Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výrobek

Kdybys me cetl, tak sem tu o problemu filtrace spinaci frekvence psal. Neni to problem neresitelnej, ale dost velkej a rozhodne to pak chce merit, merit a jeste jednou merit.

Ale k navrhu plosnyho spoje, dam ti par rad, ktery ti ve skole (obvykle, bohuzel) nedaji:
1) _ZAPOMEN NA AUTOROUTER_ to je pomucka, ktera ti muze ukazat jak blbe mas polozeny soucastky na desce, ale rozhodne za tebe nenavrhne plosnak.
2) Blokovaci kondenzatory fungujou, kdyz jsou umisteny tesne u bodu kde maji blokovat. Ze mas ve schematu nakreslenou radu kondenzatoru vedle sebe neznamena ze tak maji byt na desce.
3) Zakladem vseho je mit dobre rozlozeny soucastky. Pod odporem(klasickym) protahnes i 3 signaly, pod kondikem 1, max 2. Mysli na to, prekresli si schema s IO s vystupama jak jsou za sebou v rade a kresli podle nej.
4) SMD se obcas hodi i pokud je zarizeni navrzeno s klasikou. Malej kondik dovede blokovat velky problemy.
5) Prvne navrhuj napajeni a zeme - zadny brutality, sic budes mit problemy.
6) Naopak na konci rozlij zeme do volny plochy.
7) Bude-li se ti zdat, ze se no na jednu vrstvu nevejde, tak se to na ni vejde(tohle plati pro ten tvuj pripad, sou pripady kdy je problem se vejit na 4 vrstvy)
8) dratovy propojky jsou posledni zachrana. Ale naopak, pokud budes mit rozumne navrzeny zeme a napajeni ruznych casti zesilovace a ty pak propojis na ruznych mistech propojkama, mas idealni nastroj pro laborovani okolo EMC(tenhle bod je pro tebe asi overkill)
9) Nedelej pravy uhly. Blbe se leptaj a maji vetsi parazitni indukcnost. 2x45° je mnohem lepsi reseni.
10) Mysli na to, ze se to musi nechat vyrobit. Profici protahnou drat mezi 0602 SMD rezistorem, ale ty to nevyleptas ani nahodou.
11) Pochlub se tu s navrhem, my ti ho zkritizujeme.
A tady mala ukazka:
Schema:
http://eleferno.cz/images/rsgallery/original/schem atic.png
Jak ten plosnak vypadat rozhodne nema:
http://eleferno.cz/images/rsgallery/original/pcboa rd.png
A proc bych se nepochlubil vlastni praci:
http://eleferno.cz/images/rsgallery/original/pg_71 8014148.jpg
Uz vidis, co udela rozumny rozlozeni soucastek, konektoru, lpeni na nejakejch design rules(a to nemluvim o tom, ze i ten muj plosnak by sel jeste lip, tohle bylo cviceni na ukraceni dvou hodin casu kdyz sem byl doma s hnatou)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny