Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem přestavba šicího stroje

Dobrý den. Pustil jsem se do přestavby staršího elektrického šicího stroje, který není přenosný, ale původně součástí celého velkého stolku. Vymontoval jsem ho a chci ho zapustit do dřevěného kvádříku, který vyrobim, aby byl stroj rozměrově malý a přenosný. Stroj byl doposud bezproblémově používán a dnes jsem ho vymontovaný chtěl vyzkoušet (jestli funguje), tak jsem ho raději ošahal zkoušečkou (fázovkou), jelikož stroj je kovovo/plastový a při dotyku na vodivé části, na které se běžně šahá zkoušečka slaboulince svítila, tak jsem raději změřil multimetrem střídavé napětí (na zem) a na těle šicího stroje jsem na vodivých částech naměřil od 20 do 30 V AC. Stroj má dvojitou vidlici do zásuvky (fáze a nula), ze zásuvky vede šňůra do do pedálu (otáčky při šití) a zároveň do stroje. Žádné elektro úpravy jsem na stroji nedělal..Zajímá mě, jestli to je nebo neni v pořádku, že na stroji je toto napětí..? Předem díky za odpovědi, P.

Předmět Autor Datum
Všetko ručné el. náradie má ochranu "dvojitou izoláciou" a "prívodná šnúra" je vždy dvojvodičová. To…
Joseph 12.02.2010 18:37
Joseph
Dobře, díky. P. poslední
nodj 14.02.2010 10:43
nodj

Všetko ručné el. náradie má ochranu "dvojitou izoláciou" a "prívodná šnúra" je vždy dvojvodičová.
To co nameriaš multimetrom nie je dôležité, je to orientačné meranie, dnešné meraky majú vysoký vstupný odpor a sú schopné podobné napätia namerať aj pri vyhovujúcom izolačnom odpore.

Dôležitý je izolačný odpor pri normou danom napätí, pri 500 V a má byť minimalne 4 MOhm, myslím, neber to ako definitívne číslo sú tam kategorie a .... pozri do normy.

Poruchy izolácie sa inak správajú pri napätí max. 9V akým meria ten mulimeter a inak pri sieťovom napätí. Skúšačka - doutnavka môže kúsok, slabunko svietiť a môže to byť ešte OK. Zvod vyrobí aj usadený prach na držiakoch uhlíkov, olejový film a pod. Vyčisti, odmasti a uvidíš výsledok.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru