Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto taška nebo plech????

Dobrý den, chystám se stavět RD (dřevostavba) přízemí s obytným podkrovím. Dospěl jsem do fáze, kdy nevím, zda se rozhodnout pro lehkou plechovou krytinu, která by nezvyšovala zatížení na nosné kce = menší rozměry = úspora, nebo pro klasickou pálenou tašku. U plechu (uvažuji o RUUKKI) mám strach z přehřívání podkroví, na druhou stranu je opravdu lehká ve srovnání s taškou a montáž je velice rychlá. Taška (uvažuji o Tondach - Brněnka) by měla díky své hmotnosti zaručit tepelný komfort v podkroví, kde jsou dvě ložnice.
Oba materiály mají odpovídající životnost a cenově jsou dostupné.
Děkuji za jakýkoliv příspěvek i vaše zkušenosti

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Při výrobě plechové krytiny se spotřebuje víc energie a uvolní se víc CO₂ a SO₂, pokud vás tohle hle…
zoul 04.01.2010 17:37
zoul
Mám plechovou střechu od Satjam roof a jsem maximálně spokojený.Rozhodně nesouhlasím stím že by plec…
spierr 04.01.2010 21:04
spierr
Tady je moje zkušenost: www.plechovakrytina.wz.cz nový
Jirka2 26.10.2010 05:58
Jirka2
Pokracovani: Po menších komplikacích s firmou EVROmat jsem 14.12.2009 na účet obdržel částku 11.900… nový
takynatodojel 02.11.2011 23:33
takynatodojel
Zacatek: Moje zkušenosti se střešní krytinou SATJAM Protože spousta příbuzných, sousedů a známých se… poslední
takynatodojel 02.11.2011 23:36
takynatodojel

Pokracovani:
Po menších komplikacích s firmou EVROmat jsem 14.12.2009 na účet obdržel částku 11.900 Kč.
Co říct závěrem?
Částka 11.900 Kč rozhodně nezajišťuje úplnou spokojenost koncového odběratele, jak se vyjádřila firma SATJAM. Zdaleka nepokryje náklady na výměnu byť jen poškozené krytiny. Nehledě k tomu, že pokud se vymění jen poškozené plechy, které budou mít zaručeně jiný odstín, znehodnotí se vzhled celé střechy. Proč po dvou měsících od začátku reklamačního řízení najednou firma SATJAM přišla na to, že na reklamaci nemám nárok je otázkou. Myslím si, že u výrobce plechu nepochodili, ale to je jen můj názor. To, že se příští rok barva sloupe i na jiných místech se již potvrdilo. Rozdíl po letošní zimě můžete vidět ve fotogalerii. Z toho je jasné, že nátěr nic neřeší. Je nutná výměna plechů. Na to bohužel momentálně nemám finance. A pokud jde o délku a podmínky záruky, v tom má firma SATJAM trochu když to řeknu slušně nepořádek. Pokaždé tvrdí něco jiného. V posledním dopise ze dne 16.9.2009 už firma SATJAM přiznala délku záruky 15 let, ale na prorezivění materiálu za předpokladu dodržení podmínek uvedených v záručním listě. Podmínky uvedené v záručním listě neznám, protože jsem ho nikdy neviděl. Krytina byla zakoupena u autorizovaného prodejce EVROmat a namontována u SATJAMU proškolenou firmou. Jestli nějaký záruční list vůbec existuje, proč ho prodávající nevystavil? V zákoně se píše toto: Prodávající je povinen záruční list vystavit v případech, kdy je o to požádán, a kdy poskytuje delší záruku než je stanovená zákonem. Toto jsem nevěděl a firma EVROmat povinnost nesplnila. Pokud tedy budete kupovat výrobek s prodlouženou záruční dobou, vždy požádejte o záruční list. S montážní firmou sepište smlouvu o dílo.

Zacatek:
Moje zkušenosti se střešní krytinou SATJAM
Protože spousta příbuzných, sousedů a známých se mě neustále ptá, co se mi to stalo s novou střechou, pokusil jsem se shrnout celý průběh reklamace.
V roce 2004 jsme začali s přestavbou domu. Vzhledem ke konstrukci domu a přístavby jsem byl nucen použít lehkou střešní krytinu. Chtěl jsem krytinu, která bez údržby vydrží aspoň 40 let. Vybral jsem si výrobek firmy SATJAM, o kterém na svých stránkách píšou toto:
Dlouhá životnost 50 – 60 let s minimálními nároky na údržbu střešní krytiny, záruka společnosti SATJAM je poskytována v délce 15 let.
Krytinu SATJAM Roof CLASSIC 0,5 PE RAL 3011 mi pokládala u SATJAMU proškolená firma. Zakoupili ji ve firmě EVROmat.
V dubnu 2009 jsem zjistil, že z krytiny jsou sloupány kusy povrchové vrstvy až na pozinkovaný plech a to po celé délce střechy pod štítem na jižní straně. Rozhodl jsem se krytinu reklamovat a zavolal na firmu EVROmat. Tam mi bylo řečeno, abych se spojil přímo s firmou SATJAM. Zavolal jsem na SATJAM a vysvětlil můj problém. Ochotně mi řekli, abych jim zaslal fotografie poškozené střechy a kopii faktury. Zavolali mi, že reklamací se budou zabývat a že pošlou technika, který se přijede na střechu podívat. Technik přijel, krytinu si vyfotil a řekl, že něco takového ještě neviděl, že jde jednoznačně o vadu plechu a že budou plech reklamovat u výrobce. Do této doby mě nikdo neupozornil, že na reklamaci nemám nárok a počítal jsem s kladným vyřízením mé žádosti. Po několika telefonátech na SATJAM, kde mi vždy sdělili, že výrobce plechu se k reklamaci zatím nevyjádřil, jsem už trochu znejistěl. Dne 8.7.2009 jsem volal na SATJAM, kde mi oznámili, že reklamace byla dne 15.6.2009 uzavřena a vyjádření posláno na EVROmat. Pak nastalo delší období, kdy jsem se snažil z firmy EVROmat tento dopis dostat. Komunikace s touto firmou je historie sama pro sebe. Dne 3.8.2009 mi z EVROmatu konečně poslali vyjádření k reklamaci firmy SATJAM. Ve vyjádření stojí, že reklamaci neuznávají, jelikož jde o vadu povrchové úpravy a krytina je jinak plně funkční. Dle obchodních podmínek je na krytinu poskytována záruka 10 let proti prorezivění, na ostatní parametry je poskytována záruka 2 roky a nabídli mi 5000 Kč na provedení opravného nátěru poškozených částí krytiny.
Dne 26.8.2009 jsem po poradě s právníkem na SATJAM zaslal dopis, ve kterém jsem mimo jiné napsal: Povrchová úprava je součást střešní krytiny a je tam jako ochrana krytiny před povětrnostními vlivy. Bez ní by pozinkovaný plech 50 - 60 let nevydržel. Natírat střechu po 5 letech určitě nepatří mezi minimální nároky na údržbu. Nehledě k tomu, že příští rok se na vadné krytině barva sloupe na jiných místech. Nebudu dalších 50 - 60 let střechu pravidelně natírat. Tímto po vás požaduji výměnu střešní krytiny SATJAM Roof CLASSIC 0,5 PE RAL 3011 o ploše 50m čtverečních a 30000 Kč na úhradu nákladů s tím spojených.
Dne 16.9.2009 mi advokátní kancelář zastupující SATJAM zaslala dopis. V něm mimo jiné stojí toto:
V případě výše uvedené střešní krytiny je ze strany našeho klienta poskytována za předpokladu dodržení podmínek uvedených v záručním listě záruka v délce 15 roků, a to na prorezivění materiálu. Na základě prohlídky provedené pověřenou osobou bylo zjištěno, že k prorezivění materiálu nedošlo. Z uvedeného důvodu tedy nelze uznat oprávněnost Vašeho požadavku na výměnu střešní krytiny. Náš klient veden především snahou pomoci Vám s řešením této pro Vás jistě nepříjemné situace a dále v zájmu zajištění úplné spokojenosti koncových odběratelů střešní krytiny SATJAM nabízí finanční kompenzaci ve výši 10.000 Kč. Považujeme za nutné ještě jednou výslovně upozornit na skutečnost, že uvedenou nabídku našeho klienta nelze považovat za jakékoliv byť i částečné uznání jeho odpovědnosti za tvrzené vady.
Po poradě s právníkem jsem na tuto nabídku přistoupil.

Zpět do poradny Nahoru