Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem laminátový spoiler

zdravíčko...
chtěl bych se zeptat zda někdo náhodou nevíte jakým způsobem spravit rozmlácený laminátový spoiler na autě. dostal ránu od nárazníku kterej nějakej vůl nechal válet na dálnici. šlo by to nějakým lepidlem na laminát vytvarovat a zpevnit a pak to nějakým karosářským tmelem přetmelit, zbrousit a znova přetřít?
děkuji moc všem...nerad bych kupoval novej..stejně je to k ničemu...

Předmět Autor Datum
Vicemene si si odpovedel sam. Koupit epoxid, skelnou tkaninu, ze spoda to prelaminovat, ze shora vyk…
bahno 12.11.2010 11:18
bahno
Epoxid ne!Je dost drahý. Na laminaci se používá polyesterová pryskyřice s tužidlem a urychlovačem.Vě…
Jabraka 12.11.2010 13:57
Jabraka
děkuji. takže do modeláře pro laminovací soupravu (pryskyřice + skelná tkanina) a do mototechny pro…
tomx 12.11.2010 14:20
tomx
Pro vyztuzeni bych zalaminoval kousek tahokovu. Jinak se laminuje v nekolika vrstvach popripade v pr…
Petr-II 12.11.2010 14:28
Petr-II
Souhlasim ze epoxid je trosku drazsi sranda, ale taky je proc. Je pevnejsi, ma lepsi prilnavost k ve…
bahno 12.11.2010 14:58
bahno
děkuji všem moc za super rady...ani jsem jich tolik nečekal. nikdy jsem to nedělal ale co aspoň se z…
tomx 12.11.2010 15:04
tomx
Mozny jsou obe varianty. Idelani by podle me bylo dat ze spoda treba 2-3 vrstvy cca 400g tkaniny a z…
bahno 12.11.2010 15:11
bahno
TOMX: Karosářské tmely jsou vesměs kvalitní zase polyesterové pryskyřice.Na zpevnění stačí levnější… poslední
Jabraka 13.11.2010 21:41
Jabraka

Epoxid ne!Je dost drahý.
Na laminaci se používá polyesterová pryskyřice s tužidlem a urychlovačem.Většinou stačí záplata ze skelné tkaniny,ta se štětcem zamačkne do natřeného lepidla.Musí se pracovat rychle.Pryskyřice s namíchanými přísadami tvrdne rychle,do 10 minut.Přísně je třeba dodržovat předpis.Laminovací soupravy jsou k dostání většinou v modelářských prodejnách.
JABRAKA

děkuji.
takže do modeláře pro laminovací soupravu (pryskyřice + skelná tkanina) a do mototechny pro autokit.
Na kolik to tak vyjde?
ani nevím o žádném modelářském obchodě :(
a ten kit...se zeptám hodně blbě...ale to prostě na to napatlám..nechám zaschnout a pak to zbrousím? jako když tmelím sádroš? :)

Pro vyztuzeni bych zalaminoval kousek tahokovu. Jinak se laminuje v nekolika vrstvach popripade v pruzich a presahy tvori vyztuhy. Je potreba skelnou tkaninu poradne tuhym kratkym stetcem protepat tim polyesterem aby nebyl jen na povrchu ale dostal se do latky. Radeji vic vrstev ridsi latky nez jedna husta. To zevnitr a zvenku bych vytahal par vlaken z latky a vlozil do praskliny a zalil polyesterem.
Doporucuji "gumove" rukavice pri praci s latkou a pri naslednem brouseni i respirator.

Souhlasim ze epoxid je trosku drazsi sranda, ale taky je proc. Je pevnejsi, ma lepsi prilnavost k vetsine povrchu, vetsinou mnohem prijemnejsi pomery pryskyrice/tuzidlo, volitelny vlastnosti co se tekutosti a doby zpracovani tyce... slo by pokracovat dale.
Postup je opravdu nanest vrstvu, prilozit tkaninu a spis nez steteckem valeckem(lip to "promacka", prodavaji se i specialni, ja kupuju ty nejlevnejsi 5cm za 10kc/ks) poradne prosytit. Ale nepresytit, prebytek pryskyrice pevnost nezvysi. Pevnost se dosahuje poctem vrstev skelny(nebo treba i uhlikovy;-))tkaniny, do pouziti tahokovu bych nesel, tepelna roztaznost muze byt svine, levnejsi to nebude tak proc.
Doporucuju to nakoupit najednou u havel-composites, mam s nima docela dobry zkusenosti. Ale zase ja u nich nakupoval matros na lod, na jednu drobnou opravu se to asi fakt necha koupit v drogerce a moc to nehrotit.

děkuji všem moc za super rady...ani jsem jich tolik nečekal.
nikdy jsem to nedělal ale co aspoň se zase něčemu přiučím.
a když se mi to uplně nepovede tak neva.stejně je rozmlácenej každou chvíli.minule jsem zase po tmě na dálnici napálil gumu od kola z kamionu...
díky i za tip na tu prodejnu...zkusím to tam koupit vše.
jen ještě ujasnění tedy.to lepidlo a vrstvy tkaniny budu dávat jen zespoda a shora jen potom ten autokit?
díky a hezký víkend všem

Mozny jsou obe varianty. Idelani by podle me bylo dat ze spoda treba 2-3 vrstvy cca 400g tkaniny a z pohledovy strany vykitovat a pak prelaminovat jednou vrstvou nejaky lehky modelarsky, treba 50kou. Ale nejspis bude stacit ta zaplata z nepohledovy strany.
Jeste drobny edit: Jako kit se da pouzit zahustena laminovaci pryskyrice, pricemz jako plnivo pro zahusteni jdou pouzit mikrobalony(profi reseni), ale pokud nejsou extra naroky na pevnost vyhovi i plavena krida, drevena moucka ba i obycejna hruba mouka.

TOMX:
Karosářské tmely jsou vesměs kvalitní zase polyesterové pryskyřice.Na zpevnění stačí levnější hrubá tkanina.Na povrchové úpravy jsou tkaniny tenké a jemné.Ty vytvoří při troše pečlivosti dokonalý povrch,ten ani snad nepotřebuje vytmelení.Nakonec je možné na poslední vrstvu použít i WC papír.Po zatvrdnutí lehce přebrousit a nastříkat sprayem.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru