Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zateplení staršího RD

Dobrý den,
Nerad bych se vměšoval do diskuze o toxičnosti některých stavebních materiálů, to ať posoudí odborníci. Můj názor je, že pokud použijeme klasický ETICS, nemáme se čeho bát.
K zateplení domu:
Určitě se vyplatí, pokud vezmu Váš dům, ideálně vytápěný plynem… odhaduji, že protopíte řádově 50 a více tis., po zateplení se dá uvažovat minimálně poloviční potřeba tepla, spíše nižší, takže o návratnosti bych tady vůbec nediskutoval, ale má to několik velkých ALE!
Ale, zateplení je nutné udělat pořádně! Nedostatečná tloušťka, neřešené tepelné mosty a vazby dokážou znehodnotit celou práci a přinést velké obtíže (plísně, tvořící se na chladných površích např. koutů, ostění oken). Je nezbytné si uvědomit, že soustava tepelných mostů, může mít stejnou tepelnou ztrátu jako např. celá stěna!
Ale, změnit užívání stavby! Je potřeba si uvědomit, že výměnou oken a zateplení objektu ( i častečně difuzně otevřeným zateplovacím systémem) snížíme infiltraci vzduchu (nežádoucí výměna vzduchu netěsnostmi), což dříve částečně nahrazovalo větrání, v novém případě k tomuto docházet nebude. To je častou příčinou druhotných vad! Následkem jsou pak kondenzace na chladném povrchu (zásadní rozdíl v kondenzaci vodní páry při relativní vlhkosti 50 a 80 %, respektive to odpovídá dobře větrané a špatně větranému interiéru). To nahrává do řízenému větrání, které se často označuje jako zbytečné! (nemusí se nutně jednat o ucelený systém vzduchotechniky, ale např. soustava větráků a štěrbin tzv. malá vzduchotechnika), popřípadě pak spojit úsporu za teplo při využití rekuperace.
Ale, nejedná se jen o fasádu, je potřeba tepelně optimalizovat celou stavbu včetně stropů, podlahy a soklu, stěny v tomto případě ušetří cca 30 – 45 % tepelných ztrát.
Ale, okna je dobré volit úměrně zateplení, ani sebekvalitnější okna nás nezachrání při nesmyslném zateplení.
Doporučení: co se týče tl. izolace, dívejme se dopředu! Od roku 2020 musí být všechny stavby energeticky pasivní, nebo blížící se k nulovému, je tedy nesmysl zateplovat méně jak 150, a už vůbec né méně jak 100 mm EPS (při uvažování lamba= 0,039 w/m2k) ! Jako optimální se pak nabízí tl. 180 popř. 200 mm, řešení ostění pomocí desky o tl. 20 mm je holý nesmysl (který se dnes a denně děje na stavbách).

Není možno zateplovat na vlhké zdivo! Pokud zde jsou nějaké pochybnosti o vlhkosti doporučuji udělat alespoň základní stavebně-technický průzkum, změřit vlhkost zdiva, určit její příčiny a ty následně odstranit!
Jedná se o poměrně rozsáhlý problém, vždy je nutné se pobavit nad konkrétním domem, vyřešit konkrétní detaily a problémy.
V případě zájmu mě kontaktujte.
Pěkný den
Tomáš Hrdlička
odstraněna reklama (karel)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny