Předmět Autor Datum
Samozřejmě. To mají snad v každém železářství - OBI, Bauma.... taky. http://www.levne-rucninaradi.cz…
Kurt 09.06.2010 13:53
Kurt
nenech se odradit a zkus to. jestli máš to sklo navíc a nebudeš ho krást manželce z obýváku ze stěny…
rockviper 10.06.2010 13:10
rockviper
existujou samozřejmě diamantové řezáky, či nože, či jak nazvat..Ale pokud má jít skutečně o akvárko,…
Redsnake 09.06.2010 13:54
Redsnake
tak ono bude hodne zalezet na objemu. A 4ka z vokna, to je tak na 20,30l max. A to bych i risknul.
bahno 09.06.2010 13:56
bahno
20, 30 litrové akvárko je k prdu, co si budem povídat:-)
Redsnake 09.06.2010 13:57
Redsnake
no, 30l uz se da, v tom nejaky dve rybky malicky, nebo jenom kytky, nebo treba raka, proc ne. Anebo…
bahno 09.06.2010 18:12
bahno
Při řezání skla s kolečkem z odkazu výše je nutné mazat řez v celé délce (olej, petrolej apod.). Jin…
jindra2 09.06.2010 16:09
jindra2
Stará skla na akvárko určitě nepoužívat. Čím je starší tím hůře se s tím pracuje, velmi často se zlo…
Scorpio 09.06.2010 17:53
Scorpio
Plně souhlasím. Sklo léty teče, UV záření mění vlastnosti skla.Říznout rovně od kraje do kraje je po…
Henessy 09.06.2010 19:00
Henessy
Staré sklo amatérsky prakticky řezat nelze. Kolečky už vůbec ne, jedině diamantem ale ten musíš mít…
Rce 09.06.2010 22:36
Rce
Pravdou je, že staré sklo je křehké, a nejde tak snadno řezat jako nové. Ale není to až taková hrůza…
Zerozero 10.06.2010 03:13
Zerozero
Omlouvám se že jsem Vás nechal rozepsat se o akvarijku pro rybičky. Ale musel jsem hned od počítače…
JOJO 10.06.2010 07:23
JOJO
Pokud jste ještě nikdy sklo neřezal, tak učit se to na tabulkách z nábytku není nejlepší nápad. Jeho…
Scorpio 10.06.2010 07:48
Scorpio
diamant (baj oko 50,-) silikon (taky tak 150,-) pokud nemáte tak i pistoli na vytlačování silikonu (…
Redsnake 10.06.2010 12:10
Redsnake
Nebyla by pro toho hlodavce lepší ňáká klec? Protože když si spočítám cenu a čas z výrobou akvárka,…
saturn11 10.06.2010 12:29
saturn11
Suche akvarium neexistuje - to akva znamena vodu. Terrarium, nebo vivarium je presnejsi vyraz. Tak p… poslední
bahno 10.06.2010 13:54
bahno

nenech se odradit a zkus to. jestli máš to sklo navíc a nebudeš ho krást manželce z obýváku ze stěny, nic neztratíš. Nademnou to někdo docela pěkně popsal. Jen bych dodal - přítlak na kolečko nemusí být velký, nesnaž se to vyrýt, máš řezat. O znovu zopakuju, od kraje ke kraji jedním tahem, jednou se vrátíš a běžíš pro nové kolečko :D . Na odlamování se mi osvědčilo podložení příložníkem podle řezu a jen se opřít dlaní na druhé straně řezu. křupne to a je hotovo. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Taky jsem se toho bál, a teď už mám za sebou i celosklenění terarijní stěny a pod. Na kolečko z horního bachu za 50 zapoměň, trochu zainvestovat se vyplatí. |Kuppoval jsem kolečko (ne celý řezák, jen opravdu to kolečko) u známého sklenáře za 150,- Kč, jsmenovalo se to tuším silbršnábl (foneticky, napsat to neumím), bylo to někdy v roce 95 a řežu s ním dodnes (samozřejmě že ne denně :-D ). Podotýkám, zpracovávám výhradně stará skla!

existujou samozřejmě diamantové řezáky, či nože, či jak nazvat..Ale pokud má jít skutečně o akvárko, tedy nádobu slepenou ze skla a naplněnou vodou, tak to dost nedoporučuju. Jako samouk nikdy nedosáhnete přesného řezání, lepení skel taky není žádná sranda a v lepším případě si jen vytopíte byt či dům

Plně souhlasím. Sklo léty teče, UV záření mění vlastnosti skla.Říznout rovně od kraje do kraje je podmínka kterou amatér dosáhne praxí. Zakoupení lepidla a následné zatvrdnutí zbytku je další prodražení. Podíval bych se po inzerátech kde se prodávají velmi levně, nebo po něčem v Hornbachu, Obi atd.Ve speciálkách bývá draho.

Pravdou je, že staré sklo je křehké, a nejde tak snadno řezat jako nové. Ale není to až taková hrůza:-) Kdykoli jsem potřeboval nějakou tabulku uříznout, vždy to bylo sklo staré, neboť nové si nechám uříznout na míru. (je fakt, že mi také někdy něco ruplo trochu jinde:-[ , ale žádnej učenej z nebe nespadl:-)) Chce to jen se toho nebát a zkusit to. Zásady: Kolečko se musí lehce otáčet na ose -namazat (petrolej, nafta) Přiložit vhodné pravítko, přidržet tak aby neujelo. Kolečko nasadit na hranu kraje skla a s vhodným přítlakem (vyzkoušet si), rázně, dost rychle přejet až do konce řezu. Vždy řezat najednou, jakékoliv zastavení, přerušení a nastavení řezu je nepřípustné. Pokud na výsledném řezu zjistíme nějaké malé vynechávky,(ne však moc dlouhé, nějaké ty milimetry), není to zcela dobré, ale ne nepoužitelné. Zásadně neopravovat!!! Je vhodné řez z druhé strany po celé délce oťukat tělem řezače. Sklenáři to ale nedělají, mají nové sklo a cvik. Sklo poté položíme řezem nahoru tak, aby řez byl přesně na hraně stolu. Sklo dlaní přidržíme na stole a druhou rukou s citem, ale rázně odlomíme. Tento postup je samozřejmě pro tabulky nepříliš velkých rozměrů, ale výkladní skříň asi sami zasklívat nebudeme.:-):-p-"Vrchol umění", je ze skla vyříznout srdce. Jejda to bylo střepů, než jsem se to naučil!!:-D

Omlouvám se že jsem Vás nechal rozepsat se o akvarijku pro rybičky. Ale musel jsem hned od počítače a pak mi navečer kleklo spojení tak píšu až dnes. Ale i tak to jsou zajímavé informace. Jedná se o akvarijko pro křečka nebo myš, takže suché. Jako sklo bych použil sklo z nábytku, takže trošku silnější a počasím nedotknuté. Jako prevenci proti roztříštění bych aplikoval z vnější strany průhlednou samolepící folii.

Pokud jste ještě nikdy sklo neřezal, tak učit se to na tabulkách z nábytku není nejlepší nápad. Jeho síla bude minimálně 4mm, jistě bude starší, na řezání bych určitě použil diamant - troufám si říct, že kolečkem to stoprocentně neuříznete. To, že je netknuté počasím, nic neznamená, sklo totiž "teče" ať se nachází kde chce.

diamant (baj oko 50,-) silikon (taky tak 150,-) pokud nemáte tak i pistoli na vytlačování silikonu (cenu netuším, odhadem třeba (150,-)...A jsme na 350 korunách, do toho poměrně dost investovaného času, věřím, že se s tím dost navztekáte, jako každý začátečník..Je to opravdu nevděčné, já bych za ty koruny koupil už něco hotového, profesionálně slepeného, co bude i trochu vypadat. Věřte, že jenom neumatlat skla při lepení silikonem je umění:-D
Ale jak chcete, já si to taky kdysi nenechal vymluvit a tak mám doma slepených pár hrůz...popřípadě odkdu jste?Kdyby jste byl někde z okolí Zlína, nedávno jsem likvidoval chov a mohli jsme se klidně na akvárkách, terárkách dohodnout

Suche akvarium neexistuje - to akva znamena vodu. Terrarium, nebo vivarium je presnejsi vyraz.
Tak po jazykovedne vsuvce zpet k tematu: Na krecka bych volil neco uplne jinyho. Na dzungaraky pouzivam plastovy krabice z olympie za 150, nerozbitny a prakticky.
Nebo vzit nejakou stavajici prosklenou skrinku ("sklenik") a dodelat ji nepropustny dno z lina - takhle sme je meli onehda v praci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru