Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Elektrická reťazová píla - pílenie palivového dreva

Zdravím.
Chcem kúpiť el.reťazovú pílu Narex 2000W,lišta 35cm.Dostal som informáciu že el.reťazové píly nie sú vhodné na pílenie palivového dreva.Mám na mysli dub,buk do priemeru 20cm.Že dochádza k preťaženiu el.motora a k spáleniu.Ale prečo potom sú k nim lišty až 40cm.
Prosím o vaše názory a skúsenosti.
Ď.

6 let staré téma - zamykám (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Řezat palivové dříví s elektrickou pilou o výkonu 2kW lze, pokud má člověk aspoň trochu "technického…
JK 17.10.2010 22:08
JK
Plně s tebou souhlasím. Cirkulárka = vyšší pořizovací náklady a hlavně Nerudovské Kam s ní. Já úspěš…
Henessy 17.10.2010 22:48
Henessy
Tak tak, praxí nakonec člověk dospěje k podobným závěrům. Zezačátku je to hraní si, ale jak se postu…
JK 18.10.2010 10:14
JK
Přesně jak píšou někteří.Chce to s citem a pořádně ostrý řetěz. Mám přesně tu samou a řezal jsem s t… poslední
Matyas xl 14.03.2013 05:04
Matyas xl

Řezat palivové dříví s elektrickou pilou o výkonu 2kW lze, pokud má člověk aspoň trochu "technického citu". Nicméně elektrické řetězové pily mají větší uplatnění v truhlárně nebo v garáži na řezání prken a menších kusů dřeva. Na palivové dříví a zvláště pokud se jedná o tvrdé dřevo, je mnohem vhodnější klasická cirkulárka s kolébkou, nebo motorovka se spalovacím motorem. Jednak mají obvykle větší výkon(od 3kW výše) a osobně mi přijde že oproti benzínovým mají elektrické motorovky podstatně slabší dynamiku, způsobenou zřejmě nižším točivým momentem standardního el. motoru. Elektrickou pilu mám a používal jsem ji i na řezání smrkového palivového dříví, ale nakonec jsem si k tomu účelu raději pořídil cirkulárku s motorem 5,5kW a to co jsem řezal půl dne, mám dnes nařezáno na špalky za hodinu. Řetězovou si zkrátím jen dlouhá polena.
Ovšem jde o to kolik dřeva řežete. Jestli jen metr do krbu, tak stačí i ta elektrická motorovka.

Tak tak, praxí nakonec člověk dospěje k podobným závěrům. Zezačátku je to hraní si, ale jak se postupně z práce stává rutina, tak člověk přemýšlí jak práci maximálně zefektivnit a dospěje k poznání, že náhradní řešení je nedostačující a stojí příliš mnoho sil. Je pravda že pořízení nové cirkuly je relativně drahá záležitost ale jak píšete, nechá se půjčit, nebo já jsem koupil z bazaru za 3000,-. Udělal jsem na ní pár úprav, což se pojilo s další investicí cca 500,-Kč ale mám tak za 3500 stroj, který mi ušetří opravdu hodně práce. Po nařezání vyměním kotouč za štípací trn a mám vyřešenu i nerudovskou otázku. Ovšem je třeba vždy zohlednit míru uplatnění.

Přesně jak píšou někteří.Chce to s citem a pořádně ostrý řetěz. Mám přesně tu samou a řezal jsem s tím jílm a buk co 40cm a smrk do 60cm. Ja fakt, že při velkých průměrech už šly otáčky trochu dolů, ale chce to odlehčit a jde to...nebyl žádnej větší problém. Jo a tvrdý dřevo chce řezat a štípat dokud je mokrý , jde to líp.

Zpět do poradny Nahoru