Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kam s odpadem?

Dobrý den,

měl bych dotaz, který byste mi jako kutilové mohli zodpovědět. Získal jsem dům po předcích, který je ale bohužel od sklepa po půdu plný nedefinovatelného odpadu - od plastových láhví, po zástup starého pečiva a potravin, železných předmětů, papíru, igelitů, skla atd. atd. - všechno naházené jedno přes druhé, takže kdybych to měl třídit a odvážet do svozového dvora, tak bych nad tím strávil zbytek života. Zrovna tak, kdybych si měl objednávat kontejnery na netříděný odpad, tak se nedoplatím, protože myslím, že deset těch největších by asi nestačilo. Všechno si vyklidím sám, ale nevím, kam s tím odpadem. Jak byste tuto situaci řešili? (podotýkám, že házet do lesa to opravdu nehodlám ;-), takže vím, že to něco stát musí, ale nechci v tom utopit hromady peněz)

Díky moc za jakoukoli radu
Pavel Halský

Předmět Autor Datum
Asi nezbyde než objednávat kontejnery... Případně objednat firmu, která to vyklidí a odvozí; to ovše…
Dale Cooper 26.02.2010 09:01
Dale Cooper
Objednej ty kontajnery - neni to zase takova palka, my sme brali jeden na stavbu a tejden pronajmu+o…
bahno 26.02.2010 09:11
bahno
Tohle třídění je špatný. Znám lidi, kteří by do tvojí kategorie "spalitelné" zahrnuli vše, možná mim…
rokator 26.02.2010 15:55
rokator
Jde to vyvozit i svepomoci ... mam to za sebou, je to mravenci prace kazdy druhy den tak karu dve na…
DKK 26.02.2010 09:30
DKK
Záleží na tom jak moc na vyklizení spěcháte a zda se tomu můžete a chcete časově věnovat. Nejsou v t…
veckoo 26.02.2010 10:22
veckoo
Souhlasím s ostatními, třídit. Ono to zase tak dlouho netrvá, protože je to jednoduchá práce. Ubude…
kejki 26.02.2010 11:26
kejki
Také jsem zcela jednoznačně pro třídění. Menší zátež pro životní prostředí, ale koho to dnes zajímá,…
sHpy00n 26.02.2010 12:57
sHpy00n
třídit, já tím prošel 2x, jednou tak nějak dobrovolně a jednou povinně. V prvním případě mě 2 kontej…
Alf 26.02.2010 15:44
Alf
Odpadky? Původní schraňovatelé a sběratelé by nám dali! To jsou přeci letité poklady. :)) Někteří li…
veckoo 26.02.2010 15:59
veckoo
No jo, ale by to nebyly předrevoluční mince. Pamatuju, jak v mé rodné dědině bourali jeden barák kvů…
Prasak 26.02.2010 20:45
Prasak
Trošku to časově nesedí, před 43 lety se bankovky, pokud vím, neměnily. Takže spíš to byly předměnov…
kejki 27.02.2010 09:26
kejki
Těmi třiceti lety si nejsu jist, jen si pamatuju, že byly neplatný.
Prasak 27.02.2010 14:30
Prasak
Jo smetiště. To bylo naše království za dědinou. Jestliže nás někdo v té době pozoproval, tak nejlep…
smeták 28.02.2010 08:15
smeták
Vstřícné sběrné dvory by zase byly Mototechna: Máte? Přišlo? Včera s kárkama i vozíky za auto probíh…
kejki 28.02.2010 10:35
kejki
Každý z nás platí za odvoz odpadů.Nic se nestane,když 2xza týden naplníš třídící kontejnery.Pokud je…
Jabraka 28.02.2010 13:28
Jabraka
Fuj chemiku, při hoření akrylu vznikají jedy i v roztopeném kotli!
kejki 28.02.2010 20:37
kejki
Pavle, kam spěcháte? Levně sám, draze zaplatit a nechat odvézt.
milan.cukrar 28.02.2010 17:24
milan.cukrar
Přesně tak, nespěchat. Kdysi dávno, když jsem ještě pracoval a v Tesle, tak jsem jednoho dne dělal č…
Rce 28.02.2010 22:56
Rce
Každá sranda něco stojí,dům se ale určitě hodí.Ono ty kontejnery můžou vyjít levněji než každej den…
MM_tank 02.03.2010 01:41
MM_tank
Pokud to není někde na samotě, navrhuji předtřídit na dvůr někam kde je na to vidět. Určitě se najde… poslední
Yarda 02.03.2010 14:09
Yarda

Asi nezbyde než objednávat kontejnery... Případně objednat firmu, která to vyklidí a odvozí; to ovšem nebude zdarma. Pokud je těch odpadků fakt hodně, tak se obávám, že svépomocí to zvládnutelné není. Pokud to tedy nechceš vozit do lesa, což nechceš a tak to má i být.

Objednej ty kontajnery - neni to zase takova palka, my sme brali jeden na stavbu a tejden pronajmu+odvoz+skladkovny bylo pod 3kKc.

Trosku bych to tridil, rekneme na jednoduse spalitelny, zelezo a nedefinovatelnej bordel. Prvni skupina je na likvidaci levna, druha i neco malo hodi a treti nebude tak velka.

Záleží na tom jak moc na vyklizení spěcháte a zda se tomu můžete a chcete časově věnovat.
Nejsou v tom bordelu zahrabaný "plný vkladní knížky", zlato a jiné cennosti? Třeba by to dalo na ty kontejnery a jako pracovní sílu najmout "čuňátka", která odpad vůbec netřídí a sypou vše do jednoho a ještě si to obhajují hloupými argumenty!
Může tam být dost věcí, které se dají rozprodat a ze získaných peněz uhradit náklady na úklid.

Začal bych sám tříděním (pak se rozhodnete jak dál), kvalitní respirátor, rukavice a hurá na to. Bude lepší mít přehled o tom co tam bylo. Myšší a krysí hnízda asi nebudou vyjímkou.
Až budou na dvorku vytříděné hromady sklo, plast, papír, hadry (oblečení čisté, nezatuchlé možno dát na charitu, stačí napytlovat, někdy odvezou přímo od domu) atd., tak se zkusit domluvit v Technických službách, jestli by za přijatelný peníz půjčili na dvorek nádobu na sklo, plast ... chlapi by to třeba za dobrej oběd, pivo a děkovný peníz rádi udělali.
Pokud neuspějete, pak vše vyvozit do sběrného dvora.
V závěru můžete mít buď dobrý pocit a nebo naopak ... (nebudu vulgární) :i:

Souhlasím s ostatními, třídit. Ono to zase tak dlouho netrvá, protože je to jednoduchá práce. Ubude tím halda věcí, které patří do tříděného odpadu a je to tím pádem zadarmo. A zbytek na skládku, ať už kontejnerem, nebo vozíkem.

Také jsem zcela jednoznačně pro třídění. Menší zátež pro životní prostředí, ale koho to dnes zajímá, že.. Také se ušetří peníze, protože netříděný odpad stojí ranec a možná se najdou i nějaké artefakty, nebo zajímavosti jak už přede mnou někdo napsal.

třídit, já tím prošel 2x, jednou tak nějak dobrovolně a jednou povinně. V prvním případě mě 2 kontejnery stály asi 3000, něco jsem nabídl sousedům a železo prodal a tím se mi vrátilo 960 korun a něco jsem posoudil jako že se může hodit. Ve druhém případě jsem pod papírem který si někdo dává na police našel tisícovku a pak jsem našel peněženku kde bylo 6 tisíc a pak krabičku od zavináčů kde bylo taky něco peněz (stovky - tisíce, už nevím) a samozřejmě zase něco sousedům a něco se hodí. Kontejnery jsem v tomto případě neplatil, odvozil jsem to do sběrného dvora po troškách.
Takže důkladně prohledávat odpadky se vyplatí! ;-)

Odpadky? Původní schraňovatelé a sběratelé by nám dali! To jsou přeci letité poklady. :))
Někteří lidé trpí tím, že doma porůznu odsypávají drobné. Pak ty kila mincí stačí někde vhodně směnit a může z toho být hezká částka (nejednou ověřeno, sám sem tomu nevěřil).

No jo, ale by to nebyly předrevoluční mince.
Pamatuju, jak v mé rodné dědině bourali jeden barák kvůli rozšíření silnice (asi před 13 lety) a ve zdi tam našli nějakých 100 tisíc. Bohužel, už asi 30 let neplatných. To musela být na tehdejší dobu obrovská částka, když i dnes je to slušný obnos. Pokud to nebyla nějaká šmelina, tak ti lidi si museli celej život utrhovat od huby, jen aby tam ty prachy zůstaly a ztratily hodnotu. Proto - peníze nepatří do matrace, ale mají se investovat, pokud jich je trochu víc.

Přesně tak, nespěchat. Kdysi dávno, když jsem ještě pracoval a v Tesle, tak jsem jednoho dne dělal čistku v papírech a programech ze sálového počítače. Vznikla halda nepotřebných papírů, tak 75kg. Hodil jsem to na koš, aby to uklízečka vyhodila. Druhý den halda netknutá a cedule abych si to vyhodil sám, že se s tím nebude tahat. I odložil jsem haldu na okno a uklízečka dostala každý den do koše poměrnou část. Za čtrnáct dní to vynosila bez keců :)).

Každá sranda něco stojí,dům se ale určitě hodí.Ono ty kontejnery můžou vyjít levněji než každej den celej rok dvakrát otáčet auto na sběrák, stačí si spočítat kolik benzínu se tím projede.I když je fakt že sou auta s kulí a k té se dá půjčit vozík.Navíc pokud je možné přistavit klasickou vlečku a odvézt to pak na ní tak mám dojem tu seženeš podstatně levněji než kontejner.

Chce si to spočítat jestli je dobré to mít vyklizené rychle /protože se například přestěhuju a nebudu už muset platit někde rok nájem/ potom bych to prošmejdil jestli tam není něco cenného a najal partu "hic" ať je to hotové co nejrychleji. Nebo jestli na rychlosti nezáleží protože např. tam stejně budeš dělat rekonstrukci na který ještě nejsou nachystaný lováče - a stěhování bude to trvat roky.

Pokud to není někde na samotě, navrhuji předtřídit na dvůr někam kde je na to vidět. Určitě se najde nějaký bezdomovec co si rád vytahá železo, papír a vůbec všechno o čem si myslí že to pro něj má nějakou cenu a množství odpadu k likvidaci se podstatně zmenší.
BTW: Teď je IN renovovat třeba stará rádia apod. Pokud tam něco takového máte, zkuste to vyfotit a nabídnout třeba na index.php

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru