Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rekonstrukce komínu

Zdravím,
předevčírem nás navštívil kominík. Vyčistil komín a nazval náš komín "časovanou bombou". Más zpráva překvapila, vzhledem k tomu, že komín tak nevypadá, nedechtuje i má dobrý tah. Pro nás je nepoužitelný dle nových předpisů. Máme klasický zděný komín o vnitřním průměru 15x15 cm a měli bychom jej nahradit novým o minimálním průměru 180 mm. Do komínu jsem loni zapojil krbovou vložku s výkonem 14 kW a komín má výšku cca 8m. Přitápění během loňské sezóny přežil bez újmy. Co je asi největší problém, že je jako celý dům (kromě nadstřešní části) stavěn z dutých cihel a proto je tam riziko zahoření vysoké, jak jsem pochopil. Samozřejmě jsou interiéry nově hotové a komín je součást zdi uprostřed domu.

Mé dotazy:
- frézovat komín firmou nebo vybourat zvenčí (svépomocí)?
- vložku použít nerezovou či keramickou?
- sopouch u krbové vložky musí být 45°nebo může zůstat 90°?
- je vhodné do vypadlých míst po frézování i bourání vkládat minerální vatu mezi vložku a vnější plášť komínu?

Děkuji, Pavel Š.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Díky za názory. Díry staré omítce může komín přisávat falešný vzduch a ztrácet tah - ano souhlasím z… poslední
shmack 03.09.2010 13:19
shmack

Díky za názory.
Díry staré omítce může komín přisávat falešný vzduch a ztrácet tah - ano souhlasím zde je problém. Také se tímto místem může dostat dehet a saze do meziprostoru a zde se vesele usazovat a čekat na zahoření. Kominíci nemají čas, asi mají sezónu:-)
Spočítal jsem dle internetové kalkulačky spalinové cesty na 160 mm rouru. Mám průduch stávajícího komínu cca 150x150 mm, což na plochu je daleko větší. Známý mi povídal, že lze u klempíře udělat 4-hranné nerezové trubky o trošku menším rozměru něž stávající komín a tuto trubku vložit do stávajícího komínu bez frézování.
Co vy na to? Co na to kominík? A Jan Tleskač či Zelený Raul?:puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru