Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Připojení VRC a DVD k LCD

Prosím o názor či zkušenosti:K analogovému TV jsem zapojil set top box.Protože obraz "kostičkuje",uvažuji o výměně za LCD televizor se zabudovaným digitálním tunerem.Jde mi o to,jak bude vypadat obraz při přehrávání videokazet či DVD,když výstup z videa nebo DVD vlastně projde přes digit.tuner? Nebo se to nijak neprojeví když na digitální vstup přivedu analogový signál z přídavných zařízení?Ale je možné,že jsem úplně mimo a proto se předem omlouvám,jestli je to opravdu tak blbý dotaz.
Přesto a nebo právě proto Vám,kteří o tom něco víte-a poinformujete mně-předem moc děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak připojit STB k TV můžeš přes a)SCART b)modulátor Jinak závadu definuj jednoduše a nevěř takovým…
gostman 16.11.2010 19:52
gostman
Většina rad se shoduje v tom,že příčinou je špatný signál.Settop box je už třetí,který je nainstalov…
hus31 16.11.2010 22:49
hus31
V samotném analogovém přijímači být chyba nemůže. Ten nemá s digi příjmem nic společného, funguje je…
Zerozero 18.11.2010 11:31
Zerozero
Re:Zerozero Děkuji za tvoji obsáhlou-ale srozumitelnou-odpověď.Dá se tedy říci,že v tomto ohledu zhr…
hus 31 18.11.2010 17:50
hus 31
Žižkovský vysílač je velmi výkonný. 12km by pro něj skutečně neměl být problémem. Ale pokud zmíněný… poslední
Zerozero 18.11.2010 23:10
Zerozero

Tak připojit STB k TV můžeš přes a)SCART b)modulátor

Jinak závadu definuj jednoduše a nevěř takovým kecům, že STB je méně citlivý než ditální TV a proto kostičkuje.

Závada je jednoznačně způsobena slabým signálem:
a)špatný STB - vyzkoušet na jiném místě, např. u té digitální TV, která bude připojena přes SCART a přepnuta do režim AV
b)špatný kabel (svod signálu) - ověřit signál např. tou digitální TV na místĚ pro STB
c)špatně naladěný kanál - naladit znovu např. automatikou a předtím vše smazat

Většina rad se shoduje v tom,že příčinou je špatný signál.Settop box je už třetí,který je nainstalován-původní namontovaný typ firma vyměnila za jiný model a po nespokojenosti s kvalitou jej opět vyměnila,ale za stejný typ.Takže že by byly tři stboxy za sebou vadné se mi zdá nepravděpodobné.Také kabel se zdá v pořádku,když připojím místo st boxu digitelevizi,
problémy nejsou.
Ale při opakovaném ladění automatikou jsem nic nemazal a tady by mohl vznikat problém.Tohle ještě zkusím.
Nemohl by být také problém v samotném analogovém tv přijimači - asi 5 roků starém?
Mockrát děkuji za tip,třeba to bude zrovna ono.Díky.

V samotném analogovém přijímači být chyba nemůže. Ten nemá s digi příjmem nic společného, funguje jenom jako obrazovka. Radiový příjem má mnoho záludností. Proto jedná li se o příjem radiových vln (a digi vysílání sem také patří)v místě, které je více vzdálené vysílači, nebo je za kopcem a podobně, vzniká problém slabého signálu, signálu rušeného odrazy, případně signálu chyceného pouze odrazem. V tom případě i dobrá firma zabývající se montáží antén může mít se splněním zakázky problém.
V tomto případě se musí zaměřit na použití výkonnější antény, případně vhodného antenního předzesilovače.
Vzhledem k tomu, že digi TV funguje, (pouze STB ne) je potřeba navýšení úrovně signálu celkem malá, takže by si s tím firma měla snadno poradit.
Ještě se vrátím k vysvětlení citlivosti přijímačů. Můžeme sestrojit jako přijímač krystalku ze třech součástek, a bude hrát. Také můžeme koupit na tržnici rádio za 50,- Kč a také bude hrát. Ale také rádio za 15000,- a bude hrát též. Otázka zní jak a co na něj chytíme.
Citlivost přijímače závisí vždy na tzv. vstupním dílu, který může být jednoduchý a málo citlivý a tím také levnější na výrobu. Tím zpravidla použitý na levnější přijímače. Opakem jsou vstupní díly, osazené velmi kvalitními součástkami, jsou obvodově složitějsí a lépe nastaveny. Tím také kvalitnější a citlivější. Nemůžeme je však očekávat v levných přístrojích.
Další věcí, která ovlivňuje samotnou citlivost vstupních dílů, je tolerance výroby jednotlivých součástek ze kterých je díl vyroben. Nikdy nelze docílit aby součástky byly zcela stejné. Proto se stane, že dva stejné výrobky se citlivostí dost liší.
A je tu ještě jedna věc. Velmi citlivý přijímač je také velmi citlivý na rušení. To je právě v městské zástavbě, v blízkosti průmyslových center a ve všeobecném radiovém smogu spíš na závadu.
Výrobci přístrojů to vědí. Spoléhají na to že mnoho příjmů je přes kabel, kde se sílou signálu není problém, a příjem přes antény je většinou z blízkého vysílače, protože se síť neustále vylepšuje.
Ale i tak vždy budou místa se špatným pokrytím, kde signál bude slabý, nekvalitní, nebo dokonce žádný. Většinou tak bude na venkově, ve vzdálenějších oblastech, kam vysílač, většinou orientovamý na město nedosáhne.
V tom případě se přijímač s vysokou citlivostí uplatní velmi dobře. Ale jak zjistit citlivost přijímače při nákupu v obchodě, je pro běžného zákazníka nemožné.
Částečně bez záruky, lze porovnat citlivost tímto trikem. Dva, nebo více přijímačů naladíme na stejný program. Použijeme stejný kabel od antény. Potom připojíme anténu, následně odpojíme a pomalu oddalujeme konektor kabelu od konektoru přístroje.Jedná se o milimetry, až centimetry. Sledujeme obraz jak daleko může být konektor vzdálen, aby byl obraz ještě, použitelný. Totéž uděláme u druhého přístroje. Čím dále může být konektor vzdálen od konektoru přijímače aby byl obraz použitelný, tím má přístroj větší citlivost. Lze to však použít pouze pokud z antény jde dost silný signál. Pokud je slabý, obraz vypadne okamžitě po odpojení.
Otázkou však je, zdali nám pracovníci prodejny takovou manipulaci s přístroji umožní.

Re:Zerozero
Děkuji za tvoji obsáhlou-ale srozumitelnou-odpověď.Dá se tedy říci,že v tomto ohledu zhruba platí,že vyšší cena může znamenat lepší vstupní citlivost(samozřejmě to platí i na ostatní technické parametry tv přijímače)ale nedá se paušalizovat.Vzdušná vzdálenost příjmu (od žižkovského vysílače) je asi 12 km,což si myslím že není tak daleko;ale snad vadí kopec asi 1 km vzdálený.
No nic,zkusil jsem vymazat a znovu naladit st box a zatím to jde.Ovšem změnilo se počasí(zataženo) s jásáním tedy zatím počkám.
Ještě jednou děkuji za informace,ochotu poradit a za čas,který jsi věnoval mému problému.
Díky,Karel

Žižkovský vysílač je velmi výkonný. 12km by pro něj skutečně neměl být problémem. Ale pokud zmíněný kopec je ve směru příjmu a zasahuje tak do pomyslné čáry vysílač -anténa, může způsobit problém s příjmem. Ale jak jsem psal, signál je jen málo pod potřebnou úrovní, takže bude li obraz občas vypadávat, obrátil bych se na firmu která anténu montovala, ať se postará o potřebné zesílení. Nemělo by to být žádným problémem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru