve osy dokola.. Driv mi to nedelalo, zaclo to az potom, co jsem vymenil drzaky listu vrtule. Nevite cim to muze byt? vypada to, jako by zadni vrtulka nestihala a tocila se malo.. vrtulnik sice lita nahoru a dolu (vpodstate stoji na miste), ale dopredu, doleva, doprava ani dozadu s nim litat nemuzu, jelikoz se toci kolem sve osy. Otocka kolem sve osy neni nijak zavratne rychla, cca trva 2 sekundy nez se otoci o 360 stupnu. ale i tak se s nim neda litat tam, kam chci..

nenapada nekoho, cim to muze byt? pripadne jak to opravit?

Diky

loading...
Předmět Autor Datum
http://kutilska.poradna.net/q/view/16594-rc-vrtuln ik-jak-jej-ovladat-v-letu
Kurt 14.04.2011 20:45
Kurt
ja jsem to umel ovladat dobre... vrtulnicek mi delal to, co jsem chtel... lital jsem z mistnosti do…
antiS 14.04.2011 21:03
antiS
Píšeš že jsi měnil držáky listů rotoru. Nejsem sice letecký modelář, ale myslím si, že nyní mají lis…
Zerozero 15.04.2011 00:08
Zerozero
zkousel jsem drzak listu utahnout fest a nebo naopak povolit (tim listy dostanou vetsi volnost a moh…
antiS 15.04.2011 00:15
antiS
Pokud se vrtulník točí stejným směrem jako vrtule, odpovídá to moc velkému tahu zadní vrtulky, vzhle…
Zerozero 15.04.2011 01:22
Zerozero
tak to dopadlo.. nakonec jsem to vyresil... bylo to tim, ze zadni vrtulka nemela takovy tah, aby vr…
antiS 15.04.2011 14:19
antiS
Ještě existuje odpor a na něm při průchodu proudu úbytek napětí.
karel 15.04.2011 14:25
karel
aha :) uz si vzpominam co nas na zakladce ucili.. kdyz clovek necuchne od zakladky k elektrine, tak… poslední
antiS 15.04.2011 14:27
antiS

Píšeš že jsi měnil držáky listů rotoru. Nejsem sice letecký modelář, ale myslím si, že nyní mají listy rotoru větší úhel natočení do záběru, než původně. Možná proto, že třeba nejsou originální. Z toho důvodu není zcela vykompenzována reakce zadní vrtulkou. Nelze-li toto vykompenzovat nějakým nastavením serv a přijímače, nebo na vysílači elektronicky, bude nutno nějak mechanicky snížit tento úhel, aby tah hlavního rotoru byl úměrný tahu vrtulky na ocase. (Jen úvaha, s vrtulníkem jsem nikdy nelétal, modeláři nefackujte mě:)) (PS: Také záleží na tom, na kterou stranu se vrtulník točí. možná je potřeba naopak úhel zvýšit.)

zkousel jsem drzak listu utahnout fest a nebo naopak povolit (tim listy dostanou vetsi volnost a mohou se "natocit" vice). Nepomohlo... vrtulnik se toci po smeru, po kterem se toci vrtule.. ve zduchu to vypada jako kdyz clovek roztoci kacu :) nekdy to dostane takove obratky ze ve vzduchu poletuje jedna velka koule :) aspon to tak vypada...

ten drzak, za ktery jsem to vymenoval byl originalni, primo pro tento model, takze v tom by problem byt nemel. Je mozne, ze pri narazu, kdy se mi drzak urval se stalo neco se zadnim motorkem. Zitra to nesu klukum do modelarskeho kramu at se mi na to mrknou, jsem zvedavy co mi na to reknou..

Pokud se vrtulník točí stejným směrem jako vrtule, odpovídá to moc velkému tahu zadní vrtulky, vzhledem k tahu rotoru. To by znamenalo ještě více natočit listy rotoru do záběru, aby reakce těla vrtulníku byla úměrná tahu vrtulky. Ale také je možné že nějak utrpěl nárazem hlavní motor a i nepatrné snížení výkonu má za následek roztočení vrtulníku. Pokud má motorek komutátor s uhlíky - nejiskří?
Když tak napiš jak to dopadlo.

tak to dopadlo.. nakonec jsem to vyresil...

bylo to tim, ze zadni vrtulka nemela takovy tah, aby vrtulnik stabilizovala.. problem byl v tom, ze dratek, ktery vede k zadni vrtulce byl povysunuty (nemel asi spravny kontakt).. dratek jsem zasunul poradne a uz to funguje.. obcas se stane, ze kdyz vrtulnik spadne jak nema, tak se dratek povytahne a vrtulnik se zase toci kolem sve osy..

pres elektro nejsem, ale nikdy by me nenapadlo, ze spatny kontakt muze mit toto za nasledek.. muze mi nekdo vysvetlit, jak je mozne, ze pri nespravnem kontaktu se vrtulka toci min nez pri "spravnem" kontaktu dratu? mel jsem za to, ze kdyz se spoji 2 vodive prvky (dratky napr) tak jimi prochazi stejny proud.. kdyz se dratky rozpoji tak neprochazi proud zadny... tady proud prochazel, vrtulka se tocila, ale malo... to mi opravdu nejde do hlavy :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...