Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno Nulák, fáze není to jedno ?

Dobrý den, zapojuji zásuvky přes pět let, jsem amatér. No řídil jsem se radou dědy - zelenožlutý na kostru, modrý a hnědý jak to vyjde, a tak jsem taky dělal. Nevím kolik zásuvek je ted zapojeno správně. Poznal jsem to u odstředivého čerpadla z Polska které se točilo naopak :!:. Jak to tedy má být a ohrožuje to nějak spotřebiče..... napadá mě, že když tam je transformátor, tak to nemá vliv, ale co ty ostatní?

Díky za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to jedno, kde je fáze a kde nula, ale všechny zásuvky musí být v celém objektu zapojeny stejně, n…
Prasak 19.06.2010 12:45
Prasak
Přesně tak,ale kvůli pořádku a jednotnosti,ale stalo se mi taky,že jsem při tapetování místnosti nar…
Jabraka 19.06.2010 14:20
Jabraka
Můj brácha, když rekonstruoval barák, tak i když povypínal všechny jističe, tak mu dráty od lustru p…
Prasak 19.06.2010 20:08
Prasak
Vždyť stačí na opačně zapojenou zásuvku(dvoudrát-nula spojená s kolíkem, fáze vpravo) nasadit starší… nový
Skipi 20.06.2010 08:14
Skipi
Můžeš nakreslit schema, jak dostaneš fázi na kolík roztrojky, když v zásuvce je vodič PE, případně P… nový
Yarda 04.11.2013 17:57
Yarda
Žasnu. Jak někdo může zapojovat elektřinu "jak to vyjde". Si z nás tady děláš srandu?
Rce 19.06.2010 22:50
Rce
Ve své praxi už jsem viděl hodně kuriozit. Lidí, kteří zapojují elektřinu "jak to vyjde" jsou mraky.…
Zerozero 19.06.2010 23:33
Zerozero
Tady dokonce vyučený elektrikář udělal bojler na zásuvku. jediná chyba byla německá zástrčka (či co… nový
kejki 19.06.2010 23:53
kejki
Mám podobný problém - stará elektroinstalace, k zásuvce vedou 3 vodiče. Zelenožlutý je jasný kam s n… nový
Podobný problém 04.11.2013 14:24
Podobný problém
A to je fázovka tak drahá ? nový
fribble 04.11.2013 16:14
fribble
zdravím nemám po ruce normy ale tuším, že ČSN 33 2130 ed. 2 říká: v zásuvce 230V není rozhodující za… nový
zetka 04.11.2013 17:37
zetka
Zaujimava je ta poznamka o reverznom chode cerpadla. Nieco take by sa nemalo stat zamenou L a N na p… nový
Matfej 04.11.2013 17:52
Matfej
Tipnul bych si, že je tam motor s kotvou nakrátko a pomocnou fází buď zapojený špatně nebo že ta pom… nový
Yarda 04.11.2013 18:01
Yarda
opačně zapojené vinutí statoru. to se může stát buď chybou ve výrobě(nepravděpodobné) nebo a to prav… poslední
zetka 04.11.2013 18:17
zetka

Přesně tak,ale kvůli pořádku a jednotnosti,ale stalo se mi taky,že jsem při tapetování místnosti narazil na zásuvku,ve které byla fáze na kolíku a pravé zdířce současně,bohudík lampa,která byla do zásuvky zapojená několik let,neměla nic kovového.Protože při otevření krytu vždy kontroluji zapojení,hned jsem chybu nějakého profíka napravil.Děda s babi měli v životě zase jednou štěstí.
JABRAKA

Můj brácha, když rekonstruoval barák, tak i když povypínal všechny jističe, tak mu dráty od lustru pořád jiskřily. Takže pak rekonstruoval i komplet elektroinstalaci. Starý instalace jsou občas opravdu divočina. Ale fázi na kolíku jsem ještě nezažil, to musel zapojovat někdo, kdo ví, jak to má vypadat, ale neví, jak to má fungovat.

Ve své praxi už jsem viděl hodně kuriozit. Lidí, kteří zapojují elektřinu "jak to vyjde" jsou mraky. Je to zajímavé, ale když někdo připálí vodu při vaření kafe, do vaření svíčkové se zpravidla nepustí. Jinak je tomu v případě elektřiny. Do elektriky se vrtá každý, kdo má alespoň jednu ruku, aby udržel šroubovák.:-) Vzhledem k tomu je celkem zajímavé, že úrazů el. proudem není (relativně) až tak moc. -- K tomu co psal Joseph: Je to pravda. U dvouvodičového vedení, dojde-li někde k přerušení "nuláku" je přes nějaký připojený spotřebič fáze na ochranných kontaktech všude dál na stejné větvi. Je to jeden z důvodů, proč se dnes dělá pouze třívodičové vedení.

Tady dokonce vyučený elektrikář udělal bojler na zásuvku. jediná chyba byla německá zástrčka (či co to bylo, prostě to ignorovalo kolík) a přizemění bojleru. Zajímavé, že to dost dlouho vycházelo dobře. Pak hyba, až vyletěly pojistky na baráku.

Mám podobný problém - stará elektroinstalace, k zásuvce vedou 3 vodiče. Zelenožlutý je jasný kam s ním, ale ty další dva mají stejnou barvu - nebo se už po letech nedá rozeznat. Je to nebezpečné, pokud ty 2 zapojím špatně? Děkuji za odpověď, Petr

zdravím
nemám po ruce normy ale tuším, že ČSN 33 2130 ed. 2 říká: v zásuvce 230V není rozhodující zapojení pracovních vodičů (nula i fáze). funkce el. zařízení a funkce ochrany se tím nezmění. nicméně stále platí, že v daném objektu je třeba provádět instalaci jednotným způsobem a vždy je nutno dodržet barevné značení. toto platí ale jen u tří žilového vedení v domovních rozvodech.
ještě malá poznámka. v celé evropě platí tato úprava, jen ve francii a u nás zásadně dbáme kam který vodič zapojit. francouzi chtějí nulu v zásuvce v levo a u nás se vyžaduje (vyžadovalo) v pravo. nic méně spotřebiče z celé evropy fungují všude stejně.

Tipnul bych si, že je tam motor s kotvou nakrátko a pomocnou fází buď zapojený špatně nebo že ta pomocná fáze nějak uhnila a motor se roztáčí jak se mu to zrovna hodí a hodí se mu to na opačnou stranu. Nebo je tam nějaké zapojení které neznám. Pár fotek čerpadla a štítků na něm by nebylo?

opačně zapojené vinutí statoru. to se může stát buď chybou ve výrobě(nepravděpodobné) nebo a to pravděpodobněji kutilským zásahem při opravě třeba čištění. nejspíš se nějakýmu šikulkovi omylem odpojily drátky vedoucí od uhlíků k vinutí ten je zapojil opačně a už to bylo. další možnost je, že motor čerpadla je stejnosměrný. v tom to případě je čerpadlo vybaveno usměrňovačem a tady mohlo dojít ke špatnému zapojení diod. a to zase zásahem kutila nebo ve výrobě. sázím na kutila. v žádném z těchto možností nezáleží na zapojení fáze a nuly. jediná možnost je že se jedná o třifázový motor,který je pomocí rozběhovýho kondenzátoru upraven na 230V. tam je to možný, ale nevím jistě, musel bych si to ověřit.

Zpět do poradny Nahoru