Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem MOC prosím o radu. Servaný závit křížového šroubku v mobilu.

Dobrý den, stala se mi taková nemilá u mého mobilního telefonu. Rozbil jsem u něj displej, což by nebyl zas takový problém ale jde o to, že ho teďka nemůžu vyměnit. Při otvírání telefonu se mi do cesty postavil křížový šroubek, se kterým jsem bojoval tak dlouho, že už to není ani křížový šroubek. Potřeboval bych nějakou radu, jak šroubek vyndat. Jde opravdu o stísněný prostor a o velmi malé rozměry samotného šroubku.

Prosím neodkazujte mě na servis, protože tam celý problém začal. Pokud technik dostane do ruky cizí telefon, tak se tak k němu taky i chová. Když jsem telefon dával k reklamaci touchpadu, tak byl 2 týdny starý, bez škrábanců a jakýchkoliv poškození. Za opravu jsem zaplatil daň v podobě škrábanců, rýh, neuvěřitelně dotažených šroubků a totálně zpackaným SW.

Jedná se o telefon LG KC910 Renoir - http://www.mobilmania.cz/default.aspx?article=1120 048

Zde je foto, kde je označen onen šroubek. (kliknutím zvětšit)

[814-lg-kc910-s-jpg]

lg-kc910.jpg

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mikrovrtačku bohužel nemám, a celkem se tohoto zásahu bojím ( zahřátí, přitavení k plastu ). Jinak s…
Vasilliev 25.09.2010 12:24
Vasilliev
Hlavičku odbrousit můžeš. Zatavení bych se nebál, dělej to postupně a nech to vždy schládnout. A jak…
Prasak 25.09.2010 12:28
Prasak
No to určitě jinam, stejně jsem porušil plombu, která byla na prvním šroubku do kterého jsem se pust…
Vasilliev 25.09.2010 12:34
Vasilliev
To oni na to asi budou mít nějaký svůj postup, to jsem jen napsal, jak bych postupoval já, jako laik…
Redsnake 25.09.2010 12:38
Redsnake
Mi šlo hlavně o laické postupy, které bych mohl zvládnout sám doma a mohl to vyřešit ještě dnes :))… nový
Vasilliev 25.09.2010 12:43
Vasilliev
Jednou jsem podobnou věc řešil,taky jsem si strhl ten kříž na šroubku.Zakápl jsem onen šroubek lepid… nový
ekr 25.09.2010 19:18
ekr
Pamatoval by sis jaké lepidlo jsi použil? :) nový
Vasilliev 26.09.2010 00:35
Vasilliev
Na zpropadené šroubky v plastu, když nejdou povolit a hlava je poškozená, mám "svůj" způsob. Hlavičk… nový
Zerozero 26.09.2010 11:04
Zerozero
Tvůj způsob jsem dovedl k dokonalosti. Koupil jsem si skleničku s tavidlem na chrom, neboť šroubky m… nový
Henessy 27.09.2010 12:37
Henessy
Kurňa, já čekal nějakej bramborovej odvar, nebo nějakou sloučeninu a ty si z toho děláš držáky. Kdyb… nový
Prasak 27.09.2010 15:56
Prasak
Buď taktik. Poprosil jsem ji , aby mi jack držela palcem a ukazováčkem při letování a tvrdil, že to… nový
Henessy 27.09.2010 19:14
Henessy
Kurňa tady je to jeden perfektní nápad za druhým. :beer::beer::beer: nový
čechy 27.09.2010 19:35
čechy
Ta moja by si na to vzala pinzetu, ona s pájkou trochu umí. Tady bych ju nepřekabátil. nový
Prasak 27.09.2010 19:47
Prasak
Kruci, koho ty máš za manželku? Není ona předělaný chlap? ::) nový
Jack 27.09.2010 21:56
Jack
Na co by si vzala pinzetu? Mluvíme přád o pájení?:-D:-D Pokud je technický tip, tak ji na Vánoce mís… poslední
Henessy 27.09.2010 22:10
Henessy

Mikrovrtačku bohužel nemám, a celkem se tohoto zásahu bojím ( zahřátí, přitavení k plastu ). Jinak s těma kleštěma by to bylo fajn řešení ale já mám k dispozici opravdu jen 0,25mm a myslím, že bych hlaičku šroubu asi ani neuchytil.

Kdybych teda zkusil přistoupit na nějakou pomoc servisu, věděli byste na jaký servis se obrátit? Kdo by měl potřebné vybavení? Výměnu displeje atd. už si udělám sám, ale začínám se obávat, že ten šroub je nad mé síly

Jednou jsem podobnou věc řešil,taky jsem si strhl ten kříž na šroubku.Zakápl jsem onen šroubek lepidlem a zasunul do ještě úplně nezaschlého lepidla šroubovák aby se otisk jeho profil,no a po zaschnutí jsem ho v poho vytočil.Samo že ti to lepidlo nsmí natéci jinam a kapka musí být dostatečně velká aby se vytvořili drážky na šroubovák.Lepidel je dnes na trhu hodně,které toto dokážou.

Na zpropadené šroubky v plastu, když nejdou povolit a hlava je poškozená, mám "svůj" způsob. Hlavičku oškrabu na čistý kov. Nanesu kapku pájecí pasty. Hrot trafopájky vytvaruji tak, abych se tam dostal. Na nahřátý hrot kapku cínu. Hrot s roztavenou kapkou přiložím na hlavičku. Okamžitě po chycení cínu páječku vypnu a držím na místě do ztuhnutí cínu. Jakmile cín ztuhne, lehce táhnu. Zbytkové teplo trochu nataví plast a šroubek lze vytáhnout. Pokud to nejde, maličko páječkou přihřeju, ale tak aby nedošlo k roztavení cínu. Nutno pracovat na jeden zátah, rychle, aby medošlo k velkému natavení plastu.
Většinou je jen nepatrné otavení plastu kolem hlavičky, které se překryje novým šroubkem, případně, je li trochu přístupné, se zaškrábne.
Z otvoru pro závit se též vytáhne trochu nataveného plastu. Pokud nový šroubek nedrží, stačí do otvoru vložit tenkou třísku a šroubek dotáhnout s citem.
Tento způsob jsem již vícekrát použil, takže to mám "namakaný". Proto, kdyby to chtěl někdo použít, nedoporučuju to bez jisté dávky šikovnosti a odvahy;-) Nebo to nejdříve natrénovat na něčem na vyhození.
V případě totálního zničení přístroje, přivaření krytů k sobě a podobně, příspěvek zapřu, případně uteču:-D

Tvůj způsob jsem dovedl k dokonalosti. Koupil jsem si skleničku s tavidlem na chrom, neboť šroubky mají povrchovou úpravu a parátkem nanesu kapku vodičky do hlavičky šroubku a cín přilne bleskově.Zove se to Pájecí kapalina na nerez. Vřele doporučuji k pájení všech konektorů. Další vychytávka při pájení konktorů je použití přípravku vyrobeného z bramboru obecného či bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum), v běžné řeči jen brambor nebo také brambora,který se udělá z rozpůleného bramboru. Brambor se řeznou plochou položí na stůl a do něj se zamáčkne konktor.Nutno zamáčknout opačný konec, ne pájecí body. Toto opatření zajistí, že nedojde k nahřátí plastů a ušetří jednu ruku nutnou na držení konektoru.Uvolněnou ruku výhodně používám na držení cínové pájky. .:-)

Buď taktik. Poprosil jsem ji , aby mi jack držela palcem a ukazováčkem při letování a tvrdil, že to jinak nejde. Kdyřž ji začaly doutnat prsty, zeptal jsem se: Co myslíš miláčku , nešlo by to strčit třeba do brambory. Samozřejmě že kývla a navíc si myslí, že na to přišla sama.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru