Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výrobek

Poskládání vypadá jednoduše, ale má své zákonitosti, mimo jiné vedení zemí a návaznosti jednotlivých modulů. U tranzistorových koncových zesilovačů se přidává ještě obvod ochran reproduktorů pro zpožděné připojení aby při zapnutí nebyla slyšet rána a také chrání reproduktory před zničením při poruše koncového stupně. Další modu bývá tepelná ochrana, která při vzestupu teploty spouští ventilátory a při dalším vzestupu odpojí napájení nebo omezí výkon. Některé koncové zesilovače v IO mají tyto funkce už integrované v sobě.
Předzesilovač s LM1036 je zajímavý pro začátečníky, když si chtějí pohrát, ale je lepší udělat klasiku s tranzistory nebo nízkošumovými operačními zesilovači. Navíc rozsah regulace ±15 dB je šíleně moc, počítej, kdyby to bylo jen 12dB, což je 4x větší napětí při zdůrazněných basech oproti středu na 1 kHz, znamená to 4 na druhou, tedy 16x větší výkon! Takže kdybys hrál doma běžně na 1W a zdůraznil basy na maximum, byl by výkon v basech 16W. Při 10W by chtěl být 160W a to už by například 50W zesilovač a bedny nezvládly a mohly by se zničit.
Předzesilovač pro elektretový mikrofon je velmi jednoduchý, ale s maximálním zesílením daným h21 použitého tranzistoru, takže by opět došlo k přebuzení, chtělo by to vyzkoušet zvlášť, nebo použít opět operační zesilovač s nastaveným zesílením na potřebnou max. mez.
A samozřejmě je třeba vyřešit i mechaniku, rozmístění jednotlivých částí, chlazení a vedení napájení a zemí.
Pro inspiraci se podívej na stránku http://zosilnovace.eu/volneprojekty.htm Jožiho.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny