Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem LM7805CV Stabilizátor (mohu použít tento transformátor)

No, já bych se v první řadě zamyslel nad tím, jestli je opravdu nutné, aby ten zdroj uměl ty plné ampéry v celém rozsahu výstupních napětí. S elektronikou si hraju poměrně dost, i když, pravda, malé věci, ale upřímně řečeno, z regulovatelného stabilizovaného zdroje jsem proud víc než 1.5A necucal už docela dlouho.
Pokud dojdeme k tomu, že ty 3A až tak potřeba nejsou, tak bych se na posilování LM317 vyprd, pokud tím obětuješ většinu výhod, které integrovaný stabilizátor nabízí (nadproudová ochrana, teplotní ochrana a kdovíco i ta pitomá 317ka v sobě má).
Místo toho bych použil LM350T, který ty 3A umí rovnou a není o moc dražší (a je taky běžně dostupný). Zachováme výhodu šestisoučástkového zdroje a máme v nějakém rozsahu plný proud (i když fakt pořád nemám jistotu, že se pro 3A stabilizovaný (!) zdroj u začínajícího bastlíře najde skutečné opodstatnění), ale hlavně, a to bych zdůraznil, máme tu tepelnou ochranu.
Co se týká vysvětlení, proč je taková tepelná ochrana potřeba a proč to nebude fungovat v celém rozsahu výstupních napětí, tak je možné si udělat jednoduchý výpočet. Při střední hodnotě napětí na vstupu stabilizátoru řekněme 20V a výstupu 1.2V (dolní mez regulace těchto jednoduchých zdrojů) a proudu 3A, to bude topit cca 55W. Dimenzování chladiče se dělá tak, že se jde odshora, od teploty čipu. V katalogu se vyčte, že teplotní ochrana se může aktivovat už při 125st.C na čipu, které při tepelném odporu čip-pouzdro 3st.C/W znamenají, že teplota na povrchu křidélka té TO220 musí být 125 - 3 x 55 = -50 st.C. Tj. pokud nebudeš mít na chladiči mínus padesát, zdroj nebude fungovat v celém rozsahu výstupních napětí a proudů, protože se při vyšších proudech a nižších výstupních napětích začne aktivovat tepelná ochrana. Tolik k topení pouzdrem TO220 :-).
Jinak osobně bych z těch jednoduchých konstrukcí upřednostnil spíš zdroj s L200, protože ten má i regulovatelné proudové omezení. Pokud budeš něco oživovat, tak to, co je ale OPRAVDU potřeba, je nikoliv velký výstupní proud, ale naopak možnost ten výstupní proud omezit tak, aby byl hodně malý. To potvrdí každý, kdo už si prošel těmi elektronickými začátky, kdy oživoval zařízení stylem "zapnout - smrad - oprava - zapnout - smrad - návštěva obchodu se součástkami - zapnout - smrad - větrání - vysvětlování manželce, že tahle rána byla dnes už opravdu poslední - zapnout - smrad...". Takhle se to fakt nedělá a aby se to dalo takhle nedělat, tak člověk potřebuje kloudné proudové omezení.
Ale jinak si ubastli, co Ti srdce velí, protože (bojový pokřik): BASTLENÍ ZDAR!
JP

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny