Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tepelné čerpadlo vs plyn

Tepelné čerpadlo je holt v dnešní době taková móda. Lidi jsou ze všech stran masírovaný jak ušetří a hlavně zachrání tu naši planetu. Výhody už ví všichni z reklam. Nevýhody prodejci už ale neřeknou a nikdo je nepřizná veřejně. A je jich poměrně dost.
Trochu se pohybuji v oblasti servisu těchto zařízení a realita je trochu jiná.
Už jenom pořizovací náklady jsou dosti vysoké. Nyní proto také láká každý na samospásné dotace. Zařízení se nerozbíjí a bezproblémový servis je zařízen. To je další nepravda. Sice se náklady vrátí okolo 8-10 let, ale nikdo již neřekne, že v této době odchází důležité části zařízení které je většinou v rámci desetitisíců a zase poté je musíte postupně splácet tím, co jakoby šetříte na jiné energii. Ve skutečnosti nefunguje, když se objeví závada, že technik namístě vše dá opět dohromady. Tepelko je poměrně dost komplikované zařízení a trvá i několik dní vůbec zjistit závadu a poté i vše opravit. V této době potřebujete nějaký záložní zdroj-elektrokotel, plynový kotel,... Nebudu se dále rozepisovat, jelikož je to na několik stránek.
Další poměrně časté komplikace ohledně zhoršení sousedských vztahů a i svého domácího komfotru může způsobit tepelko vzduch/voda. Jelikož je venku instalovaný výměník, který je dost často hlučný skoro jako malé letadlo. Je v něm umístěný veliký ventilátor, který je opravdu při provozu hodně hlučný. Každému doporučuji, jít si poslechnout v běžném provozu. Hlavně v nočních hodinách je to značně příjemné. Při větších mrazech také nemusí tepelko zvládat vytápět a připojuje se záložní zdroj, který vždy musíte mít instalovaný.
Pravidelný servis a častá údržba je také dost zásadní pro správnou funkci tepelek.
To je tak v rychlosti pár věcí, které dost často nepřiznají ani samotní majitelé tepelek, aby museli uznat svojí chybu o výběru zdroje tepla.
Podle mého názoru, když máte u domu přípojku plynu, není o ničem diskutovat. Dejte kondenzační kotel, který je v dnešní době poměrně úsporný a nenároný na servis. Není v pořizovacích nákladech tak náročný a i případné větší opravy se pohybují v rámci tisíců. U tepelka desetitisíce.
Když máte ve vlastnictví bytovku, panelák a další velikostně podobné budovy, nebo nemáte žádný jiný zdroj energie který se nedá zavést do domu, uvažujte o tepelku. V opačnén případě bych do toho osobně nešel.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny