Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Svářečská kukla

Zdravím, chci poradit z výběrem svářečské kukly. Moc se vtom neorientuju, do tet jsem používal takovou tu obyčejnou co si člověk musí držet u huby. Už bych těl nějakou samozatavující, budeme jí používat na COčko i na elektrodu. Cena do 4000,-. Předem děkuji za vaše tipy.

Předmět Autor Datum
Poptej se u odborníků index.php
miroslav 22.01.2011 23:06
miroslav
Z vlastné zkušenosti-ta kukla co držíš u huby je nejlepší.Oko je totiž rychlejší než vlastní zatmění…
Des 22.01.2011 23:29
Des
Jednou jsem stou kuklou vařil a večer mi pálili oči jako svině. Kamarád svářeč mi říkal že jsem měl…
manas 23.01.2011 00:08
manas
No asi bude nejlepší jim jednu půjčit,aby je ta chvála přešla.
Des 23.01.2011 01:49
Des
Profíci vtom nesvařují a to nás stála jedna taková hračka17000,-kč.Ale když po tom kluci tak touží t…
pav 23.01.2011 11:25
pav
Svářecí kuklu přece není nutné držet u huby. Stačí si pořídit takovou, která se jednoduše nasadí na…
RITCHI 23.01.2011 12:23
RITCHI
Ona hlavne svareci kukla se u huby nedrzi, to co se drzi se jmenuje svareci stit. Kukla je na hlave…
bahno 23.01.2011 15:43
bahno
Na MIG MAG je nejlepší klasická haubna, protože oblouk je tam hodně silný doporučuji norm. dvojsklo…
Hmul 23.01.2011 17:38
Hmul
používám kuklu se svtělezeleným průzorek nad tmavým sklem ke spokojenosti...
paul 23.01.2011 18:00
paul
Já takovou kuklu už používám asi 10let a neměnil bych.Samostmívací jsem po půl šichty vrátil zpět do… poslední
jurko 01.02.2011 21:22
jurko
na to jaky sklo pri jaky metode jsou tabulky A pokud neverite samostmivacim kazetam, reseni je tady…
bahno 23.01.2011 20:02
bahno
Mám samostmavující kuklu od Choboly, sice stála trošku víc, ale funguje dobře a nikdy mě oči nebolel…
Rce 24.01.2011 00:31
Rce
Tak jsem koupil normální kuklu, pokud se to klukům nebude líbit tak ať si trhnou nohou a pořídí si s…
manas 24.01.2011 23:41
manas
Velmi správné řešení, blahopřeji :)).
Rce 25.01.2011 00:23
Rce

Z vlastné zkušenosti-ta kukla co držíš u huby je nejlepší.Oko je totiž rychlejší než vlastní zatmění v kukle a uvidíš vždy záblesk,který tě oslní.Zkoušel jsem se naučit před zapálením oblouku ,zavřít oči ale pak se blbě orientuje.Svár je dosoplený.Ono to vypadá fajn,ale je to nanic.Než ji koupíš,zajdi někam kde ji mají a vyzkoušej si to.Já jsem s ní skončil asi po 5zapálení.Ten záblesk jsem viděl ještě po dvou hodinách.Myslím že víš očem píši.Uvidíš že klasika je lepší.

Jednou jsem stou kuklou vařil a večer mi pálili oči jako svině. Kamarád svářeč mi říkal že jsem měl pěknou mrdku že u kvalitní kukli se zatmaví dřív než ten záblesk spatřím. Ale kamarád je docela kořala a musí vypít flašku rumu před svářením aby se mu netřásli ruce (to víte Škoda Plzeň, za komanču alkoholiku ráj). Jako já se spokojím obyč. kuklou, od 13 let jinou nevařím. Ale beru to knám pro dobrovolní hasiče a kluci co umí vařit tak stým nemají žádné zkušenosti. Ale chtěli by tu kuklu, protože zase na ně slyšeli samou chválu.

Svářecí kuklu přece není nutné držet u huby. Stačí si pořídit takovou, která se jednoduše nasadí na hlavu, a do pracovní polohy se uvede jen mírným cuknutím hlavy... Výhodou jsou především volné obě ruce. Jinak ty samostmívací kukly jsou dobré snad až od kategorie "profi". Ty jsou ale bohužel natolik drahé, že je většina profesionálních svářečů stejně nepoužívá. Ty levnější bych rozhodně nedoporučoval, pokud si chce člověk udržet zdravé oči. Já sám používám obyčejnou kuklu za tři stovky, s vyměnitelnými skly za dvacku. Možnost výběru od 06 až po číslo 13 (kód tmavosti). Je to levné, a plně vyhovující. Ušetřené peníze lze investovat jinam, třeba do lepšího vybavení dílny, nářadí, apod.

www.inzep.cz

Ona hlavne svareci kukla se u huby nedrzi, to co se drzi se jmenuje svareci stit. Kukla je na hlave a po dobrym sestelovani se fakt ovlada poskubnutim hlavy. Tuhle pouzivam ja a na elektrodu je to uplne v pohode(teda dovybavil sem si ji hadrem proti svetlu ze zadu, zvlast v lete venku pomaha zasadne).
Samostmivacka ma podle me vyhody hlavne pro TIG, ale to neni uplne idealni metoda pro hobby vareni branky na zahrade. Dulezita je doba zatmaveni(pod 1/30000s nebrat) a aby zatmavila rovnomerne po cely plose, coz si chce vyzkouset(ve svarecich potrebach s tim nebudou mit problem).

Ten link na svarinfo je zasadni, tam je toho napsano dost a dost, navic jsou tam tabulky tmavosti skel, kdyz bude clovek varit COckem pri 160A s kuklou nastavenou na 9ku, muze zatmavovat jak rychle chce a stejne cloveka ty voci budou bolet.

Na MIG MAG je nejlepší klasická haubna, protože oblouk je tam hodně silný
doporučuji norm. dvojsklo tmavé 13/14 oči jsou jen jedny...

Samostmívačka se rozhodně vyplatí tam kde se svařují dlouhé nepřerušované svary.
Kde se hodně heftuje - a to je právě doma toto nedoporučuji i když je 10 000 certifikátů
že reakční doba je rychlá, není to pravda, tu dávku UV do oka dostanete...

A svářečský štít není určen k svařování.

Mám samostmavující kuklu od Choboly, sice stála trošku víc, ale funguje dobře a nikdy mě oči nebolely ani po delším vaření. Ještě je na solární článek, což je velká výhoda, nedojde baterka v nejnevhodnější chvíli. V hyper-super jsem viděl kukly za pár korun, ty jsou pomalé a oko spatří bliknutí. Stačí jednoduchá zkouška. Oblečeme kuklu a kamarád ať před očima škrtne zapalovačem. Nesmíme vidět plamínek.

Štít, co se drží před xichtem osobně nepoužívám, protože obsazuje jedno chapadlo. Obvykle jedno rukou přidržuju matroš v druhé kleště s elektrodou. Nalíčm k sobě a prudkým pokývnutím hlavy sklopím hledí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru