Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kotel přestal mít tah .....

Ahoj všem kutilům,
múj problém je takový : z ničeho nic mi přestal táhnout kotel,vše mi jde "vrchem" kotle,toto trvá zhruba 4 dny a začalo to z ničeho nic.Dříve jsem zatopil a tah byl velmi slyšitelný.Vyměnil jsem kouřovodní truby,komín vyčištěn,ale problém přetrvává,po vyjmutí truby která vede do komína je tah nulový,na zkoušku jsem zapálil papír a průdoch ve zdi mi vzal jen něco málo kouře - tedy žádný tah.Kotel mám umístěn v bytovce a sice ve sklepě,výška komínu zhruba 10 metrů-netuší někdo čím by to mohlo být?.Kotel byl samozřejmě vyčištěn.Opravdu je možné že komín ztratí tah z ničeho nic?
Moc děkuji za radu v této prekérní situaci.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
když zapálíte papír dole, tak musí stoupat dým nahoru. Máte v podkroví ještě vybírací-vymetací dvířk…
milan.cukrar 10.12.2009 13:35
milan.cukrar
Dobrý den,překontrolujte veškerou těsnost,kouřovody,dvířka na vybírání komína,může to tam táhnout fa…
Lubomír 10.12.2009 16:21
Lubomír
Jedná se o stejný kotel který jmenujete - H41 a o pokličce vím - je usazena jak jen to jde.Na zítra…
Honza xy 10.12.2009 20:48
Honza xy
Dej vědět, čím to bylo.
Rce 11.12.2009 14:18
Rce
Pánové budu za troubu,ale prý nic neobvyklého dle slov topenářú :-).Ač byl komín čistěn během dvou m…
Honza xy 12.12.2009 18:03
Honza xy
Chemie ... Je prastarý spôsob, 0,5 l petroleja vyliať na handru /hadr/ podpáliť, strčiť do komína. N…
Joseph 12.12.2009 18:44
Joseph
Jo, tak na to stačí obyčejné zmuchlané noviny - a ten efekt letadla startujícího ve zdi trval skoro…
Kachlík 14.12.2009 15:33
Kachlík
Kurňa, pořád mě to láká zkusit-metrové plameny z komína, zvuk spalujícího se kerosinu při forsáži...…
strejdabrabenec 15.12.2009 18:46
strejdabrabenec
Krbová vložka vydrží, ale těleso komína může "…udělat dětem pá pá…". A v takovém shora dolů trhlém k…
Kachlík 15.12.2009 23:17
Kachlík
mi jednou blafly saze na chatě v takovém kombi sporáku - kamna s troubou. V místnosti otvor do komín… poslední
karloscz 31.01.2010 02:59
karloscz

Dobrý den,překontrolujte veškerou těsnost,kouřovody,dvířka na vybírání komína,může to tam táhnout falešný vzduch a komín tudíž nevytváří podtlak,který táhne kouř ven.Neuvedl jste model kotle,píšete ,že jste vymetal,nezapomněl jste něco dát jak bylo dříve?Pamatuji ,když jsem kdysi poprvé vymetal H41,v zadní části v šachtičce pod lamelami je taková malá polklička,zajištěna jen svojí vahou,při vymetání jsem ji posunul pohrabáčem ke straně a měl jsem podobný problém.Přišel jsem na to až po důkladném prohlédnutí schematu kotle.Také to dělá v momentální době atmosferický tlak a vlhký vzduch,vidím to doma při zatápění v krbovkách,dokud se neohřeje komín,tak je tah špatný.Dám nejdříve slabá polínka,aby byl dlouhý plamen ,který rychle vyhřeje komín,pak už je vše OK.

Pánové budu za troubu,ale prý nic neobvyklého dle slov topenářú :-).Ač byl komín čistěn během dvou měsíců 2x a pohled zrcátkem byl parádní (s výhledem) jak jsem psal - nestačilo to.Čistění komínu tentokrát proběhlo velmi důkladně,byla od chlapáků použita i nějaká chemie a komín opět jede jako lokomotiva.

Chemie ... Je prastarý spôsob, 0,5 l petroleja vyliať na handru /hadr/ podpáliť, strčiť do komína. No ešte pred tým skontrolovať uzavretie komínových dvierok a ich okolie. Nesmie tam byť nič ľahko zápalné v blízkostí. Plameň dokáže vyšlahnúť. Po zapálení sa najčastejšie nedeje nič zvláštne, no občas sa zapáli decht a nastane akoby efekt reaktívneho motora s patričným hlukom a nasávacím efektom. Plamene šlahajú nad komín. Trvá to tak 10 sekúnd.

Jo, tak na to stačí obyčejné zmuchlané noviny - a ten efekt letadla startujícího ve zdi trval skoro minutu, široké daleké okolí uprostřed zimy získalo poněkud temnější nádech, ale pravda je, že dvoumetrové plameny nad komínem taky jen tak někdo nemá (a čistit se potom taky až do jara nemuselo:-)).

Krbová vložka vydrží, ale těleso komína může "…udělat dětem pá pá…". A v takovém shora dolů trhlém komíně se potom jednak blbě topí, a druhak je to trošku finančně náročná zábava:-). Když se mi to povedlo, tak jsem měl docela hrachy, kdy se ozve šupa, a hlavně jak to zdůvodním rodině (o tom, kde vezmu na opravu jsem ani nepřemýšlel), nehledě k tomu, že jsem se sám zarosil tak, že už bylo skoro zbytečné zatápět…

mi jednou blafly saze na chatě v takovém kombi sporáku - kamna s troubou. V místnosti otvor do komína až u stropu, takže to je tažený rourou, která se tím žárem nejdřív oranžově rozzářila a pak rozfalcovala...
taky mi bylo docela teplo. Při pohledu na třímetrový sloup ohně z komína ze mě stříkal pot a ani nevadilo, že je -10.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru