Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno vyrovnání podlahy

Ve 40 let starám domě chci dát v jednom pokoji v prvním patře plovoucí podlahu.Podlaha je ale propadlá.Od kraji ke středu místnosti to mohou být až 4 cm.Strop je dřevěný - škvárobetonový.Na netu jsem vyčetl spoustu názorů jak podlahu vyrovnat.Podlahu ale potřebuji o cca 2 cm zvýšit.Je můj postup správný ?
1.Vytrhat parkety.2.Oddělat desky které jsou jen přibity hřeby do trámů,dát je tam zpět ale přišroubovat vruty.3.Na desky dát OSB desky 2x,jedna vrstva za parkety,druhá proto že potřebuji podlahu zvednout.Vyrovná to podlahu abych poté mohl položit plovoučku ?

Předmět Autor Datum
Jednou jsme zkoušeli takovou podlahu z prken nadzvednout.Pokud ty hřebíky,co drží prkna,nejsou až př…
Jabraka 16.03.2011 23:19
Jabraka
Byl by to dobrý způsob kdyby vyšel.Takže ještě jednou.V krajích místnosti (třeba po jednom metru) na…
habin 21.03.2011 15:29
habin
Nejsou shnilé (sežrané houbou, tesaříky, ...) a prověšené nosné trámy? To by byl průser...
Rce 17.03.2011 00:28
Rce
Sou na 100% zdravé :-)
habin 21.03.2011 15:29
habin
Nevidím tam žádnou zvukovou izolaci. Ty OSB desky (nebo jakákoliv jiná deska, která se použije jako…
zoul 17.03.2011 07:34
zoul
Já nechci zvukovou izolaci,nepotřebuji ji.Prostě rovný podklad pod plovoučku.Pročtl jsem X názorů na…
habin 21.03.2011 15:36
habin
Já už to jednou dělal v kuchyni.Teda musel jsem vytrhat prkna která děsně vrzala protože byla přibit…
habin 17.03.2011 10:47
habin
Staré parkety opatrně rozebrat a uložit, odstranit desky, dosypat a dokonale srovnat liapor frakce 4…
sHpy00n 22.03.2011 18:03
sHpy00n
Nevím,to je věc názoru - parkety,plovoučka.Ty parkety maj skoro 50 let,nesedí v sobě,ve spojích jsou…
habin 01.04.2011 10:10
habin
Jednu vrstvu OSB nedávej (pokud místnost nemá velikost desky :-) , dej dvě i tenčí, druhou vrstvu př…
krok 21.06.2011 08:03
krok
Udělám to tím způsobem jak jsem psal.Vytrhám parkety,vytrhám desky.Pokud bude chybět škvárobeton - d…
habin 07.09.2011 21:58
habin
Říkáš desky zpět nedávej.Nevím v jakým sou stavu.Pokud budou OK,proč bych je nedával zpět ? Budou ta…
habin 07.09.2011 22:01
habin
Přesně takhle to chci udělat.Rozebrat parkety.Dosypat liaporem - nevím kde.Až pod deskama,ne? Kousek… poslední
habin 21.09.2011 17:20
habin
pěnobeton a drátky do betonu,samonivelační roztok,a nalít na igelit
Výbuch 21.06.2011 02:24
Výbuch
Heh, to jsem ještě neslyšel, oddělit samonivelačku igelitem.
kejki 22.06.2011 12:12
kejki

Jednou jsme zkoušeli takovou podlahu z prken nadzvednout.Pokud ty hřebíky,co drží prkna,nejsou až příliš pevné,(někdy to drží jako hrom)Uprostřed podlahy jsme navrtali několik dírek a vstříkli dovnitř pod prkna montážní pěnu.Za chvíli se podlaha zvedla o potřebné 2 cm a bylo hotovo.Pak jsme to ještě podepřeli okolo dalšími čtyřmi vstřiky Když byla podlaha zhruba v rovině,do druhého dne jsme na ni položili tři pytle s cementem.Když se tohle nepodaří,tak je vždy možné použít metodu vytrhání prken.(a parket).
JABRAKA

Byl by to dobrý způsob kdyby vyšel.Takže ještě jednou.V krajích místnosti (třeba po jednom metru) navrtat díry.Uprostřed také třeba v metrové řadě vždy cca metr od sebe.Jenže kolik tam asi nastříkat pěny aby se ta podlaha zdvihla po odstaranění parket o cca 4 cm?Jinak to budu muset udělat tím způsobem jak jsem psal.Vytrhat parkety,desky,desky tam znovu přišroubovat a na ně dát 2 vrstvy OSB.Ale OSB taky nejsou levná záležitost.Pokoj má cca 16m2.Na desky dám místo parket 1 vrstvu OSB,mezi pokoji bude menší schodek,stejně je tám práh.

Nevidím tam žádnou zvukovou izolaci. Ty OSB desky (nebo jakákoliv jiná deska, která se použije jako podklad pod finální podlahu) se dělávají jako plovoucí, tj. skladba trámy – záklop – zvuková izolace (Steprock, …) – křížem prošroubované desky volně položené na zvukovou izolaci, oddělené od stěn. Pokud budete mít desky položené rovnou na záklopu, zvuk se bude krásně přenášet po pevných spojích. A jak říká Rce, rozhodně zkontrolovat trámy, ať to za pár let neděláte znovu.

Já nechci zvukovou izolaci,nepotřebuji ji.Prostě rovný podklad pod plovoučku.Pročtl jsem X názorů na vyrovnání podlahy.Např.nivelační stěrtka je v mým případě blbost (to se dává na beton a když je minimální propad).V mým případě musím vytrhat parkety,přišroubovat znovu desky,na ně dát OSB a je to,aby byl rovný podklad pro plovoučku.

Já už to jednou dělal v kuchyni.Teda musel jsem vytrhat prkna která děsně vrzala protože byla přibita hřebíky a ještě byla u sebe a o sebe drhla.Podle rady jsem je vytrhal (prkna byla zdravá),položil zpět,mezi ně vkládal slabý lepenkový papír aby o sebe nedrhla a přišrouboval je.Na to mi podlaháři položili rošt a lino.Podlaha v kuchyni se tím roštěm dost zvedla.Proto když jdu z kuchyně do obyváku tak tam mám 4 cm schodek.Dělí to vlastně práh mezio dveřmi.V kuchyni je podlaha skoro po práh a v obýváku cca 4 cm pod.Ono by bylo potom nejlepší dát OSB ve dvou vrstvách ale to by bylo drahý.Radši tam budu mít schůdek,člověk to ani nepozná,to je jen zraková vada.

Staré parkety opatrně rozebrat a uložit, odstranit desky, dosypat a dokonale srovnat liapor frakce 4-8 mm. Na srovnaný liapor dvojitě položit OSB, dřevotřískové, cetris, či sádrovláknité desky dle libosti a peněženky. Pak požádat podlaháře a složit zpátky parkety. Lepší podlahu jak poctivé parkety totiž nepořídíte.

Nevím,to je věc názoru - parkety,plovoučka.Ty parkety maj skoro 50 let,nesedí v sobě,ve spojích jsou velké fuky.Ten postup vyrovnání mám tak na mysli.Odstranit parkety,desky,dosypat (já četl keramzit),pak dát desky zpět - přišroubovat a na ně 2 vrstvy OSB.Jenže OSB taky nejsou 2x levný.Dám jednu vrstvu,bude tam menší schodek,mezi pokoji je stejně ve dveřích práh.

Udělám to tím způsobem jak jsem psal.Vytrhám parkety,vytrhám desky.Pokud bude chybět škvárobeton - dosypu keramzitem nebo něčím jiným.Pokud bude nějakej trám v p..... (což podle propadu soudím že to bude na 100%) tak trám vyměním,dosypu tím keramzitem,desky přišroubuju zpět a na to hodím jednu vrstvu OSB místo parket.Zvedat to nebudu.To by byl zbytečnej náklad za novou vrstvu OSB,ten schodek mezi kuchyní a obyvákem je tak 3 - 4 cm ale když je ve dveřích prách

Přesně takhle to chci udělat.Rozebrat parkety.Dosypat liaporem - nevím kde.Až pod deskama,ne? Kousek podlahy jsem rozebral,hned pod parketami jsou desky a nejsou v krajích vůbec přišroubované.Když oddělám desky měl bych být na trámech - uvidím jestli jsou všechny OK a zda nebudu netné nějaký vyhodit - vyměnit.Mezi parketami a deskani nic není (prý tam bývá i tér papír apod).A parkety tam vracet nebudu.Jsou to 45 let starý feny....nelakovaný apod,ani k sobě pořádně nesedí.I když,šikovný podlahář by spáry vytmelil,parkety vyleštil a byly by jak nové - lesklé.Určitě by to vyšlo levnějc než plovoučka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru