Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kolik zaplatiti za nátěr fasády?

Dobrý den,
můžete mi někdo poradit, kolik bych tak přibližně měla zaplatit za práci (kromě matriálu) za: opravení omítky na baráčku cca 30 m2 zdiva (pouze malinko něco oškabat, doomítnout apod) a nový nátěr? Nechce se mi kontaktovat kvůli tomu nějakou firmu, zvládl by to třeba šikovný důchodce - zedník ve výslužbě- za pár hodin. Je to opravdu pidibarák a to jsou v tom ještě garážové dveře. Kdybyste o někom věděli...??? Jsem z Písku

Předmět Autor Datum
Tyhle oblejzačky jsou málokdy tak časově nenáročné, jak se zdá. Pokud tam něco nedrží, tak se to neš…
kejki 16.01.2010 20:36
kejki
Těch 150 je teď v zimě optimálních. Když má někdo nouzi, půjde i níž, ale v sezoně se za to ani nevy…
sHpy00n 16.01.2010 21:04
sHpy00n
Hovořím o milém sousedovi důchodci.
kejki 16.01.2010 23:30
kejki
Tak to mám 2 lidi v Kestřanech. Cena? Težko odhadovat když to člověk nevidí. Nejlepší je domluvit se…
sHpy00n 16.01.2010 21:01
sHpy00n
No, a to právě moc nechápu, ty hodinovky. Přeci když něčemu rozumím a vidím rozsah práce, tak jsem s…
Eliška61 17.01.2010 10:53
Eliška61
Ono u rekonstrukcí a oprav lze těžko říct, jaký bude rozsah prací. To, co vypadá jako triviálka se m…
Prasak 17.01.2010 13:21
Prasak
Prasak už víceméně všechno vystihl. Já to jen trochu rozvinu. Srovnávat opravu něčeho v opravně a op…
sHpy00n 17.01.2010 16:12
sHpy00n
Tak to si budu muset vzít dovolenou. A za druhé mi připadá pod úroveň u řemeslníka stát jako bachař.… poslední
333tereza 17.01.2010 16:21
333tereza

Tyhle oblejzačky jsou málokdy tak časově nenáročné, jak se zdá. Pokud tam něco nedrží, tak se to neškrábe, ale oklepává až na soudružnou vrstvu. Pod nátěr patří penetrace. Tady dělá milý soused důchodce za 130,- až 150,- na hodinu.

No, a to právě moc nechápu, ty hodinovky. Přeci když něčemu rozumím a vidím rozsah práce, tak jsem schopen říci - ano, tuhle práci udělám +- za 5. tisíc. Proč hodinovkou? To se řemeslník může půl dne válet za 150 na hodinu a já mu to mám platit? Vždyť přeci když si něco dám do opravny, tak to taky neplatím hodinově, ale za dílo!Nejsou ty hodinovky už pasé??

Ono u rekonstrukcí a oprav lze těžko říct, jaký bude rozsah prací. To, co vypadá jako triviálka se může proměnit v nečekanej průser, to se totiž ukáže ve chvíli, kdy do toho hrábne a zjistí, jestli je to opravdu jen lehké oškrábání, nebo je nutný shodit omítku z půlky stěny. Taky jsem pomáhal s rekonstrukcí starýho bytu, majitel řekl - co bude dutý, tak hoďte dolů (omítky). Nakonec jsme obouchali omítky na půlce bytu a byly na palec tlustý.
Můj otec dělá na stavbách na ŽL a co jsem se s ním o tom bavil, tak některý věci účtuje od metru (třeba nahození nové zdi), některý věci od hodiny (tzv. "drbačky", např. opravy v koupelně).
Takže hodinovka a hlídat si, jestli se fachman nefláká.

Prasak už víceméně všechno vystihl. Já to jen trochu rozvinu. Srovnávat opravu něčeho v opravně a opravu něčeho na domku je srovnávání jablek s hruškami. Závadu na deštníku, nebo rozlepené botě vidím na první pohled, vím co oprava obnáší, tedy jsem schopen poměrně přesně stanovit cenu opravy. Naopak u domku, který si troufnu přirovnat k živému organismu, který se neustále mění i když to není pouhým okem patrné, mohu vidět důsledek jedné, nebo zpravidla několika příčin, které spolu působí. Nevidím do konstrukce, takže nevidím ani skryté závady. Snadno se pak může stát, že po vizuálním obhlédnutí bude suma za opravu stanovena na 5000, ale výsledná cena bude i trojnásobná, protože nás potkalo mnoho překvapení a sypalo se vše, do čeho jsme sáhli, i když to tak původně nevypadalo.
Proto říkám ano, u novostavby, nebo třeba u omítek, obkladů a jiných přesně vymezitelných a měřitelných prací jednoznačně sumu. Na druhou stranu pro rekonstrukce, opravy, štěky a drbačky hodinovka je a nadále zůstává nezastupitelná a určitě není přežitek.
Co si na závěr neodpustím..

To se řemeslník může půl dne válet za 150 na hodinu a já mu to mám platit?

Jednak mně mrzí, že je představa hodinaření tak hluboko zakořeněná a druhak, že je bohužel pořád plno schmeydů, kteří ji stále a dobře přiživují. Na druhou stranu každý má možnost takového lumpa vyhnat bez nároku na odměnu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru