Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle síly a rozměru plechu zvolím páječku.Pak si opatřím pájecí cín na plech.Je samozřejmě jiný,než…
Jabraka 03.09.2010 15:47
Jabraka
Výše uvedené je správný postup. Použití kyseliny chlorovodíkové třeba i ředěné vede nakonec ke koroz…
Alkom 05.09.2010 23:51
Alkom
nevzniká náhodou při tom "vaření" vodík ???? (HCl + Zn -> ZnCl2 + H2 !!) Asi to bude chtít DOBŘE vět…
smooker 26.09.2012 10:24
smooker
To určitě, jinak kdykoli reaguje kov s anorganickou kyselinou vzniká vodík.
Hoza 11.11.2014 08:45
Hoza
Upřesnění dotazu z roku 2010 a 2012? :-D
Karel04 11.11.2014 11:31
Karel04
O googlu jsi slyšel? nový
kejki 11.11.2014 19:26
kejki
Pro pájení.Příprava pajecí převařené kaeliny solné.Do skleněné nádoby odlít menší množství kyseliny… nový
dabac 15.11.2014 10:33
dabac
Ano, pomohla i po tak dlouhé době. Děkuji. nový
Vlk7 20.03.2021 00:15
Vlk7
Já bych měl jen drobné, ale důležité upozornění. Tak jak jsi příspěvek napsal by mohl u laika vznikn… nový
czcharlie 21.03.2021 12:33
czcharlie
Jojo, ten takzvany "var" je spis podobneho druhu, jako oblibene hazeni mentosky do cocacoly :-D nový
gilhad 22.03.2021 18:24
gilhad
Krásná odpověď.Když se dnes někdo zeptá,jak to udělat,kup si to.Pájecí vodu-uvařím.Toho řemeslník sp… poslední
starší čtenář 02.04.2021 13:25
starší čtenář

Podle síly a rozměru plechu zvolím páječku.Pak si opatřím pájecí cín na plech.Je samozřejmě jiný,než cínová pájka na elektroniku.Před pájením ocínuji nejprve pájená místa,pak přiložím a s malým přídavkem pájky spoj ohřeju.Pájecích kapalin je řada,kyselina solná k nim nepatří.Tu používají škůdci a sebevrazi.Odborníci používali "převařenou" kyselinu,do HCl se nasype zinkový prach a "vaří" se tak dlouho,až přestanou bublinky V roztoku je chlorid zinečnatý,který je naprosto bezpečný k člověku i plechu.Tím se spoj očistí a pájka dobře přilne.
JABRAKA

Pro pájení.Příprava pajecí převařené kaeliny solné.Do skleněné nádoby odlít menší množství kyseliny solné,a do ní ponořit kousek zinku.Pozor toto dělat nejlépe venku neboť vznikají agresivní výpary které mohou poškodit sliznici.Není od věci když to děláte poprvé použít také ochranné pomůcky.Brýle a gumové rukavice.Při varu vzniká také intezivní teplo tak aby vám nádoba nepraska,Dohud se kyselina vaří tak stále dodáváte do roztoku zinek.Po ukončení tohoto procesu máte pro pájení poz.plech udeální přípravek.Pokud je plech zoxidován tak je zapotřebí jej očistit např. dráťeným kartáčem,popřípadě odmastit.Plech potřete tím roztokem,buď hrubým štětečkem nebo dřívkem které na konci rozklepete kladívkem aby měl měkké vlákno a použijete místo tětečku.Po nahřátí důkladném začnete pájet.Pájka se pěkně rozlije a vzlíná.Pokud ne tak nahřátí není dostatečné.CHce to cvik.Po ukončení pájení je potřeba pájené místo opláchnout,nejlépe vodou s roztokem sody.Pokud to neuděláte tak pájené místo pozinku oxiduje.Pokud se jedná o ocel.plech tak okamžitě koroduje. Odpověď je na starý dotaz ale možná to někomu pomůže i teď.

Já bych měl jen drobné, ale důležité upozornění. Tak jak jsi příspěvek napsal by mohl u laika vzniknout dojem, že má kyselinu vařit (i když nic takového nepíšeš). Var, který popisuješ není ve skutečnosti ohřívání roztoku až k bodu varu, ale terminus technikus pro prudkou reakci chlorovodíku se zinkem za vývoje vodíku. Tato reakce doprovázená bohatým vývojem bublinek var skutečně připomíná (a reakce je skutečně dost exotermní) a rozhodně by vůbec nebyl rozumný nápad kapalinu ještě ohřívat.

To jen aby někoho nenapadlo kyselinu skutečně vařit, dnes člověk musí upororňovat i na to, že kočka nepatří do pračky ani mikrovlnky :-):-):-)

Krásná odpověď.Když se dnes někdo zeptá,jak to udělat,kup si to.Pájecí vodu-uvařím.Toho řemeslník spotřeboval několik litrů ročně.Pájecí voda stojí asi 70 kč-za 0,1 l.Bylo to stejné,v dobách ranné elektromiky .Radio-kristalky hrála na obyčejnem zemáku(bramboru).Hlavní je znát základní definice.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru