Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zčernání bubnu v pračcce

Mám velkou prosbu o radu. Včera jsem zakoupil v drogerii přípravek na odstranění vodního kamene do praček,varných konvicích atd,balení obsahovalo 5 sáčků(nějaká kyselina), která se měla vysypat do bubnu pračky a nechat proběhnout prací cyklus při 4O stupních.Vše jsem provedl dle návodu a po ukončení procesu jsem otevřel pračku a povrch bubnu,je zešedlý až zčernalý a na dotek zanechává černou barvu na ruce.Není to jen takový ten maz z vodního kamene a pracího prášku,ale jako by buben nějak zoxidoval a nejde to dostat pryč.Pračka je vrchem plněna značka Candy 3 roky stará a buben je nerezový.Ale ted se teda vůbec neleskne a je ještě horší než před vyčištěním.Ted mám jen obavy aby se s pračkou něco nestalo,nebo neobarvilo prádlo.Nemá s tímto prosím někdo zkušenost a poradil jak opět vrátit lesk bubnu?Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle obrázků co jsem si prohlédl bych usuzoval, že přípravek obsahoval fosforečnou kyselinu a nějak…
corve43 07.12.2010 19:58
corve43
Corve neblbni, SAVO je chlórnan - keď ho použiješ na nerez a necháš ho tam pôsobiť dlhšie, skoroduje…
peter_d 28.07.2017 21:10
peter_d
:-D Podle posledních informací od už notně vousatého tazatele,má už za těch 7 let třetí pračku. poslední
kozakl 28.07.2017 21:14
kozakl

Podle obrázků co jsem si prohlédl bych usuzoval, že přípravek obsahoval fosforečnou kyselinu a nějaké dodatky, (načervenalá barva) osobně bych vyzkoušel použití sava, ale pouze na otevřených dvířkách zda-li se to ztratí a teprve potom jestli se pokus zdaří použít náplň a nechat točit bez ohřevu.
POZOR, uvolňuje se chlor, který je jako bělící faktor a je zdraví nebezpečný vše potom řádně vyvětrat a propláchnout. Nikoho k tomu nepouštět!!!

Corve neblbni, SAVO je chlórnan - keď ho použiješ na nerez a necháš ho tam pôsobiť dlhšie, skoroduje. Znie to neuveriteľne, ale nerez po dlhšom pôsobení chlórnanu skoroduje, a to by Bola už úplná katastrofa.
Skôr by som odporučil roztok dietanolamínu, alebo podobnej alkálie, ale obávam sa, že ani to už nepomôže a povrch je nenávratne poškodený kyselinou amidosulfónovou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru