Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Eurookna nebo plastová okna

Dobrý den,nenašel jsem tady diskuzi,kde by se řešily eurookna proti plastovým.Zajímal by mě názor někoho,kdo má s tímto tématem zkušenosti.Jaké jsou klady a zápory.Já vidím první klad u plastu v tom,že jsou co se týče povrchu bezúdržbové,eurookna se musí po čase ošetřit a opět natřít,plastové ne.Plastové jsou oproti eurooknům levnější.Bohužel nemám představu o kolik.Pokud někdo víte,prozraďte aspoň řádově,jestli o 1/3,1/4,1/5.Eurookna nezatěžují přírodu,jsou ekologičtější.Eurookna nebudou tak pracovat jako plastové,když na ně svítí sluníčko nebo-li jinak řečeno při větší změně teploty a tudíž se nebudou muset často seřizovat(to si aspoň myslím,možná mě někdo vyvede z omylu)
Řeším to k vůli výstavbě RD,nebude ale nízkoenergetický pasivní,ale klasický s porothermu a zateplený.
Děkuji za odpovědi a za reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zaleží jak je chcete užívat a používat. dřevo - masiv - kroutí se, pravidelně udržovat, smolná místa…
Douša 11.01.2011 00:52
Douša
pane D.Š, krásně jste to napsal a souhlasím. Pokud bych měl hledat na Vašem příspěvku chybu, tak sna…
milan.cukrar 11.01.2011 09:35
milan.cukrar
Dobrý den, nejdůležitější je sklo a to dodává dodavatel skla. To si výrobce oken asi nedělá. Kromě z… poslední
Sklo i dřevo 14.09.2011 09:33
Sklo i dřevo

Zaleží jak je chcete užívat a používat.
dřevo - masiv - kroutí se, pravidelně udržovat, smolná místa,zloději vyštípají

eurookna - prolepený konglomerát - lehčí a štíhlekší než pvc, cca o 30-40% dražší než pvc bílá/bílá, zloději vyštípají
pvc - bez údržby, vlhkuododlné(ale ne mokro- kování trpí- do koupelen paod lze za příplatek i kování do vlhka- sauny apod)) větší profily, nemožnost dodatečných oprav, větší tep.roztažnost (ale né o moc než dřevo, nejvíc u tmavých dekorů), zloději pokud je bezp.kování se tak lehce nedostanou
pvc+alu lišty - aluclip apod asi nejtrvanlivější , ale asi o 30-40% dražší než eurookna a 50% draží než barevný pvc 80% dražší bíly pvc, zloději to mají těžký
1. teplo - tak trojskla (jedno jaký materiál , pvc i dřevo to unesou, kování např. maco jsou na to stavěná)
2. cena - nejlevnější co se nejvíc vyrábí a prodává - pvc
3. vzhled - každý má svůj rozum
4. udržba - pvc, apod.
Důležitější na okně je sklo, pak ovládání, možnost větrání, čištění. V čem to drží je podružné - alu, pvc, dřevo... Důležité je provedení i montáže, zateplení a hlavně parapet - vntřní, venkovní.
K oknům náleží také umístění - když okna budou co nejvíc v místnosti, aby mohl cirkulovat vzduch a teplo na sklo - nebudou s tolik potit okna pod žaliziemi - budou dříve vysychat.
Dále k oknům náleží větrání v bytě, domě - budete mít rekuperaci? budete se vlhkosti zbavovt jinak než otevřením okna?
ušetřit se dá i na kování - trojdílná okna - 2xfix, 1x otevír. +rekuperace (okna ale zvenku čistitelná(jinak všechno otevírky - sklopky nepotřebujete pokud rekuperace/klima větrání)

ušetřit se dá také rozmístěním oken a umístěním - na sever co nejmenší - pouze světlo, na jih větší - zisk tepla apod...

Dále jsou i izol.skla s žaluziemi uvnitř- el. ovládané, zvenku se napojují přes kontakty... ale hodně drahé (1m2 izol.dvojskla cca 1500,-, s el.žaluzií 1m2 asi 8tis..)

Dělal jsem nabídky před rokem ve firmě co dělá pvc, eurookna, a zajímal se o trh.

Moje volba je pvc, trojskla (na jih případně spec. skla proti přehrátí - ale při rozbití drahé->lepší roleta, venkovní žaluzie), okna bych ve špaletě dal co nejvíc do místností (cca 10cm zevnitř) a dal co nejmenší parapet zevnitř pvc - 120mm se vyrábí, lze i zúžit (dřevo není vhodné - kondenzát žaluzie), vekovní parapet bych podizoloval min 5cm tvrdým extr. polistr., špalety zateplil min 5cm izolací(u okna i víc do klínu). Zvenku rolety, okenice, žaluzie.
Pokud budou trojskla, omezí se pocení oken za vnitřními žaluziemi - to se stává u dvojskel a vnitřní vlhkosti v bytě - vaření, praní apod...

A hlavně 2-3x denně větrejte uplnáým otevřením oken, dveří na 5-15min, jsem panelákovej, a tvrdě učím mladou to to používat, páč pokud se neřeší odvětrání vlhkosti, tak moc tepla se neušetří, natož plísně :-(.
S pozdravem
D.Š.

Dobrý den,
nejdůležitější je sklo a to dodává dodavatel skla. To si výrobce oken asi nedělá. Kromě zmíněného "nej" je také důležité, že to sklo se umístí i do dobrého základu, tj. do profilu s kvalitním opracováním plochy i hran, s domyšlenými detaily jakou jsou rádiusy a hloubky, atd. A toto kvalitní opracování a alespoň trochu domyšlení si dovolí jen někteří výrobci jako např. TTK, PKS okna, atd.

Takže pro mě je "nej" u okna jak kvalitní sklo, tak i to, do čeho je umístěno.
David N.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru