Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem digestoř a odtah

brý den,

mám v kuchyni nad sporákem instalovanou digestoř, dlouze jsem řešil jestli filtrovat pomocí filtru nebo posílat páry trubkou ven. většina doporučuje posílat ven (zatím to mám řešeno, že bez přídavného filtru pouze rozprašuji do místnosti :)
stavební řešení dovoluje pouze probourat díru ven v boční zdi (až na střechu se nedostanu), asi metr od hlavních vstupních dveří, mám několik dotazů:

1) průchod by byl na hlavní pohledové zdi baráku vedle vstupních dveří, zůstávají nějaké mastné fleky na fasádě při používání digestoře?

2) může se udělat průchod pod podbíječku? tzn. fouká to mezi podbíječku a střechu?, tzn. neřeším mastné fleky protože nejsou vidět

3) na digestoři mám klapku, za klapkou napojím trubku, v kuchyni je to asi 3m vodorovně nad linkou, potom průraz ven, nebude to v zimě na těch 3 metrech promrzat? nebo kolem té trubky provést nějakou izolaci? třeba vatu a pak třeba SDK ať to schovám, nebo přímo polystyren a lepidlo+perlinka?

4) jakou použít trubku? asi je lepší hladká (třeba oranžová kanalizační 100) než nějaká flexibilní (varhánková), kde se ve varháncích udržuje bordel?

5) nebude v zimě proudit studený vzduch zvenku do kuchyně, jak účinné bývají ty klapky?

díky moc
ssa

Předmět Autor Datum
k bodu 2. nerozumim co je to podbijecka. Predpokladam, ze je to zaklop proto odpovim podle toho. Ja…
Maly Pepa 04.11.2010 19:00
Maly Pepa
dobrý den, dám Vám pár dobrých rad jak to řešit. pokud budete používat kvalitní kuchyňskou digestoř… poslední
Peťan 04.11.2010 22:16
Peťan

k bodu 2.

nerozumim co je to podbijecka. Predpokladam, ze je to zaklop proto odpovim podle toho. Jake koliv vypousteni z digestore pod strechu nedopoeucuji. Ve strese se zvisuje vlhkost a drevena konstrukce je nachylnejsi k hnilobe, houbam a navsteve drevokazneho hmyzu.

dobrý den,

dám Vám pár dobrých rad jak to řešit.
pokud budete používat kvalitní kuchyňskou digestoř, tak každá dig.má tzv.tukový filtr - to je taková jemná mřížka v nasávacím prostoru. Je vyjímatelná s možností umytí, ručně, nebo v myčce. Zachytává většinu drobných částeček tuku z páry při vaření a pro zachování čistoty potrubí je dostačující (musíte ji však udržovat čistou a ne si na ní vzpomenout až po roce :-)) Pro cirkulaci se používá přídavný filtr většinou z aktivního uhlí, ten pro odtah není potřeba. takže žádné fleky na fasádě Vám určitě nevzniknou. Je také možné konec odtahového potrubí povytáhnout více ze zdi (i mimo úroveň střechy a podbíječky), protože nebude kapat tuk, ale případný kondenzát který může vzniknout v mrazivých dnech ( bývá to pár kapiček). Na konec potrubí dejte samočinnou zpětnou klapku - lamelovou / žaluziovou. Tlak vzduchu od zapnuté dig.ji sám otevře. Další zp.klapka za dig. je dobrá, nebude protahovat a zbytečně větrat. ALE!!! průměr 100mm potrubí na 3 m délky je MÁLO !! Pokud můžete, dejte 150mm, nebo min.125mm klidně kanalizační rouru je hladká a nebude klást odpor, i spoje potrubí řeště hladce, rohové přechody řešte pokud možno větším obloukem, nezbržďují. Také je dobré potrubí ponechat v mírném spádu.. Když je potrubí úzké, digestoř vzduch moc tlačí a zvyšuje se její hlučnost a snižuje výkon! Odsavač / digestoř pro Vás by měla mít výkon min v max.stupni 750m2/hod (bez ohledu na velikost místnosti - jde o momentální odtah výparů např.při smažení a to je nejlepší poslat ven co nejrychleji, ne dovětrávat hodinu po vaření). Rouru schovat za SDK je estetické. Izolace myslím není nutná (neznám přesně podmínky)samotné oddělení potrubí SDK vytvoří izolaci, zpětné klapky zajistí proniknutí st.vzduchu, neuškodí když ji dáte. Pozor na dotek potrubí s SDK, všechny doteky vypodložte izolační páskou, někdy od motoru digestoře vznikají vybrace a pak ty zvuky nejsou příjemné :-)
ať se daří Petra

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru