Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Napojení digestoře

Dobrý den,

prosím vás o radu, máme v panelákovém jádře starý rozvod na odtah z digestoře. Je vyroben z pozinkovaného plechu, má tvar kvádru a je obložen izolací. Chtěli bychom do toho napojit digestoř. Chtěl jsem se zeptat, jestli se dělá nějaká plechová spojka, kterou bych tam přinýtoval, nebo jak jinak myslíte, že by to bylo dobré na tu "hranatou rouru" napojit? Byl jsem se zeptat v krámu a tam mi nabízeli jenom nějaké plastové napojení, které by šlo pravděpodobně nalepit např. silikonem, ale já tomu moc nedůvěřuji.

Děkuji moc za rady.

loading...
Předmět Autor Datum
Co kdybys zašel k sousedovi a podíval s u něj? nový
Des 01.01.2011 17:34
Des
Jestli jsem to dobře pochopil, nemáš tam žádné připojení a chceš se navrtat do svislého rozvodu VZT?… nový
petr_s 01.01.2011 18:05
petr_s
Jestli ti jde o kulaté na hranaté a plastu nevěříš, zajdi do železářství, kup si komínovou zděř, neb… nový
Henessy 02.01.2011 18:40
Henessy
Hliníkové flexi potrubí pro rozvody vzduchotechniky Pokud se takové flexipotrubí může volně pohupo… nový
čumil_old 02.01.2011 19:30
čumil_old
A tak si plácám a plácám co? Když už nevíš o čem mluvíš, tak si je vyhledej na internetu, nebo se po… nový
Henessy 02.01.2011 22:23
Henessy
Asi jsem v práci podle tebe opakovaně olepoval izolačkou komínek od peter. Pokud to bude přichycené… nový
čumil_old 03.01.2011 12:04
čumil_old
1.Jestli jsi si nevšiml, tak se bavíme o digestoři a jenom člověk ducha mdlého by použil trubku urče… nový
Henessy 03.01.2011 15:24
Henessy
Kamna Petry při topení propouštějí hodně horký vzduch do komína a dokážou propálit i gajo z relativn… nový
čumil_old 03.01.2011 22:59
čumil_old
Nebudu radit jak připojit digestoř. Zejména pro nedostatek info. Ale dovolím si jednu poznámku. Poku… nový
Mirek CB 02.01.2011 22:25
Mirek CB
Tak to je jediné co neumím. Mám doma deset drahých lepidel a nedrží na plastu a nedrží. Ve výrobě to… nový
Henessy 02.01.2011 22:37
Henessy
I když to bude vypadat jako reklama na lepidla... Mohu znát o jaká drahá lepidla jde? Ještě poznámka… nový
Mirek CB 02.01.2011 23:57
Mirek CB
Nechceš sem napsat článeček o lepení? Co čím a jak lepit? Myslím, že bys našel hodně vděčných čtenář… nový
Rce 03.01.2011 00:38
Rce
Ještě jedna poznámka: panelákové digestoře (aspoň v těch dvou panelácích, kde jsem se pohyboval) nem… nový
JoDiK 03.01.2011 09:05
JoDiK
Sice tomu nikdo tady nevěnuje pozornost, ale chci tě znovu upozornit na zrádnost místa napojení do s… nový
petr_s 03.01.2011 15:08
petr_s
Tak mi to nedalo a koukl jsem se za sítko v digestoři a opravdu, je to oddělené, jen dole není šikmi… nový
JoDiK 03.01.2011 17:42
JoDiK
Dobře rady. A co kdybych chtěl připojit odvod horkého vzduchu z mobilní klimatizace? poslední
Dannyf(at)seznam 21.09.2013 23:38
Dannyf(at)seznam
U většiny paneláků je centrální odsávací systém tvořen hranatým potrubím s vývodem do odsávacího try… nový
Jabraka 03.01.2011 17:56
Jabraka
Já jsem to řešil tak, že jsem koupil nejlevnější plastovou spojku/redukci dle potřeby a tu jsem vlož… nový
Maličkovina 30.01.2011 20:49
Maličkovina

Jestli jsem to dobře pochopil, nemáš tam žádné připojení a chceš se navrtat do svislého rozvodu VZT? Pozor na to. VZT v panelákách byla většinou vyrobena jako dvoutrubkový systém. Takže jestli se navrtáš někam jinam, nejenže o tvém obědě budou sousedi vědět vše, ale může to být i naopak.

Jestli ti jde o kulaté na hranaté a plastu nevěříš, zajdi do železářství, kup si komínovou zděř, nebo jak se to jmenuje, vezmi kus plechu, vystřihní díru patřičného průměru, do ní dej zděř a máš redukci. Ale zděř obyčejnou za 30,- Kč ne ke krbům za tisíc. A pokud potřebuješ přívod k digestoři, tak prodávají husí krk z hliníku. Hliníkové flexi potrubí pro rozvody vzduchotechniky , tzv. husí krk. Cena bez DPH: 144 Kč. Cena s DPH: 173 Kč. Vypadá dobře .

Hliníkové flexi potrubí pro rozvody vzduchotechniky

Pokud se takové flexipotrubí může volně pohupovat a nemusí to být moc, tak v místě, kde se ohýbá a stlačuje hezky praskne v tom harmonikovém skladu a prasklina není nijak moc vidět. Pak to hledej. Inu aluminium.

A tak si plácám a plácám co? Když už nevíš o čem mluvíš, tak si je vyhledej na internetu, nebo se podívej třeba v Baumaxu. Já to potrubí používám již léta a není problém. Je dostatečně tuhé, takže se s ním nedá pohupovat i kdyby ses zbláznil.Není to automatická pračka, na které můžeš sexovat. Na digestoř žádnou nedostaneš.:-D A kdyby po tobě někdo hodil nožem, netrefil se a probodl potrubí, opět se nic neděje. Potrubí je určeno k odtahu par a pachů takže dírka nedírka ....Navíc jev zvaný komínový efekt napomáhá odtahu takže se nic nebude dít. :-D

Asi jsem v práci podle tebe opakovaně olepoval izolačkou komínek od peter.
Pokud to bude přichycené a tím pádem bez pohybu, nic se neděje.
Jestli se to bude pohupovat sem a tam(+- 2-3 cm v nějakém oblouku) stane se co jsem psal.
V práci to trvalo cca dva roky, ale prasklo to a opakovaně. Většinou blízko připevnění k pevnému hrdlu.
Howg.

1.Jestli jsi si nevšiml, tak se bavíme o digestoři a jenom člověk ducha mdlého by použil trubku určenou k vzduchotechnice na odvod splodin z kamen.
2. bavíme se o bytě, nikoliv o lodi či jídelním voze a i kdybys v blízkosti kamen tančil odzemek, tak tu trubku nerozhoupeš. (sexuální dovádění na digestoři jsem vyloučil výše.
3. Žebrování zvyšuje tuhost celé trubky včetně ohybů.
4. Byla li by vzdálenost od digestoře ke komínu větší, než dodávaná délka trubky a bylo li by nutno použít více kusů , pak je stejně nutno tuto uchyti ke zdi i pro případ, že by ti uletěl papoušek Ara hyacintový a rozhodl se na trubce houpat. Ale kdybys měl na toho papouška, tak bys nepoužil aluminium, ale nerez :-D
A na závěr rada. Kamna Petry při topení propouštějí hodně horký vzduch do komína a dokážou propálit i gajo z relativně hrubého ocelového plechu proto nepoužívej hliník a tvoji zmínku o lepení kouřovodu izolačkou beru jako roztomilý žert.;-)

Kamna Petry při topení propouštějí hodně horký vzduch do komína a dokážou propálit i gajo z relativně hrubého ocelového plechu

Nepochopil jsi nadsázku (i když vzhledem k poslední větě možná jo). Škoda.
Co jsem řekl o Al husím klimatizačním krku v ohybu a pohybu za tím si stojím.
Víc nic.

Nebudu radit jak připojit digestoř. Zejména pro nedostatek info. Ale dovolím si jednu poznámku. Pokud nedůvěřujete dnes používaným plastům a lepidlům, doporučuji nejezdit autem, městskou dopravou, na kole, létat, pouštět si televizi, telefonovat, péct v troubě, jezdit výtahem, atd. Ony totiž ty plasty a lepidla jsou dnes všude. Obávámse, že ani raketoplán by bez nich nedoletěl ani tam, natož zpět :-).

I když to bude vypadat jako reklama na lepidla... Mohu znát o jaká drahá lepidla jde? Ještě poznámka k - ve výrobě to slepí ... Oni to ve výrobě většinou nelepí, ale sváří. U plastu to zní divně, ale je to tak. Tzv. chemické sváry.
I já vlastním celkem dost "lepidel". Zatím jsem "slepil", či zatmelil vše, včetně teflonu i silonu. Jediné co opravdu slepit nejde, nebo já to neumím, je pravý a nefalšovaný silikon.

Ještě jedna poznámka: panelákové digestoře (aspoň v těch dvou panelácích, kde jsem se pohyboval) nemají zpětné klapky a proto používají centrální odtah (jeden ventilátor nahoře) aby se to, co digestoř třeba v přízemí odsává nepřesouvalo do všech bytů nad ní - musí to tedy odsávat ze všech bytů nad sebou najednou a všechna tlačítka v bytech spouští ten jeden ventilátor nahoře.

Sice tomu nikdo tady nevěnuje pozornost, ale chci tě znovu upozornit na zrádnost místa napojení do svislého VZT potrubí - pro názornost obrázek:

[http://lh3.ggpht.com/_8m3sL5IUIv0/TSHSv352BMI/AAAA AAAAiWM/tEIAVxG4UNs/s512/digestor.png.jpg]

pokud se napojíš v místě černé šipky,budeš mít obsah(smrad) sousedovy kuchyně doma. A jestli si někdo myslí, že tomu zabrání klapka, tak je vedle, klapka je opatření proti vzniku zpětného tahu a ne těsnění proti pachům. Vím o čem mluvím, paneláky jsem asi deset let stavěl :-[ a u všech byl dvoutrubkový systém (přesněji dvouprůduchový).

Pokud jde o vlastní napojení, není asi problém použít již zde uváděnou zděř anebo i tu plastovou objímku co ti nabízeli v obchodě a připevnit je samořezkama do plechu do tělesa VZT, popř. dotěsnit silikonem.

U většiny paneláků je centrální odsávací systém tvořen hranatým potrubím s vývodem do odsávacího trychtýře nad sporákem.Na zdi u vývodu do kuchyně je umístěna mřížka(síťka) a plechový uzávěr,který se zašoupne v kolejničkách přes otvor.Pokud do plechu vytvoříme otvor rozstřižením plechu do hvězdice a vyhnutím trojůhelníků ven,dá se na tento útvar navléknout flexitrubka Al průměr 100 mm pro připojení digestoře.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...