Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zateplení staršího RD

Pane kpz3, když se tak koukám na Váš RD, tak si neumím představit, jak ho chcete zateplit, aniž by z toho nevzešla nevzhledná krabice. Z obrázku není dost patrné o kolik je odsazená římsa, ale tipuji, že to nebude víc jak 12 cm. Aby jste dosáhl požadovaný tepelný odpor, tak při 45 cm cihla plná, by dodatečné zateplení muselo činit min. 14 cm. Jak to ve výsledku bude vypadat? Pokud bude síla zateplení menší, než 10 cm,tak zi zaděláte na obrovský problém. Vy se ho možná nedožijte (nevím, kolik Vám je let), ale garantuji Vám, že se budou obvodové zdi postupně rozpadat. Vrstva zateplení musí být dostatečně silná, abyste rosný bod dostal mimo obvodové zdi. Výpočet není zrovna nejjednodušší a vychází se z nějakých obvyklých hodnot. Projektanti proto raději volí vyšší hodnotu dodatečného zateplení. Možná, že byste se mohl spokojit s 10 cm, ale vřela Vám to nedoporučuji. Raději zvolte kvalitní zateplení půdu v RD mim. 20 cm čedičové vlny.
Proč Vám to píšu. Já jsem řešil úplně stejný problém s téměř identickým typem RD. Zateplil jsem půdu 20 cm ROCKWOOL. Tepelná pohoda se okamžitě zlepšila,ale stále to není ono. Tak jsem zrekonstruoval střechu (stejně už vyžadovala rozsáhlou opravu) s dostatečným přesahem, abych po zateplení neměl s RD nevzhlednou krabici. No a teď si mohu dovolit zateplit 14 cm, tak jak mi doporučil projektant. Má to rovněž tu výhodu, že dosáhnu na dotaci Zelená úsporám (pokud ji obnoví).
Pokud do rekonstrukce střechu investovat nehodláte, vřele Vám doporučuji nezateplovat a už vůbec ne nějakými 5-8 cm.
Pokud jde o materiál, tak je skoro jedno, jestli to bude weber therm clima, pěn. polystyrenem, EPS, nebo ROCKWOOL. Jistě, že kamenná vlna by byla nejvhodnější (už jen z důvodu hořlavosti), ale rozdíly v μ jsou minimální. Kvalitní řemeslník dokáže kvalitně zateplit s tím nejméně vhodným polystyrenem. Méně kvalitní to nedokáže ani s ROCKWOOLem.
Zkuste velmi dobře zateplit půdu a uvidíte. O vnitřním zateplení doufám neuvažujete, tak Vám tu ani nebudu psát, co by Vás ev. mohlo potkat.
Zdraví Vás Petr

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny