Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Má smysl kondenzační kotel?

Pokud plynový kotel, tak určitě kondenzační. Rychle se vrátí vyšší pořizovací cena
Tak toto vôbec nie je pravda. Určujúci je prevádzkový režim. Ak kondenzačný kotol je prevádzkovaný v režime s teplotou vratnej vody vyššou ako cca 5O st. Celsia, už prestáva fungovať ako kondenzačný, funguje ako obyčajný kotol.

Prevádzkovať kondenzačný kotol v režime aby bol účinnejší ako bežný kotol, znamená prevádzkovať ho tak, aby teplota vratnej vody bola pod spomínaných cca 50 st Celsia.

Má to však ako vždy háčik, vytopiť obytný priestor na potrebnú teplotu a dosiahnuť potebné teploty vratnej vody vyžaduje velkú plochu radiátorov. Jednoducho povedané topná sústava musí byť od samého počiatku projektovaná na takýto prevádzkový režim.

Do domu s ústredným topením kde sa počítalo s teplotou topnej vody 65-80 st Celsia a tým pádom cca 50-60 st na vratnej vode, instalovať kondenzačný kotol nemá velký význam. V režime kedy má vyššiu účinnosť bude iba pomerne krátky čas v prechodnom období a vtedy sa spotrebuje stejne iba malá časť ročnej spotreby plynu. Takže úspora plynu síce bude, no malá a ťažko povedať či bude aj nejaká návratnosť. Životnosť kotla je obmedzená /15-20 rokov / a rozdiel ceny kotla je temer 100%.

Tak si to treba prerátať.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny