Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zateplení dlážděné chodby

Dobrý den
narazil jsem na toto forum a opravdu super. Obzvlášt odpovědi doplněné o užitečné odkazy. Můj dotaz spočívá o mém ůmyslu zateplit dláždenou chodbu, v rodinném patrovém domě. Tato chodba, která tvoří schodiště po obvodu zdí dvoupatrového domu je znatelně chladnější než ostatní obytné místnosti. Moje představa je v nalepení izolace na stávající dlažbu (HOBRA 5 mm) a na ni položeno podlepené PVC. Poradte zda hobra je vhodná z důvodu dlouhodobého prošlapávání a jestli se nebude drolit, popřípadě poradte postup a vhodný materiál. Děkuji

Předmět Autor Datum
Janku, až poznáte odbornější weby, to budete koukat. Zapomeňte na 5 mm hobry jako zateplení. To je j…
milan.cukrar 03.02.2010 08:15
milan.cukrar
Dobrá, toto přirovnání jsem pochopil. Je tedy nějaký jiný způsob řešení?
janek2007 03.02.2010 18:49
janek2007
Určitě se najde lepší a vhodnější řešení. Ukažte na fotce co chcete zateplit, jak je to suché-vlhké…
milan.cukrar 03.02.2010 20:18
milan.cukrar
Jedná se o suché, vnitřní prostory, částečně vytápěné. Částečně se rozumí tím, že se jedná o dvoupat…
janek2007 03.02.2010 21:15
janek2007
Tak jsem dorazil z práce a v naději jsem otevřel počítač. Nábídnu další možné řešení. Prosím zda má…
janek2007 04.02.2010 19:59
janek2007
zateplení a 2mm? to nejde
milan.cukrar 04.02.2010 20:01
milan.cukrar
Pane Milane, Vy jste pro mne tajemnej jak hrad v Karpatech. Já už jsem ze sebe vymáčknul maximum. Je…
janek2007 04.02.2010 20:09
janek2007
Pro mě jste tajemný vy. Z popisu si to opravdu nějak nemůžu představit. Nešlo by to vyfotit? Je dům…
Rce 04.02.2010 22:49
Rce
Janku, musíte si uvědomit, že jen vy znáte jak to u Vás vypadá. Já si jen můžu podle popisu představ…
milan.cukrar 05.02.2010 08:50
milan.cukrar
Zřejmě jsem retardovaný, ale nedovedu si představit kde ty schody jsou. Po obvodu stěn, tvoří komín.…
Henessy 04.02.2010 20:29
Henessy
Děkuji, považujte toto téma za uzavřené.
janek2007 04.02.2010 20:36
janek2007
Jak jsem to pochopil já,jedná se o schodišťovou šachtu s vnitřní teplotou,která je naakumulovaná do…
Jabraka 05.02.2010 09:50
Jabraka
Děkuji, opravdu se zaměřím na dveře mezi schodištěm a vstupní verandou. Je pravda, že už tu jedny js…
janek2007 05.02.2010 22:16
janek2007
Dveře ucpat, to je první a případná okna na chodbě též. Teplo radiátorů se sice také trochu akumuluj… poslední
Rce 06.02.2010 00:09
Rce

Jedná se o suché, vnitřní prostory, částečně vytápěné. Částečně se rozumí tím, že se jedná o dvoupatrový rodiný dům kde tyto chodby tvoří jednotlivé patra a vzájemně po obvodě stěn spojené schodmy (patra i schody z dlažby). Takže takto uspořadáné seskupení tvoří uprostřed baráku "komín". Na každém patře jeden litinový žebrový radiátor. Z jednotlivých pater vstupy do dostatečně vytápěných místností přes dveře( znatelný teplotní rozdíl místnost/chodba). V přízemí vstupní veranda se vstupnímy dveřmy.

Tak jsem dorazil z práce a v naději jsem otevřel počítač.
Nábídnu další možné řešení. Prosím zda má někdo podobné zkušenosti podělte se o ně.
Narazil jsem na internetu na korkové role tlouštky 2mm. Na takto položenou roli přilepenou na původní dlažbu položit PVC. Jaký je Váš názor?

Pro mě jste tajemný vy. Z popisu si to opravdu nějak nemůžu představit. Nešlo by to vyfotit? Je dům zateplen zvenku? IMHO zateplení schodiště vůbec nepomůže ani sebevětší. Jak bylo počítáno topení na chodbě? Dle ČSN 060210 se počítá na chodbách a schodištích 15°C.

Zřejmě jsem retardovaný, ale nedovedu si představit kde ty schody jsou. Po obvodu stěn, tvoří komín.
Předmětné prostory jsou mezi patry, takže nejsou schody ani chodby podchlazovány odspodu, jako v případě nepodsklepeného přízemí. Jedná li se o pocit tepla při nášlapu, tak stačí tépich, jedná li se teplotu vzduchu, pak ji jakákoliv vrstva na podlaze nezvýší (leda jednalo li by se o podlahové topní). Tepelnou pohodu zajistíte oddělením zádveří od chodby třeba závěsem a
vyměnit radiátory za nějaké větší plechové.Je li jedna ze zdí chodby obvodová, pak opět nepomůže klást vrstvy na podlahu, zvláště je li zahřívána odspodu, ale zateplit plášť domu, aby zeď nepromrzala.

Jak jsem to pochopil já,jedná se o schodišťovou šachtu s vnitřní teplotou,která je naakumulovaná do schodišťové desky a tím je pociťově schodiště studené.Pokud bys cokoliv lepil na schody,nezmění to teplotu vzduchu v prostoru schodiště.Nejde tedy o zateplení,ale jen pocit teplejší chůze,když se jde bosky po schodech.Pak stačí jen teplejší krytina,třeba koberec,nebo dřevo.Jiné krytiny neodstraní pocit chladu.Pokud by šlo o zateplení celé schodišťové šachty,pomohlo by tomu oddělení schodiště od vstupních dveří ještě jedněmi dveřmi a zateplením celého vchodu.
JABRAKA

Děkuji, opravdu se zaměřím na dveře mezi schodištěm a vstupní verandou. Je pravda, že už tu jedny jsou, ale letité a trochu pod nimi táhne.
Důvod proč jsem uvažoval o izolační vrstvě a krytině byl ten, že teplo z radiátorů na jednotlivých patrech se akumuluje do chladné dlažby a tudíž ztrácí účinnost ohřát prostor . Avšak pravda je, že stavba neni zaizolována.

Dveře ucpat, to je první a případná okna na chodbě též. Teplo radiátorů se sice také trochu akumuluje do dlažby, ale nezmizí (není-li pod schody vymrzlý sklep či průjezd). Trvá déle, než se prostor vytopí, ale zase déle než vymrzne. Jestli je na chodbě metr nad zemí alespoň 15°C, je všechno v pořádku (předpokládám, že schodiště není v obytné hale). V opačném případě zateplit celý dům a zvýšit výkon výměnou radiátorů za větší (případě i kotle, jestli to neutáhne). Kámen a dlažba jsou pocitově studené. Jde-li jen o to, capkat bos po schodech na WC nebo do hostinských pokojů, pak pomůže pocitově koberec na schody. Též pocit zimy vyvolává modré nebo zelené vymalování. Naopak pocitově se teplota zvýší žlutou nebo červenou barvou.
Chtělo by to nějaké fotky, stejně si to situačně moc nedovedu představit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru