Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno nové auto

Své zkušenosti jsem získal letitým provozem. Už mi není 20, čepici nenosím a vejce nevozím, tak mám asi trochu právo hodnotit, a to ne stylem: maželka říkala, že její kolegyně v práci říkala, že její kamrádka říkala, že její brácha má auto a nějak mu přestalo jet /protože mu snad došel benzín, ale možná bude mít palivové čerpadlo v háji, protože mu snad do něj nejde proud, protože snad má v háji baterku nebo dynamo .../.
Když jsem vybíral poslední auto, tak jsem rok kupoval i Svět motorů ,kde vycházely i různé porovnávací testy 2, 3 značek, psalo se tam o ojetinách a konkrétních mouchách, dokonce jsem šel tak daleko, že jsem porovnával i uváděné ceny např. blatníku, čelního skla atp. Abych nebyl překvapen, až mi odejde na kole ložisko, že budu muset vypláznout místo dvou tisícovek třeba 5 tisícovek. Ze zkušenosti vím, řada lidí se auta zbavuje, když začínají více investovat do oprav. A ty investice pak čekají na nové majitele. A výčty výbav nebo doplatky na výbavu určitého stupně většinou hovořily v neprospěch Škodovek. U škodovek se opravdu připlácí za jakoukoliv píčoPÍPvinu. Stačí si z webů automobilek stáhnout oficiální ceníky a z nich porovnávat - to se ale týká nových aut. Je ale zajímavé, když někdo tady v diskuzi píše, jak jsou na západě škodovky oblíbené, že se jich velká kvanta i poměrně nových dováží zpět do ČR - samozřejmě s lepší výbavou než ty určené pro ČR. Kdyby ta auta byla tak dobrá, asi by se jich tam tolik nezbavovali. Jde i o společnskou prestiž. Je pravda, že škodovku vám opraví na každé dědině, ale já razím zásadu spíš mít takové auto, které bude mít jeden servis v kraji, který ovšem nebudu potřebovat využít.

Poměrně dobrým vodítkem k nákupu ojetiny mohou být žebříčky spolehlivosti, u nás zveřejňované údaje německé TÜV. Ale je to trochu zavádějící, protože v zahraniční mají auta většinou lepší servis /vesnické servisy-garáže typu lidová tvořivost asi ne tolik jako u nás; po větší havárii se většinou auto neopravuje, ale vyveze se k nám nebo do Polska, kde se z něj udělá nové, nebourané/, jezdí po mnohem lepších silnicích. O přetáčených km ani nemluvě.

Tady jsou výsledky - nevím, jak se to zkopíruje:

Automobily se stářím 2 až 3 roky

A Auto B

1 Toyota Corolla Verso 2

2 Mazda 2 2,1

3 Porsche 911 2,2

Ford Fusion 2,2

5 Mazda 3 2,7

Ford Fiesta 2,7

7 Porsche Boxster 2,8

Subaru Forester 2,8

9 Toyota Avensis 2,9

Toyota Yaris 2,9

Honda Jazz 2,9

12 Volkswagen Fox 3

Mazda MX-5 3

14 Honda CR-V 3,1

Toyota Corolla 3,1

16 BMW 3 3,2

Opel Meriva 3,2

Toyota RAV4 3,2

Ford C-MAX 3,2

20 Volkswagen Golf/Bora 3,3

21 Mazda 6 3,4

22 Audi A4 3,5

Audi A6 3,5

24 BMW 1 3,6

25 Audi A3 3,7


Legenda k tabulkám:
A – oficiální pořadí podle indexu závad zjištěných na německých STK (TÜV) B – index vážných závad TÜV C – pořadí podle podílu index závad/počet průměrně najetých kilometrů D – změna umístění mezi pořadími A a C

Bohužel se to nevejde celé, takže tady je odkaz: http://www.lidovky.cz/vyberte-si-spolehlivy-vuz-d0 0-/ln_noviny.asp?c=A090109_000126_ln_noviny_sko&kl ic=229432&mes=090109_0 nebo: http://www.extra-tuning.com/spolehlivost-vozu/
Je mnoho dalších údajů, stačí zagooglovat »žebříček spolehlivosti automobily« nebo něco podobného.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny