Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyzdění jádra

Vim že se to už probíralo, ale přesto... Chtěl bych zrušit umakartové jádro, ale nemam peníze na to abych si to nechal udělat firmou, takže bych toho chtěl co nejvíc udělat sám. Sádrokarton bych zvládnul, ale z ytongu bych si to musel nechat vyzdít - nikdy jsem to nedělal. Pak postupně dodělávat. Takže... co s elektrikou při bourání? Kolik zhruba by stálo to samotné vyždění a kolik stojí posudek statika? Na co si dát pozor při práci svépomocí?

Předmět Autor Datum
Ak nevieš o remeselných prácach nič, prax žiadna ... Peniaze na firmu nemáš ... Vybodni sa na to. M…
Joseph 27.02.2011 16:41
Joseph
Elektrika příjde s největší pravděpodobností vyměnit kompletně a vyměnit Al dráty za měď, stejně tak…
DRAGO 27.02.2011 21:03
DRAGO
jde mi o to, jestli se musí nějak opatrně ta elektrika vykuchat,nebo se to prostě zboří a dráty přeš…
mrzout 27.02.2011 21:42
mrzout
ja bych se nebal toho ytongu...to je jak stavet LEGO:) je to presny zdeni takze namazenes minimum le…
Jaffata 27.02.2011 22:01
Jaffata
Ano, Ytong. No prv je potreba odstraniť jestvujúci kovový nosný skelet. Flex bruska a dvaja ľudia m…
Joseph 27.02.2011 23:24
Joseph
Elektro je natahaná v chráničkách, je to uložené a pripevnené v nosnom kovovom rošte. Nič s tým nemu…
Joseph 27.02.2011 23:10
Joseph
Vidim že to má pod stropem kovový rám, v umakartu jsou krabičky, ale do stěny opravdu nevidim jak a…
mrzout 28.02.2011 08:39
mrzout
Já bych si vzal flašku a obešel ostatní byty, jestli už to někdo dělal a jaké má zkušenosti. BTW: Ch…
Yarda 28.02.2011 08:27
Yarda
předělat to chci já a flašku nabídnu tomu kdo to udělá :-D
mrzout 28.02.2011 08:42
mrzout
Když to bude nějaká taková flaška, tak tě to milerád udělám.:-)
manas 28.02.2011 08:52
manas
Nevím,jaký typ jádra máš,je jich několik.Pokud je to bedna,sešroubovaná ze stěnových panelů,tak je t… poslední
Jabraka 28.02.2011 12:16
Jabraka

Ak nevieš o remeselných prácach nič, prax žiadna ... Peniaze na firmu nemáš ...
Vybodni sa na to.

Maximálne o com by som v tvojej situácii uvažoval, realizovať najlacnejšiu variantu aká existuje.
Odstrániť umakart a jeho náhrada sadrokartonom, priskrutkovať ho na povodnú ocelovú konstrukciu, zvnútra nalepiť keramické obkladačky, zvonku vystrierkovať, prebrúsiť, vymalovať.

Statický posudok nepotrebuješ, elektro necháš prípadne bez zmeny, u vody taktiež minimálne zmeny.

Elektrika příjde s největší pravděpodobností vyměnit kompletně a vyměnit Al dráty za měď, stejně tak vodovod. rozvody a odpady. Vcelku nic na tom není, ale chce to řešit po jednotlivých profesích a nedávat to dělat firmě na klíč.

jde mi o to, jestli se musí nějak opatrně ta elektrika vykuchat,nebo se to prostě zboří a dráty přešmiknou. Voda a odpad mi jsou jasný. Právě že bych si nechal udělat jen ty instalace a zbytek sám. Ale asi to nebude tak jednoduchý, jak si představuju

ja bych se nebal toho ytongu...to je jak stavet LEGO:) je to presny zdeni takze namazenes minimum lepidla a skladas to na sebe....zaseknout do toho potom par slicu na elektriku neni problem a vodu ych predelal-coz v panelovym byte neni vubec nic slozity....sam sem si stejnou vec asi pred pul rokem doma delal.....akorat el.jsem ponechal puvodni v hliniku protoze aby to trosku k necemu bylo tak by to chtelo elektriku predelat celou komplet v celym byte....

Ano, Ytong.

No prv je potreba odstraniť jestvujúci kovový nosný skelet. Flex bruska a dvaja ľudia minimalne na pol dňa. Sám, svojpomocne bez skúsenosti + vyniesť, 2 dni to bude robiť + cudzie teleso v oku od flexy ...

Ytong sa robi fajn ak to vie. Teda narábať s vodováhou, olovnicou a pravitkom, vyrovnať v prvých dvoch dolných radoch a potom držaž rovnomernú hrúbku lepidla, včas zbadať ak vzniká odchýlka.
Pre absolútneho amatera ako prvotina nie moc vhodná práca. Skor to vidím v bledých farbách.

Aby na tých pár metrov nepotreboval týždeň dovolenky, to môže rovno zaplatiť živnostníka a ešte ušetrí.

Elektro je natahaná v chráničkách, je to uložené a pripevnené v nosnom kovovom rošte. Nič s tým nemusíš robiť, teda okrem odránenia inštalačných krabic, sú upevnené do umakartu plechovýmu úchytmi a následne potom do sadrokartonu inštaláciu nových.
Minimálne náklady, do 500.- a tiež minimum práce. Samozrejme nič nebráni drobným príjemným zmenách. Iné, krajšie topné teleso, iny počet a design svietidiel. No je to voliteľné z Tvojej strany. Dáš na to alebo nedáš financie.

Ty si si doteraz ešte ani nepozrel akú konštrukciu jadro má ?

Nevím,jaký typ jádra máš,je jich několik.Pokud je to bedna,sešroubovaná ze stěnových panelů,tak je to velice jednoduché.Celá "Bedna" sedí usazena v ocelových úhelnících na panelu.Jinak je jen sešroubována dohromady.Elektrické vybavení jádra je také integrováno na falešném stropu z laminátu.Celé jádro má napájení přes jediný jistič.Pokud by se zbouralo,musí se kompletně udělat nová instalace.Můj názor,daný bohatými zkušenostmi,je takový,že než bourat jádro a nahrazovat ho sádrokartonem,je nesmyslné.Ty umakartové panely jsou mnohem kvalitnější,než sádrokartonové stěny.Kývnul bych jen na rigidur.Tam to má trochu smysl.Pokud nechci měnit dispozici(půdorys)jádra,pak je lepší na umakartové stěny flexibilním lepidlem a perlinkou vytvořit pevný povrch a na něj lepit obklady.Vyměnit přívody a odpady vody,udělat nové elektroinstalace.Včetně jističů a chráničů Počítat přitom i s kuchyní.Ostatní povrchy ych doporučil na novou omítku lepit odolnými tapetami.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru