Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Velká kondenzace vody v komíně.

Dobrý den, v loňském roce jsem si nechal postavit komín.Jedná se o nerezovou rouru o ø 160 mm, obezděnou bez jaké kol mezery, výška komínu je 8 m a komín se nachází na vnější stěně domu.
Když jsem začal na podzim topit (Varimatik VM 25 s tahovým ventilátorem, uhlí ořech 2, doba mezi cykli je cca. 15 min ), tak začalo docházet ke kondenzaci vody v komíně něco okolo 6 l vody denně. Do prvních mrazů to bylo celkem v pořádku voda odtékala otvorem k tomu určeným, ale v momentě kdy začalo mrznou, tak se odtoková trubička ucpala a voda začala prosakovat ven a v komíně se začalo dělat pěkné blátíčko.
Kominík který komín v zimě čistil,řekl ať komín rozříznu, zvětším mezeru okolo trubky na 1 cm a vše bude v pořádku.
Nejsem si jistý zda tato úprava pomůže, tak Vás tím to prosím o pomoc.
Předem děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nerezová trubka je a nebo není v nějaké izolaci? Pokud není v izolaci, tak jde o solidní prů...r. Va…
Filip.Š 02.07.2010 23:05
Filip.Š
Provozujeme automatický kotel na uhlí, komín je jednoduše cihlový bez jakéhokoliv vyvložkování. Nikd…
Scorpio 03.07.2010 16:15
Scorpio
Tah komína udává tahový ventilátor který je součástí kotle a s výstupní teplotou také moc nezmůžu ne…
svobi9 06.07.2010 21:48
svobi9
Aby nedocházelo ke kondenzaci spalin je nutné udržovat jejich teplotu min. nad 110 °C do max.250°c (…
kefud 17.01.2012 08:07
kefud
http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/zkusenosti-t echniku-firmy-schiedel-skody-na-komine/ poslední
kefud 17.01.2012 16:38
kefud

Nerezová trubka je a nebo není v nějaké izolaci? Pokud není v izolaci, tak jde o solidní prů...r. Varimatik je poměrně účinný kotel a teplota spalin výstupu je max 220 stupňů C. S tím, že do kotle jde nějaký vzduch, který obsahuje vlhkost, palivo není suché ale má vázanou vodu a zároveň to není čistý uhlík, ale obsahuje uhlovodíky a jejich deriváty, je vody dost na to, aby mohla někde kondenzovat. Spaliny se cestou v komíně ochladí a na stěnách kondenzuje voda. Ta teče zpět a máte bláto. Jediné možné řešení je komín zaizolovat. Bude to pěkně drahá záležitost, takže reklamujte.

Provozujeme automatický kotel na uhlí, komín je jednoduše cihlový bez jakéhokoliv vyvložkování. Nikdy se nevyskytla vlhkost, při čištění komína vybíráme naprosto suchý, jemný popílek.
Podívejte se do dokumentace jaký má být pro váš kotel komínový tah. Zkonzultujte to s kominíkem aby vám řekl jaký průměr a výšku komína musíte mít pro udaný tah. Možná vám zkondenzuje voda dříve než opustí komín ( zbytečně vysoký komín?), možná kotel nesprávně provozuje = nízká teplota spalin na výstupu z kotle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru