Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Opět skladba stěny u dřevostavby.

Zdravím, dobrý podvečer.
Zakoupil jsem starší chatu, je to roubenka z polotrámů o tloušťce 12 cm, na kterou je zevnitř natlučen rákos a cca 3 cm omítky. Chata je 60 let stará, žádná plíseň ani houba, trámy jsou v pořádku.
Omítka je místy poškozená a ani k této stavbě nesedí. Chtěl bych zevnitř na omítku našroubovat rošt a do něho dát 10 cm tepelné izolace ( v zimě nebude chata provozována) na izolaci parotěsnou zábranu a pak obklad z 3 cm prken.
Mohu to takto řešit a nebo mám ctít propustnost stěn bez zábrany ?
Děkuji za názory.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den. Tohle téma se přetřásá trvale na více stránkách, ale řešení není tak jednoduché. Padlo ta…
tesařík 19.01.2011 18:32
tesařík
Dobrý den, s tou podlahou máte naprostou pravdu, jsou to palubky na trámech pod kterými je jen nějak… poslední
Otazník. 20.01.2011 07:04
Otazník.

Dobrý den.
Tohle téma se přetřásá trvale na více stránkách, ale řešení není tak jednoduché.
Padlo tady od nějakého troubela : kde by se ta pára vzala. Tady začnu, voda odpařováním v takovéto stavbě se obvykle bere mimo provoz, podlahou. V chatách tohoto typu se podlaha skládá většinou z dřevěných palubek ( typuji rok 1940-1950) bez izolace na podezdívce. Tzn, že chata není odizolována od půdní vlhkosti. Prodlišnost této podlahy je jasná a vodní páry v chatě jsou nezanedbatelné. Dále, stačí si připravit půl kubíku dřeva na topení k vyschnutí a máte vystaráno. Jinak, podle toho co vídám, nebývají trámky ze strany k omítce natírané, to znamená, že v případě kondenzace voda jde přímo do dřeva ( pro houby ňamka)
V podobě roubenky jak ji popisujete připadá do úvahy tepelná izolace pouze zevnitř( vzhled), ovšem za určitých podmínek. Izolace do latí, to je v pořádku, parozábrana, pak kontralatě a pak obklad. Kontra jsou tam z důvodu, aby parozábrana nebyla perforována průchodem vrutů, hřebíků nebo elektroinstalace.
Prostě dodržet parotěsnost v těchto podmínkách není jen tak.
Paro propustnost také není jen pojem. Máte pravdu, že teď stěna splňuje podmínky. Všechny studie se týkají skladby stěny obytného domu, kdežto u Vás je tomu jinak, nekladete na izolace takový důraz. Rosný bod ve stěně je kámen úrazu, pokud parozábranu nepoužijete, pak tepelná izolace vodu propustí na trámky, které budou tvořit překážku.Ovšem nevěřím, že kdokoliv dokáže odhadnout, co se stane v přítomnosti vápenné omítky. Ta dokáže páru akumulovat a pozvolna vypouštět jako parobrzda. Otázka je , jak je řešen strop, a jestli ho neponecháte jako čistě propustný.
Kudy z toho ?
Moje rada, nejprve si kupte nebo půjčte měřák vlhkosti vzduchu, nejlépe se záznamem. Podle údajů zjistíte, nakolik je nutnost propustnosti aktuální. Srovnejte údaje za týden bez návštěvy, pátek, víkend, a opět týden. Tak zjistíte množství vody, které se potřebujete zbavit a podle toho zvolte řešení.

Dobrý den,
s tou podlahou máte naprostou pravdu, jsou to palubky na trámech pod kterými je jen nějaký zásyp. To tedy znamená, že zřejmě budu muset propustnost respektovat. Strop jsem ještě neodkryl, ale typuji, že to bude rákos na prknech, pokud ano, pak bych jen do prostoru pod střechou dal izolační vatu bez zábrany a ponechal tak možnost průchodu par ven.
Děkuji za odpověď,počkám na jaro a vlhkost změřím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru