Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem studna - správné sání ???

chtěl bych se zeptat kdo má zkušenosti se studnami jaké je správné sání

nákres studny
http://img809.imageshack.us/img809/583/studnahn.jp g

mám starou kamennou studnu, hloubka 5m a sloupec vody 2m +- se stálým silným přítokem
před měsícem jsem čistil (vybírání bahna) z důvodů zažloutlé vody (po předchozím majiteli), po vyčištění stále stejný problém, na dno přišly 2 kolečka kačírku,

rozbor před vyčištěním ukázal nadmíru dusičnanů a amoniak, železo i barva v normě, mikroorganismy zvýšené. chystám se na opětovný rozbor po vyčištění a stále čekám že se voda pročistí..

nasávací část (pirát) je asi 30cm nad dnem a asi 20cm pod přítokem vody, nevím jestli je to dobré řešení tím že se odsává prakticky kal ze dna

nebylo by lepší piráta umístit nad přítok?

díky

Předmět Autor Datum
Je léto a vody je málo. I teď máš 2m vodního sloupce? Pokud máš dost vody, čerpat celý den(mělo by s…
Stefran 02.08.2010 18:25
Stefran
Ano i v léto mám skoro 2m, přítok je silný, za 3 hodiny mě natekl metr, druhý do večera. Po vyčištěn…
pajus 03.08.2010 12:40
pajus
V našom regione keď sa čistí studna. Vyčerpá sa všetka voda, vyberie sa kal, bahno zo dna, dno sa vy…
Joseph 02.08.2010 19:06
Joseph
Ano tak to proběhlo i u nás + vyčištění kamenů studny. Rozbor je proto že je to náš jediný zdroj vod…
pajus 03.08.2010 12:43
pajus
nasávací část (pirát) je asi 30cm nad dnem...vezmu-li to podle sebe(taky tahám ze studně),tak by to…
Bača 02.08.2010 22:59
Bača
díky za nákres, bohužel předchůdce neuvažoval nad nastavitelnou výškou piráta a dal ho napevno do uv…
pajus 03.08.2010 12:45
pajus
Jak máš silné čerpadlo? Kolik litrů za minutu? Na domácí vodárnu by mělo být 30 cm tak tak akorát, l…
Rce 03.08.2010 00:44
Rce
Ja bych to dal jeste vic, u sebe mam nacuc 75cm nad dnem a studnar doporucoval metr. Mikroorganismy…
bahno 03.08.2010 08:00
bahno
mám darling sigma 35-3, s motorem 1,4kWh, průtok nevím ale do půlminuty mě nateče 10 litrů bezproblé…
pajus 03.08.2010 12:53
pajus
E. coli tam budes mit asi furt. Vydesinfikoval bych to, nechal tak 4-5 dni a pak odebral. Tim zajist…
bahno 03.08.2010 13:28
bahno
Pokiaľ ti močovka netečie smerom k studni všetko je OK. Dlabať na to, čo nájdu hygienici, svet nie…
Joseph 03.08.2010 15:32
Joseph
No, věda, že mám ve vodě fekální bakterie, asi bych tu vodu pít nechtěl.
Prasak 04.08.2010 08:02
Prasak
naopak,to tu vodu dělá tak lahodnou,moc by jsi si pošmák:-)
Bača 04.08.2010 08:59
Bača
Stále ještě se dá koupit Sagen - http://www.sandc.cz/news/sagen-dezinfekcni-priprav ek-k-jednorazove…
kejki 03.08.2010 23:13
kejki
Díky za tip, ale přijde mě to jako hodně velké svinstvo, to už radši předávkuju savem a smířím se s…
pajus 04.08.2010 09:36
pajus
Ta stříbrná sůl funguje zase déle, než to Savo. Osobně budu raději riskovat se stříbrem, než s colif…
kejki 04.08.2010 13:35
kejki
Na ten darling by ta výška stačila, pro klid duše můžeš zvednout sání o dvacet centimetrů. BTW to se…
Rce 04.08.2010 00:20
Rce
Ostatní to nesledují, takže jsem na celý problém sám a nemám se od čeho odpichnout. Kdysi v minulost…
pajus 04.08.2010 07:05
pajus
Dobrý den,již několik dnů sleduji tuto diskuzi.Mám čas od času podobný problém,vodu zde máme velice…
Lubomír 04.08.2010 10:07
Lubomír
Doplňuji popis kanalizace. Z domu je řešena přes septik na opačnou stranu od studny. Studna vzdálena…
pajus 04.08.2010 10:50
pajus
Dobry den, mam skoro stejny problem, chystam se na vymenu darlingu, a ponevac rozbor ukazal krome d… poslední
Rudik 30.08.2010 15:52
Rudik

Ano i v léto mám skoro 2m, přítok je silný, za 3 hodiny mě natekl metr, druhý do večera. Po vyčištění a natečení jsme znovu vyčerpali kalovým čerpadlem. Samotného mě podivuje, že to tehdy kopali ještě pod úroveň přítoku i když byl tak silný, piráta pak dali mezi dno a přítok.
Jinak čerpám už asi 3 týdny a voda ve větším niožství třeba ve vaně je žlutá a přitom nezkalená.

V našom regione keď sa čistí studna. Vyčerpá sa všetka voda, vyberie sa kal, bahno zo dna, dno sa vysype štrkom, u nás je vápenec. No a na to, kto ako, dá, 5-20 kg soli. Studňa sa nechá naplniť a čerpá sa, až kým slanosť vody nezmizne. Jednoduché, lacné a účinné. Možno. Neviem o tom že by si tu dávali robiť rozbory vody.

nasávací část (pirát) je asi 30cm nad dnem...vezmu-li to podle sebe(taky tahám ze studně),tak by to asi chtělo určitě to zvýšit ode dna.
já mám spodek čerpadla cca půl metru nade dnem a sání je na vrchu čerpadla což znamená,že kal ze dna netahám do řádu.
[18nau.jpg]

Jak máš silné čerpadlo? Kolik litrů za minutu? Na domácí vodárnu by mělo být 30 cm tak tak akorát, líbilo by se mi spíš 40. Problém bude v bočním přítoku vody. Sání by mělo být nad tím přítokem. Neteče už z toho přítoku kalná voda? Neusazuje se na dně kal? Zvýšené mikroorganizmy by indikovaly nějakou zemědělskou kontaminaci. Též toto potvrzuje nadmíra dusičnanů (kolik? Víc jak 400?) no a ten amoniak z nějaké močůvky...

Ja bych to dal jeste vic, u sebe mam nacuc 75cm nad dnem a studnar doporucoval metr. Mikroorganismy samotny zas takovej problem nejsou, mohli se tam dostat treba z bot pri cisteni studny, to se da vyresit trochou sava, horsi sou ty dusicnany a amoniak, to opravdu ukazuje na zemedelsky znecisteni - jak je daleko od hnojist, skadu hnojiv a intenzivne hnojenych poli? A jak je na tom utesneni vrsku studny, nemuze do toho pritykat povrchova voda?

mám darling sigma 35-3, s motorem 1,4kWh, průtok nevím ale do půlminuty mě nateče 10 litrů bezproblému

jestli je kalný už přítok to netuším, voda je dáseříct čirá, ale žlutá, při ručním odběru z horní části je barevnost slabší

dusičnanů mám 90mg (norma 50mg a pro kojence 15mg), amoniak 2,4mg (norma 0,5mg) a E.coli + koliformní (ale to bylo před čištěním, voda se tam delší dobu nečerpala)

zemědělství je tak 100metrů od studny (klasika, obilí brambory a za dalších 100m sem tam kupka hnoje)
chystám se právě na opakovaný odběr abych zjistil účinnost čištění studny

E. coli tam budes mit asi furt. Vydesinfikoval bych to, nechal tak 4-5 dni a pak odebral. Tim zajistis, ze tam po desinfekci zadna neni a po par dnech zjistis, ze se ti tam zadna nedostava. Pokud by tam i po tomhle postupu E. coli byla, mas vicemene jisty ze ti tam nekudy prosakuje septik nebo hnojiste.

Pokiaľ ti močovka netečie smerom k studni všetko je OK.

Dlabať na to, čo nájdu hygienici, svet nie je sterilný. Moc hygieny škodí a človek má prirodzenú schopnosť prežit v tomto svete. A ak ju nemá tak na tento svet nepatrí, iný svet totiž dostupný nie je, zatiaľ.

Videl som volajakú reportáž, dieťa žije v dome kde musí byť filtrovaný vzduch, občas ide aj na vychádzku, v plastovej guli. Uhhh. Nadýchnuť sa nefiltrovaného vzduchu je pre uvedenú osobu samovražda.
Nuž, niet nad modernú medicínu.

Díky za tip, ale přijde mě to jako hodně velké svinstvo, to už radši předávkuju savem a smířím se s dočasným pachem. Savo je na studny přímo určeno a uvádí že se po 30 minutách rozloží na sůl a aktivní kyslík.

Mikroorganismy by neměly být vůbec, jak pro kojence tak pro dospělé, ono stačí aby se tam vyskytly a nebude nám stačit tolaetní papír.

Na dusičnany je speciální filtr (asi 4000,-) který je odchytne skoro na 0, jenže při více nevyhovujících parametrech je to tak spíš na domácí čističku nebo vodu z řádu.

Na ten darling by ta výška stačila, pro klid duše můžeš zvednout sání o dvacet centimetrů. BTW to se zakalením nesouvisí, ale dal bych klasický koš, pirátů jsem měl několik, záhy nefungovaly.
Dusičnany jsou paráda, když párkrát studnu vycucneš do dna, dostaneš se do limitu. Ten amoniak by ukazoval na nějakou močůvku, může to pronikat do spodní vody i z větší dálky jak 100 metrů. Ostatní okolo mají ve studnách také čpavek?

Ostatní to nesledují, takže jsem na celý problém sám a nemám se od čeho odpichnout.
Kdysi v minulosti tam v blízkosti prý byl nějaký chlév, možná je to pozůstatek, jinak do spodní vody asi nikdo neuvidíme, jak jezero vypadá, s kým je společné a kam sahá, ale soused má studnu 10m ode mě, vpodstatě všichni tak nějak v řádku a pijou to léta bez vyšetření. Pokud mají podobné parametry tak si docela zadělávají na problémech.

Piráta zkusím nějak povytáhnout jak to hadice dovolí protože je napevno.

Dobrý den,již několik dnů sleduji tuto diskuzi.Mám čas od času podobný problém,vodu zde máme velice mělko,studnu mám 3,5 metru a když je vody dostatek,tak je jí ve studni 1,8 metru.Koš mám umístěný okolo 30 cm ode dna,také pirát.Dnešní koše však za moc nestojí,tak mám nad košem pro jistotu zpětnou klapku a je naprostý klid s poruchovostí sání.Problém s vodou mám takový,že voda je zde v celém okolí povrchová a nyní po přívalových deštích bývá horká voda z bojleru cítit,prostě se do povrchových vod spláchne vše z okolí a nestačí se pročistit.Můj názor je takový,že žádné čistění studně nepomůže,prostě vždy počkáme až se to srovná samo.Podle pověsti naše městečko stojí na vysušeném močálu,takže spodní zásobárna bude asi značně velká,kterou bych asi těžko dokázal nějakými připravky dostat do správného stavu.Nepopisujete nic bližšího o stavu kanalizace ,tady je to hlavní problém,jak přijde přívalový déšť,tak kanály nestíhají a vše je vytlačeno na povrch včetně odpadních vod a to je celý zádrhel.Jestliže tento problém nemají Vaši sousedé,hledal bych přímo na vlastním pozemku,jestli nemáte prasklý odpad,nebo jestli přes Vás nevede nějaké staré potrubí v již neúnosném stavu.S pozdravem Lubomír:-)

Doplňuji popis kanalizace. Z domu je řešena přes septik na opačnou stranu od studny. Studna vzdálena 20m od domu. Stejný systém mají i sousedi v celém řádku.

Voda viditelně přitéká v hloubce 5m, takže uplně povrchová nebude ale pod zem samozřejmě nikdo nevidí. Rozbor s nevyhovujícími výsledky byl odebírán po záplavách, takže se mohlo do podzemní vody spláchnout něco z polí. Za týden provedu opakovaný rozbor tak uvidím jak to celé vyřeším.

Buď koupím cílený filtr před vodovodní baterii nebo to bude na připojení k řádu.

Dobry den,

mam skoro stejny problem, chystam se na vymenu darlingu, a ponevac rozbor ukazal krome dusicanu a koliformu jeste zakal, tak po darlingu pridam 100 mkm filtr, a v kuchyni se asi prida UV zareni pro desinfekce. Vsichni dookola maji septiky, mozna te koliformy se prosakuji z nejakeho, a tim padem cisteni studny by asi nepomohlo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru