Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem digestoř

Zdravím všechny kutily, poraďte, prosím. Bydlíme v 11.patrovém paneláku. Když jsme se na jaře nastěhovali, žádná centrální odsávací jednotka v domě nefungovala. Tak jsme koupili klasickou elektrickou digestoř a napojili do větrací trubky pro kuchyň. Vše fungovalo bez problémů. Až do minulého týdne, kdy někdo zprovoznil centrální sání. Teď kdykoli, kdokoli spustí sání, u nás spustí digestoř a vysává nám teplo ven. A to nemluvím o tom, že se vzájemně v kuchyni neslyšíme. Poraďte, co s tím. Díky Lenka

Předmět Autor Datum
Požádejte elektrikáře, ať to zapojí, jak to má být. Současně je potřeba vyndat motorek z digestoře,…
kejki 17.01.2010 16:35
kejki
Centrál je určitě naprojektován dobře, ale ventilátor na střeše chce taky údržbu. Pokud jsou v**** s…
Noe 17.01.2010 17:38
Noe
Díky, za rady. Jak vidíte, ještě mě nikdo nezabil. Jen se nenabízelo žádné jiné řešení odvětrávání k…
Lenkam 17.01.2010 18:22
Lenkam
A teď mi řekněte, beží vaše digestoř, nebo je jen cestou pro vzduch?
kejki 17.01.2010 22:08
kejki
Ovlivnit to můžete, nejlepší je mít nějakou klapku pro zavření cesty vzduchu.
kejki 17.01.2010 22:09
kejki
Špatně jsem se vyjádřila, ano, naše digestoř je cestou pro vzduch.Včera jsme zakoupili zpětnou klapk…
Lenkam 18.01.2010 11:38
Lenkam
Zpetna klapka neni reseni. Otvira se totiz jak pri pretlaku na strane vasi kuchyne, tak pri podtlaku…
JR_Ewing 18.01.2010 12:54
JR_Ewing
Sice nevím, jak tu ručně ovládanou klapku nainstalujeme mezi otvor ve zdi a zadní část digestoře, al… poslední
Lenkam 18.01.2010 13:34
Lenkam

Požádejte elektrikáře, ať to zapojí, jak to má být. Současně je potřeba vyndat motorek z digestoře, aby i vám fungoval centrál. Nebo si digestoř zapojte na zásuvkový okruh, ale pak bez centrálu tlačíte váš odtah do ostatních bytů. To se tu už řešilo a je to velmi nepříjemné pro ty ostatní byty.

Centrál je určitě naprojektován dobře, ale ventilátor na střeše chce taky údržbu. Pokud jsou v**** silentbloky (pokud tam vůbec ještě nějaké jsou - guma rychle zteří) je jasné, že hluk a příp. vibrace se přenáší přes panely.
Ti, co bydleli před vámi se taky neslyšeli - sabotáž chodu odtah. ventilátorú je v panelácích běžná. To samý je výtah.
Na vašem místě bych umístil do odsávací cesty v bytě ručně ovládanou klapku (s těsněním) a na domovní schůzi vyvolal jednání o výměně ventilátoru (nový, tichý, odhlučněný).
Další možností je vlastní odtah přes panel (záleží na stuaci).
PS:
Za to, že foukáte jiným bytům své smrady z kuchyně vás ještě nepřišel nikdo zabít?
Takový pečený králík s pachem vanilkové bábovky...

Díky, za rady. Jak vidíte, ještě mě nikdo nezabil. Jen se nenabízelo žádné jiné řešení odvětrávání kuchyně, kromě otevření okna. Nevím, jestli si rozumíme, co se týče toho hluku. To není hluk z nějakých vibrací. Vysvětlete mi, prosím, někdo princip centrálního odsávání. Pokud možno jednoduše. Znamená to, že někdo v 1. patře pustí odsávání ve své kuchyni a u nás v kuchyni v 10.patře začne sát vzduch naše digestoř. Řekla bych silou vichřice. Tah to má zjevně dobrý. A já to nemůžu nijak ovlivnit.?

Špatně jsem se vyjádřila, ano, naše digestoř je cestou pro vzduch.Včera jsme zakoupili zpětnou klapku, odmontovali jsme digestoř,nasadili klapku, jenže při sepnutí sání v cizím bytě se klapka otevře. Tak jsme ji nasadili obráceně,(bohužel pro mě na ní nejsou žádné šipky směru), a přívod vzduchu je uzavřen. Ale tím pádem i pro nás(při centrálním sání). Útěchou je klid, ticho a teplo v kuchyni.

Sice nevím, jak tu ručně ovládanou klapku nainstalujeme mezi otvor ve zdi a zadní část digestoře, ale budeme se o to muset nějak pokusit. Uvnitř digestoře je možnost uzavření sání, což částečně zabrání vysávání vzduchu z místnosti, ale podtlak který vniká do "střev" digestoře dělá i tak hrozný rámus. Takže hurá na vymýšlení klapky. Díky všem za trpělivost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru