Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Barevné označení fázových vodičů slouží jen ke snažší orientaci při zapojování. (například aby byly…
Zerozero 09.09.2010 08:11
Zerozero
Akoze keby bol pouzity prudovy chranic tak sa spojenim modreho a zltozeleneho ochrana degraduje? Mne…
lubik 11.09.2010 23:39
lubik
To se nedá paušalizovat, je to jednotlivý případ pro každou elektroinstalaci, záleží na tom, jaký je… poslední
Prasak 12.09.2010 00:02
Prasak

Barevné označení fázových vodičů slouží jen ke snažší orientaci při zapojování. (například aby byly všechny třífázové zásuvky stejně zapojeny). Skutečné pořadí fází lze zjistit jen pomocí zkušebního přístroje, například vadaskou. Jinak není předepsáno, která barva přísluší které fázi, protože neexistuje "první, druhá, třetí" fáze, ale pouze která následuje po které. Takže u jednofázového rozvodu je jedno, kterou barvu použijeme. U třífázového rozvodu, pokud v rozvaděči jsou např. všechny černé na jednu fázi, hnědé na druhou, atd. , zachováme to i při zapojování zásuvek např. první kolík černá atd. Tím zajistíme správný směr točení motorů, při připojení do různých zásuvek. Pokud je např. 3fáz. zásuvka pouze jedna, tak na tom nezáleží.

To Jabraka :!: Modrý a žlutozelený vodič nikde v rozvodu nespojujeme:!: Pokud by byl použit proudový chránič, tuto ochranu tím zdegradujeme. Spojení je možné pouze v rozvaděči v bodě rozdělení na ochranný a pracovní nulový vodič!

Akoze keby bol pouzity prudovy chranic tak sa spojenim modreho a zltozeleneho ochrana degraduje? Mne sa pri zapajani zasuvky (v rozvadzaci kable zapojene, ale vyhodeny istic) spojili modty a zltozeleny (asi srobovakom alebo pri prihybani vodica) a hned chranic vypol. Talze predpokladam ze spojenim modreho a zltozeleneho nieje mozna prevadzka vobec.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru