Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Převoz lednice

Ahoj lidi, chci převézt novou lednici, ale samozřejmě se mi nevejde na stojáka do auta. Nevíte, lze ji převézt v leže, a musí být na nějakém určitém boku? A jsou ještě nějaká omezení? Moc děkuji za poradu S.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Převézt jí můžeš jak chceš, ale před znovu zapnutím ji musíš nechat odstát, ideálně přes noc.
rokator 07.07.2010 15:22
rokator
Já jsem ji převážel na stojáka, ale neustálo to teplotní čidlo, výměna i s opravářem asi 1200Kč.
Prasak 07.07.2010 17:18
Prasak
Ta membrána klidně mohla prasknout už předtím a je to za 1200,- těžká zlodějina, tedy ehm no třeba b…
kejki 07.07.2010 22:09
kejki
Membrána? Byla to taková dlouhá stříbrná trubička, vypadalo to jako cínovej drát, na konci bylo ješt…
Prasak 08.07.2010 19:02
Prasak
asi něco podobného http://www.elektrahk.cz/0-zbozi-2603-termostat-do- lednicky-s-kapilarou-typ-a13.h… nový
mik.miky 16.08.2010 22:32
mik.miky
Jo, něco takovýho to bylo. nový
Prasak 17.08.2010 20:28
Prasak
ta dlouha trubička to je termostat poslední
jaku 13.05.2013 22:53
jaku
Na ležáka ji v pohodě převezete,ale položil bych ji na bok a ne na zadní stranu.Pak 24hod. počkat a…
Furi 18.07.2010 14:55
Furi
Se samotným systemem problém není, nic se tam nepomíchá a ani neoddělí, jak nabádají různí vševědové…
73.jarda 18.07.2010 19:42
73.jarda
Tych 24 hodin odpocinku plati v pripade prevozu na lezato. nový
poihu 16.08.2010 21:54
poihu
Já nevím jak kdo, ale ve středu jsem převážel lednici na ležato a po postavení na místo sem ji po ho… nový
ALAIII 17.08.2010 15:35
ALAIII
Ja tiez neviem ako kdo, ale ja to mam napriklad napisane priamo v manuale k chladnicke AEG Santo ze… nový
poihu 17.08.2010 18:13
poihu
Tych 24 hodin odpocinku plati v pripade prevozu na lezato. Není pravda!! V případě převozu naležato… nový
73.jarda 17.08.2010 19:59
73.jarda
Jen pro informaci: Při převozu se nic v systemu (již) nepomíchá, neboť je to tam pomíchané vždy a st… nový
73.jarda 26.08.2010 22:54
73.jarda
mohu nějak jako laik zjistit, že při převozu došlo (třeba jen k částečnému) uvolnění kompresoru? že… nový
oldy 08.10.2011 11:21
oldy
Poznate podle toho, ze kdyz ji zapnete tak uslysite strasne hlucny chod motoru. nový
PepaB 11.10.2011 17:33
PepaB
Zhruba dva měsíce zpět jsem stěhoval ledničku, bohužel jsem se blbec nepodíval do manuálu a s kolego… nový
jirkaCT 05.11.2011 17:56
jirkaCT
potreboval jsem vymenit dvere z jedne strany na druhe na lednici a byla cca 45 min naklonena na cca… nový
peter82 18.01.2012 20:34
peter82
24h, to byla informace v OK před převozem lednice naležato. Servis Brandt uvádí 12h. nový
lesov 13.12.2012 09:12
lesov
Když už to někdo vytáhnul, tak si dovolím poděkovat za luxusní a vyčerpávájící informaci…:beer: nový
Kachlík 18.01.2012 22:06
Kachlík
(mimo téma: nechápu, proč všichni vozíky hustí na tlak jako tažné auto, když kola nesou sotva deseti… nový
Já Pajoš 17.08.2010 18:48
Já Pajoš
JÁ MÁM ASI 3 ROKY STAROU LEDNICI GORENJE TAM SE PÍŠE ŽE STAČÍ ZHRUBA 2 HODINY. nový
GORENJE 11.12.2012 17:59
GORENJE
Neplatí to pravidlo o zapnutí až po několikahodinovém stání hlavně pro absorbční lednice? Vybavuje s… nový
Yarda 17.12.2012 10:33
Yarda
odpověď ze servisu: Dobrý den, chladničky lze převážet v leže na té straně kde je zaslepená plnící t… nový
drzhor 19.12.2012 11:16
drzhor

Se samotným systemem problém není, nic se tam nepomíchá a ani neoddělí, jak nabádají různí vševědové, problém je s motorkompresorem a to konkretně s jeho uložením v té bakuli - tlakové nádobě.
Kompresor je tam doslova pověšen na třech až čtyřech pružinách (podle výrobce a jeho konstrukci), a to proto, aby se co nejméně přenášel hluk soustrojí do okolí. A právě kvůli tomuto zavěšení je nejlépe převážet chladničku nastojato, ve skutečně nutných případech skloněnou na "záda" pod co největším úhlem. V této poloze ale hrozí (kompresor bude ťukat do obalu i v poloze nastojato), že se tam něco přeťuká, tj. trubička nebo vodič, ťuká to do boku, tak by se nemělo s tímto nákladem ujíždět jako při krádeži. V případě přepravy vozíkem za auto jet s velmi, velmi podhuštěnými pneumatikami (mimo téma: nechápu, proč všichni vozíky hustí na tlak jako tažné auto, když kola nesou sotva desetinu váhy).
Po dovezení chladničky ji ale po postavení do svislé polohy (nemusí se vyvažovat) hned můžete zapnout.
Chtěl bych vidět fotografii člověka, který rozšiřuje blud, že po převozu chladicí zařízení musí 24 hodin odpočívat. Dostalo se to do scénáře i Ordinace v růžové zahradě.
Snad si z toho něco pro své rozhodnutí, jak chladničku převézt podle své vlastní vůle vyberete.

Ja tiez neviem ako kdo, ale ja to mam napriklad napisane priamo v manuale k chladnicke AEG Santo ze v pripade prevozu na lezato je potrebne ju nechat najskor 24 hodin stat pred zapnutim. A kedze je to doporucenie vyrobcu tak predpokladam ze hadam vie preco. Ked som tu chladnicku odvazal z predajne upozornoval ma na to i sam predajca s tym ze ak by som ju odviezol na stojaka, tak ju tych 24 hodin stat nechavat nemusim.

Tych 24 hodin odpocinku plati v pripade prevozu na lezato.

Není pravda!! V případě převozu naležato je možno ji ihned zapnout! Tento blud vypouštějí jen ti, co tomu vůbec nerozumí. Tohle je pořád dokola, takže až vám příště někdo tohle bude tvrdit, zeptejte se, proč tomu tak je, že musí být odpočinek! Jestliže je to v manuálu, tak výrobci dobře vědí, proč to tam dávají, ale tohle je jiné téma. Chlaďařovi když přivezete na opravu ledničku, tak musí 24 hodin čekat a potom se pustit do práce?:-) Proč? Až se uklidní náplň v aparatuře? Nebo až "steče"?Ti co nevědí, jak tento systém pracuje, tak se nechají lehko ošálit. Tímto zakončuji můj příspěvek, protože je to handrkování o ničem a nikdo neudá důvod, proč tomu tak je!

Jen pro informaci:
Při převozu se nic v systemu (již) nepomíchá, neboť je to tam pomíchané vždy a stále, ale pokaždé v jiném poměru. V kompresorovém systemu jsou jen dvě hmoty (chcete-li, tak látky), a to chladivo a lubrifikant. Lubrifikant je název pro mazadlo, které vypadá jako olej, ale není to olej. V dnešní době se pro malé chlazení (domácí) používá chladivo mezinár. ozn. R 600a, je to izobutan. Používá se teď stále častěji, vlastně výhradně, protože jako jeden z uhlovodíků je "z tohoto světa", kdežto chladivo R 134a je umělina, tetrafluorethan, který sice nepoškozuje ochranný ozon, ale má skleníkový efekt 1400x větší, než CO2.
Chladivo se musí s lubrifikantem lehce mísit nejlépe v jakémkoliv poměru, a to proto, aby chladivo bylo schopno vracet, "splachovat" lubrifikant z výparníku zpět do kompresoru, neboť se ještě nikomu nepodařilo vyrobit mazaný (olejový) kompresor tak, aby nevyhazoval olej výtlakem. Tato schopnost vzájemného směšování ale může být i někdy nežádoucí, a to tehdy, když chladicí zařízení dlouho stojí, chladivo se absorbuje do oleje (budeme říkat olej, i když to olej není), a při spuštění (zapnutí) se chladivo z oleje snaží dostat pryč (protože se v klikové skříni sníží chodem kompresoru tlak) a olej vzpění a mazání kompresoru po krátkou chvíli nemusí být stoprocentní. Tato situace se ale nezlepší, když např. po převozu bude chladnička v klidu 0 - 24 hod, naopak se může zhoršit, neboť hrkáním převozem se přece nějaké chladivo může z oleje uvolnit a tím situaci s mazáním zlepšit. Tak tedy nevím, na co se má po převozu chladničky čekat, ani nevím, kdo na tuto hovadinu přišel a ostatní to po něm stále opakují a neví vlastně proč. Pozn.: spalovací motor, než dosáhne teplotu blízkou teplotě provozní, je ještě mnohokrát hůře mazán a nikdo to neřeší a všichni honí studené motory jak naduté kozy.
V provozu, až je chl. kompresor teplý, tak je v oleji jen nepatrné množství chladiva, v chladivu pak asi 3% oleje, takže to není tak, jak mi kdosi veřejně vysvětloval, že ve výparníku je 20% oleje atd, to by asi klimatizace auta vůbec nechladila, (pro značné zhoršení součinitele přestupu tepla), to jen na okraj.
Proč se nesmí chladnička převážet naležato: V bakuli je kompresor, který je pověšený na čtyřech pružinách, aby byl dokonale odhlučněn a volně, aby byl chlazen nasávaným chladivem. Ty pružiny nejsou zvlášť zabezpečeny proti vyvléknutí z kompresoru, neboť se má za to, že s chladničkou (kompresorovou) nebude nikdo provádět cviky z jógy. Vyvléknutí pružin hrozí již při položení na ležato a následné drkotání jízdou. Převážet je dovoleno s náklonem dozadu min. úhel 15 - 20°.

Zhruba dva měsíce zpět jsem stěhoval ledničku, bohužel jsem se blbec nepodíval do manuálu a s kolegou jsme ji nahnuli naležato (mám Haier HRF xxx). Lednička normálně funguje, ale občas zaznamenám větší hluk, což je třeba v noci docela nepříjemné (mám menší byt). Asi jsem tedy trochu poškodil ten kompresorek nebo motorek a dostala se do něj kapalina. Je možné tuhle závadu nějak odstranit, je tohle opravář ledniček schopný vyřešit? A jak se to zhruba cenově pohybuje? Měl jsem se před stěhováním podívat do manuálu, je to tam přímo napsané, ale to mi tenkrát nedošlo :(. Jinak ale až na ten občasný vyšší hluk lednička funguje dobře.

Díky za případné rady a reakce

(mimo téma: nechápu, proč všichni vozíky hustí na tlak jako tažné auto, když kola nesou sotva desetinu váhy)..................
Já třeba v přívěsném vozíků na 750kg,často vozím i 1tunu (i vícú).....Ještě jsem neviděl že by někdo měl upuštěno na 0,2 a těsně před nějakou nákladkou vytáhl hustilku a foukal a foukal.Mimochodem,na jaře nafoukám na 2,5 a do příštího jara tam mám 1,8 a zase nafoukám na 2,5 a do............Vozík mám 6 rokem a v pohodě.

Neplatí to pravidlo o zapnutí až po několikahodinovém stání hlavně pro absorbční lednice? Vybavuje se mi, že když tyhle lednice přestaly fungovat, (někdy) stačilo obrátit je vzhůru nohama a po vrácení do obvyklé polohy zase začaly chladit.

odpověď ze servisu:
Dobrý den,
chladničky lze převážet v leže na té straně kde je zaslepená plnící trubička kompresoru pod podmínkou, že nebudou tento den převozu po té minimálně 3 hodiny spuštěny.
Důvodem je ustálení chladící směsi oleje v motorkompresoru.

Zpět do poradny Nahoru