Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem osvětlení přisazené

Řeším osvětlení v podkrovní místnosti, s palubkovým podhledem. Volila bych buď klasické přisazené osvětlení (takový ten bobek, či lentilku), nebo bodové osvětlení přisazené. Výška v podkroví je necelých 2,3m, nerada bych šla se světlem moc dolů, vestavěné bodové osvětlení použít nechci. Otázka zní: je třeba pod klasické přisazené osvětlení dát nějakou izolaci kvůli palubkám? Jaký je rozdíl mezi světlem ze žárovky a bodovkou, popř, ledkou? Mám zkušenost jen se žárovkou. Místnost je 30m2 veliká, uvažovala jsem jeden vývod a osvětlení bodové přisazené 4x75W, ale s tak vysokou "watáží" jsem objevila jen jedno svítidlo, nebylo by tedy lepší nechat vývody dva a mít rezervu? Jde o ložnici. Kdo máte větší kutilskou zkušenost, prosím, poraďte. Děkuji

Předmět Autor Datum
Kdo máte větší kutilskou zkušenost, prosím, poraďte Ideš do rizika. Nechcem rozoberať detailne: stu…
Joseph 04.02.2010 15:54
Joseph
Žárovka i bodovka hřeje. Ledka je drahá. Optimální je studená úsporná žárovka. Osvětlení se dá dát n…
Henessy 04.02.2010 16:08
Henessy
I přisazená bodovka hřeje? Myslím takový ten talířek, na kterém jsou 3-4 světýlka směřující světelný…
mauugli 05.02.2010 10:06
mauugli
Problém ste si vyrobili sami, nie práve najvhodnejším materiálom na strop. Sádrokartonová doska by b…
Joseph 05.02.2010 12:06
Joseph
Hm,hm. Sádrokarton tam původně měl být, ale finišujeme a honíme, co bude dřív, zda konec peněz, nebo…
mauugli 05.02.2010 13:03
mauugli
žárovka LED není již tak drahá, aby opatření proti teplu nebylo dražší.
milan.cukrar 05.02.2010 12:56
milan.cukrar
Na LEDky jsem se teď dívala, v jednom obchodě uvádějí, že v současné době není LED osvětlení jako hl…
mauugli 05.02.2010 14:09
mauugli
Svietidlo tam môžeš použiť aké si vyberieš podla dizainu. Podstatná je montáž, prívody v trubkách. P…
Joseph 05.02.2010 14:50
Joseph
Už neviem ako to napísať. Vyber si dizajn svietidla a počty a zvyšok nechaj na profesionála s razitk…
Joseph 05.02.2010 16:54
Joseph
Studená jsem použil ve spojitosti s instalací do prostředí samé dřevo (myslím tím vybavení interiéru…
Henessy 05.02.2010 16:46
Henessy
Cena za použitelnou žárovku od 400,- Kč, Slušně vypadající od 600,- , Diody sice vydrží, ale trochu…
Henessy 05.02.2010 16:58
Henessy
Urob si sám: zakoupit http://www.osmont.cz/index.php?menu=102&zrusheslo= 1 rozměr dle fin. prostředk…
Noe 06.02.2010 13:00
Noe
V tom obrázku mě zaujalo "dříví" :))
veckoo 07.02.2010 13:09
veckoo
Děkuju všem za nápady a připomínky. Zkusila jsem revizního technika, na jakékoliv dřevo pod jakékoli… poslední
mauugli 08.02.2010 13:02
mauugli

Kdo máte větší kutilskou zkušenost, prosím, poraďte

Ideš do rizika. Nechcem rozoberať detailne: stupeň horľavosti drevených palubiek je značný a nevhodné svietidlo či spôsob jeho inštalácie spôsobí požiar veľmi ľahko.
Ak máš poistenie domu, v prípade vzniku požiaru, plnenie poisťovne je výrazne znížene ak ti tieto práce prevedú neodborne, chybne. Doporučujem: jedine na faktúru u firmy s pečiatkami.

Žárovka i bodovka hřeje. Ledka je drahá. Optimální je studená úsporná žárovka. Osvětlení se dá dát na strop, zeď, noční stolek a řešení by mělo být součástí architektonického návrhu pokoje. (Použitá dřevina obložení, nábytku )
Bude li světlo montované na dřevě, je vhodné řídit se pokyny na svítidle. (Dodržovat watáž, proto preferuji úsporné žárovky, které nehřejí)

I přisazená bodovka hřeje? Myslím takový ten talířek, na kterém jsou 3-4 světýlka směřující světelný tok cikcak kamsi do místnosti. I ta rozehřejí onen talířek natolik, že palubkám je pod ním nebezpečno pobývati? S tím jsem nepočítala, trochu jste mne šokoval, ale díky za to. Jediným řešením je tedy ledka nebo studená úsporná žárovka? Umístění osvětlení jinde než v podhledu je problematické, sama jsem vyrůstala v pokoji, kde byla dvě hlavní osvětlení na zdi ve šítu a dvě doplňková světla u psacího stolu a u postele, mimoto dvě střešní okna a nebylo to dostatečné. Střed místnosti z pohledu dětského hraní je tak osvětlen naprosto nedostatečně a u každého šuplíku, knihovny, skříně mít sekundární osvětlení je velice nepraktické. I v ložnici se hledá. Říkám si, jestli trochu i kvůli tomu nemáme všichni brýle. A nerada bych chybu opakovala. Centrální silné světlo do středu, + tématická doplňková dle rozsahu místnosti.

Problém ste si vyrobili sami, nie práve najvhodnejším materiálom na strop. Sádrokartonová doska by bola vhodnejšia, no je to riešiteľné, nahliadni napr. tu :
http://www.kopos.cz/docs/pdfs/drevostravby_2008_CZ .pdf
V žiadnomm prípade toto nie je priestor pre neznalých kutilov, u týchto prác na detailoch záleži a hodne. Ak by šlo o rekreačnú chatku užívanú naozaj len občas... no človek už videl všeličo. No trvale užívaný obytný priestor je niečo úplne iné. Tu nie je priestor na polovičné riešenia. Má to fungovať bezpečne desaťročia bez toho aby to niekto musel prerábať.
Urobiť to raz, správne a mať od toho papier pre prípad mimoriadnej udalosti.

Hm,hm. Sádrokarton tam původně měl být, ale finišujeme a honíme, co bude dřív, zda konec peněz, nebo konec stavby. Vybrali jsme palubky neb je hezky umíme dát sami a sádrokarton jsme nechali udělat jen na schodišti, kde je předpoklad komínového efektu v případě ohně. (taky by se nám tam ty palubky špatně dávaly). Vestavné bodovky jsem neuvažovala, už dříve jste to tu rozebírali, jak hodně hřejí do podhledu. Co takovou tu destičku, co se dřív dělala z azbestu a dnes se dělá z něčeho jiného a dává se na krokev pod krabičku? (květináč tady neupotřebím, ale dost mě rozveselil). Tenhle kutilský portál a možnost se na někoho z vás obrátit je bomba! Nemám pocit, když chodím z odborného obchodu, že bych byla přehlcená informacemi. Zpět. Vyřeší z požárního hlediska uspokojivě to osvětlení nějaká podložka, LED osvětlení či úsporné studené světlo? Pokud by viselo, pak by nebyl problém? Taky by snad šlo udělat strop ze sádrokartonu a jen šikminy palubkové.

Na LEDky jsem se teď dívala, v jednom obchodě uvádějí, že v současné době není LED osvětlení jako hlavní v místnosti vhodné. Proč? A co je to úsporná studená žárovka? Našla jsem jen úsporná žárovka se studeným světlem, a tomu jsem rozuměla ne ve smyslu faktické teploty, spíš typ světla (studená, teplá bílá).

Svietidlo tam môžeš použiť aké si vyberieš podla dizainu. Podstatná je montáž, prívody v trubkách. Podložka na dreve pod svietidlom, prípadne zároveň montáž svietidla na distančných trubkách pre vytvorenie medzery pre odvod tepla. Tu ide o správne zvolené materiály a detaily.
Najlepšie nechať si poradiť od praktika-revízneho technika, alebo projektanta elektro.

Už neviem ako to napísať. Vyber si dizajn svietidla a počty a zvyšok nechaj na profesionála s razitkom. Však potrebuješ stavbu aj poistiť. Úver bez poistenia ani nedostaneš. Alebo je to svojpomoc bez nejakého papierovania a úveru ?

No máš jasne určené :

Stavebné konanie

(1) V textovej časti projektovej dokumentácie v stavebnom
konaní sa preveruje požiarnobezpečnostné riešenie podľa druhu a účelu stavby, a to najmä
a) požiarnotechnická charakteristika stavby,
b) určenie požiarneho zaťaženia a požiarneho rizika
požiarnych úsekov,
c) technické podmienky protipožiarnej bezpečnosti
konštrukcií,
d) obsadenie stavby osobami,
e) riešenie únikových ciest a evakuácie osôb a zvierat,
f) určenie odstupových vzdialeností od stavby,
g) vybavenie stavby požiarnotechnickými zariadeniami,
h) zabezpečenie stavby vodou na hasenie požiarov,
i) riešenie vykurovania a vetrania stavby,
j) určenie požiadaviek na elektroinštaláciu stavby

Je mi jasné, sú určité rozdiely v byrokracii, no mám dojem že v ČR je to dokonca prísnejšie. Mám na mysli povinnosť vybaviť každú novú stavbu protipožiarnym hlásičom.

Studená jsem použil ve spojitosti s instalací do prostředí samé dřevo (myslím tím vybavení interiéru). :-) Neemituje skutečně žádné teplo.
V ložnici, jako v místnosti kde je pohyb minimální(myslím tím chůze a práce na kterou by mělo vliv vyzařované spektrum) je lhostejno jakou žárovku koupíte, přesto bych preferoval teplejší odstín.
LED osvětlení je v současné době velmi drahé a opodstatnění má snad u ozdobných osvětlovacích prvků .

Urob si sám:
zakoupit
http://www.osmont.cz/index.php?menu=102&zrusheslo= 1
rozměr dle fin. prostředků.
Sklo triplex opál mat
Zdroje 2x (3x) 60W mat. Vyšší wattáže víc topí než svítí. Nebo úsporky (nabízejí také).
Pro montáž na hořlavý podklad se má dávat podložka z azbestu (klingerit) s přesahem 1 cm.
(Je to hnusný a platilo to za totáče - dnešní normu neznám)
A to nejen z důvodu tepla ze svítidla, ale i z důvodu možného jiskření uvolněného drátu ve svorkovnici.
Takto je obé obejito.
Distanční roura NE z plastu, dřeva a pod.!!!
Jo, celý to drží dva dlouhý vruty.

Děkuju všem za nápady a připomínky. Zkusila jsem revizního technika, na jakékoliv dřevo pod jakékoliv světlo prý musí být ta azbestová nebo jaká podložka. Měla by 1cm přesahovat, ale když to zaříznem bez přesahu, aby to trochu vypadalo, nebude nás kvůli tomu honit okolo chalupy. DÍKY!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru