Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přístavba ke garáži - z čeho a za kolik?

Mám garáž, kterou chci předělat na dílnu, a parkování "přilepit" zvenku k dílně. Před současnou garáží je nájezd (5 x 3 metry), a pak šoupací železná vrata (výška rámu nad vraty 2 metry). Takže by se jednalo - laicky - o dvě zdi 5 x 2m + střechu 5 x 3m.
Protože jsem se zedničinou nikdy neživil, nevím, z čeho by bylo nejlepší (nebo spíš nejlevnější, v rámci možností) to postavit. Že by Ytong? A z čeho tu střechu?
Dál by mě ještě zajímalo, jak to bude s administrativou - přístavkem vlastně změním půdorys baráku. Musím mít stavební povolení? Nebo stačí ohláška?
Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ta dřevěná konstrukce zní docela dobře... Je pravda, že nepotřebuju žádnou extra nosnost (nebudu na…
troo 15.11.2009 21:12
troo
A jak je to se stavebním povolením? Záleží na okolí. Někde si toho ani nevšimnou, někde soused doká…
Rce 15.11.2009 23:42
Rce
Nu, celá ulice je sice o šesti domech a poměrně klidná, ale přístavek by končil ve stejné úrovni s p…
troo 16.11.2009 00:56
troo
Podle mě bude stačit ta ohláška, ke které je potřeba akorát souhlas bezprostředních sousedů. Obejdeš…
zoul 16.11.2009 08:04
zoul
Pokud nenarazíš na idiota Bohužel, poslední dobou patrně ouřady idioty oplývají s nebývalou hojnost… poslední
Rce 16.11.2009 12:06
Rce

Ta dřevěná konstrukce zní docela dobře... Je pravda, že nepotřebuju žádnou extra nosnost (nebudu na tom stavět další patro), takže samotnou střechu ty dřevěné hranoly udrží. A hlavně to asi nebude finančně ruinující.
A jak je to se stavebním povolením? Přístřešek bych stavěl na již hotovém betonovém nájezdu, který je "přilepený" k baráku. Počítá se ten nájezd do půdorysu? Nebo to prostě můžu postavit a šmitec?

A jak je to se stavebním povolením?

Záleží na okolí. Někde si toho ani nevšimnou, někde soused dokáže prudit i kvůli psí boudě a psát po všech možných úřadech. Je třeba vycházet z místní situace. Nechci navádět, ale když bych to stavěl ze dřeva, nebylo to moc na očích, dalo se to považovat za kůlnu a nebylo to pevně spojené se zemí (ta kůlna), tak bych se na povolení vykašlal, protože je to strašlivé lítání a kvůli kůlně...

Nu, celá ulice je sice o šesti domech a poměrně klidná, ale přístavek by končil ve stejné úrovni s plotem - tedy víc na očích to udělat asi už ani nepůjde...
Někde jsem se ale dočetl, že pokud půdorys domu nepřesáhne 150m2, měla by místo stavebního povolení stačit jen jakási - administračně a byrokraticky méně naročnější - ohláška. Dům i s přístavkem by měl půdorys cca 135m2, takže bych se vešel.

Podle mě bude stačit ta ohláška, ke které je potřeba akorát souhlas bezprostředních sousedů. Obejdeš přímé sousedy s plánkem stavby a necháš si od nich podepsat, že plánům rozumí a že proti takové stavbě nic nemají. Ideální je zajít nejdřív na stavební úřad, vysvětlit jim situaci a zeptat se, co budou chtít. Pokud nenarazíš na idiota, je to celé bezbolestné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru