Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem podlahové topení

Tak jestli je otázka položena ve smyslu funkčnosti hotového podlahového topení tak pochopitelně ano. Není žádný rozdíl.
Rozdíl je jen v použití jiného typu trubky a tím jsou dané odchylky v montáži a jiných fixačních prvků.
Soused použil s největší pravděpodobností trubky Pexfit FOSTA. To je vícevrstvá metaloplastová trubka s hliníkovou vložkou pod plastovým opláštěním. Není to jen obyčejná plastová hadice, má tvarovou paměť, takže když se ohne do smyčky, zůstane v požadovaném tvaru. Stačí tedy naohýbat, vytvarovat a položit na obyčejný podlahový polystyren. Fixační sponky jsou víceméně už jen kvůli tomu, aby se smyčky nepatřičně nerozběhaly při betonáži. I pro tyhle trubky je možné použít polystyren se špunty, ale není to nezbytné.
Naproti tomu pro obyčejnou polyetylenovou trubku jsou ty špunty dnes už jedinou možností jak je na podlaze udržet v požadovaných smyčkách. Je to jen obyčejná plastová hadice, která se po ohnutí vrací do původního tvaru, takže se do špuntů zkrátka namačkat musí. Záměrně jsem napsal ...dnes už jedinou možností... protože ještě v dobách dřevních jsme na polystyren naházeli KARI sítě a trubku jsme k nim přivazovali sdrhovačkama. To už je dnes fuj!
Co je nebo není cenově výhodnější nevím. dělám jen hrubou stavařinu, ale dovolím si čistě spekulovat. Pexfit > drahá trubky, laciný polystyren; polyetylenová hadice > laciná trubka, drahý polystyren. Ale znovu upozorňuji že to je jen můj odhad. Skutečné ceny neznám. Je to jen otázka výpočtu a celkového zhodnocení.
A na závěr.. metaloplastové trubky dnes dodává každá firma, která se podlahovým topením trochu vážněji zabývá. Dokonce jsem se setkal s trubkami no-name.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny