Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelné čerpadlo vs plyn

Vyplatí se takovýhle klimo-tepelný čerpadlo, když topím plynem? Mám byt v zateplené novostavbě a s plynem se vejdu do 12 tisíc za rok (topení, vaření, ohřev TUV).

Nezateplený starý 2-patrový domek, žena je trvale doma. Spotřeba elektřina 2.65 MWh, plyn 18 MWh, celkem 38k Kč. Díky invertorové klimě máme D56D.
Šlo hlavně o komfort v létě. Provoz je drahý? jak se to vezme. Spotřeba 1.1kW, ale to jen v době, kdy jedeš naplno. Jakmile pak jen dochlazuješ, je spotřeba mnohem menší a jsou k dispozici režimy, které nejedou tak agresivně s mnohem menší spotřebou. Podmínkou pro D56D je, aby klima vytápěla určité procento plochy bytu - takže to v podstatě záleží na firmě, jak ti napíše vyjádření pro dodavatele energie.
Ale používáme klimu i pro vytápění na začátku a konci zimy, kdy ještě nemá smysl zapínat plynový kotel - potřebuješ si jen přitopit.

Teď se mi to trošku zkomplikovalo fotovoltaikou - budu muset vyhodnotit, zda se nevrátím k nějaké základní sazbě elektřiny, protože pravidelné měsíční poplatky v D56D budou větší než dražší základní sazba s nižšími poplatky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny