Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přístavba ke garáži - z čeho a za kolik?

Mám garáž, kterou chci předělat na dílnu, a parkování "přilepit" zvenku k dílně. Před současnou garáží je nájezd (5 x 3 metry), a pak šoupací železná vrata (výška rámu nad vraty 2 metry). Takže by se jednalo - laicky - o dvě zdi 5 x 2m + střechu 5 x 3m.
Protože jsem se zedničinou nikdy neživil, nevím, z čeho by bylo nejlepší (nebo spíš nejlevnější, v rámci možností) to postavit. Že by Ytong? A z čeho tu střechu?
Dál by mě ještě zajímalo, jak to bude s administrativou - přístavkem vlastně změním půdorys baráku. Musím mít stavební povolení? Nebo stačí ohláška?
Díky

Předmět Autor Datum
Ak si cenovo citlivý inšpiruj sa v tomto prípade v Amerike. 3 x betonové pätky 40x 40 cm do hlbky cc…
Joseph 14.11.2009 14:33
Joseph
Když bys netrval na té zdi, tak nejjednodušší by bylo čtyři stojací trámky, na to udělat rošt pro st…
rokator 14.11.2009 21:20
rokator
Ta dřevěná konstrukce zní docela dobře... Je pravda, že nepotřebuju žádnou extra nosnost (nebudu na…
troo 15.11.2009 21:12
troo
A jak je to se stavebním povolením? Záleží na okolí. Někde si toho ani nevšimnou, někde soused doká…
Rce 15.11.2009 23:42
Rce
Nu, celá ulice je sice o šesti domech a poměrně klidná, ale přístavek by končil ve stejné úrovni s p…
troo 16.11.2009 00:56
troo
Podle mě bude stačit ta ohláška, ke které je potřeba akorát souhlas bezprostředních sousedů. Obejdeš…
zoul 16.11.2009 08:04
zoul
Pokud nenarazíš na idiota Bohužel, poslední dobou patrně ouřady idioty oplývají s nebývalou hojnost… poslední
Rce 16.11.2009 12:06
Rce

Ak si cenovo citlivý inšpiruj sa v tomto prípade v Amerike. 3 x betonové pätky 40x 40 cm do hlbky cca 60 cm v nich zabetonované pásnice 80 x 6 mm, drevená nosná konštrukcia z hranolkov 100-120 mmm, strecha podla tej vedlajšej, opláštenie podľa miestnych podmienok, výberu a vkusu. S izoláciov alebo bez, prípadne aj dodatočne.
Minulé leto to takto vyriešil švagor. A urobil to podla mňa, dobre a úsporne. Doporučujem.

Ta dřevěná konstrukce zní docela dobře... Je pravda, že nepotřebuju žádnou extra nosnost (nebudu na tom stavět další patro), takže samotnou střechu ty dřevěné hranoly udrží. A hlavně to asi nebude finančně ruinující.
A jak je to se stavebním povolením? Přístřešek bych stavěl na již hotovém betonovém nájezdu, který je "přilepený" k baráku. Počítá se ten nájezd do půdorysu? Nebo to prostě můžu postavit a šmitec?

A jak je to se stavebním povolením?

Záleží na okolí. Někde si toho ani nevšimnou, někde soused dokáže prudit i kvůli psí boudě a psát po všech možných úřadech. Je třeba vycházet z místní situace. Nechci navádět, ale když bych to stavěl ze dřeva, nebylo to moc na očích, dalo se to považovat za kůlnu a nebylo to pevně spojené se zemí (ta kůlna), tak bych se na povolení vykašlal, protože je to strašlivé lítání a kvůli kůlně...

Nu, celá ulice je sice o šesti domech a poměrně klidná, ale přístavek by končil ve stejné úrovni s plotem - tedy víc na očích to udělat asi už ani nepůjde...
Někde jsem se ale dočetl, že pokud půdorys domu nepřesáhne 150m2, měla by místo stavebního povolení stačit jen jakási - administračně a byrokraticky méně naročnější - ohláška. Dům i s přístavkem by měl půdorys cca 135m2, takže bych se vešel.

Podle mě bude stačit ta ohláška, ke které je potřeba akorát souhlas bezprostředních sousedů. Obejdeš přímé sousedy s plánkem stavby a necháš si od nich podepsat, že plánům rozumí a že proti takové stavbě nic nemají. Ideální je zajít nejdřív na stavební úřad, vysvětlit jim situaci a zeptat se, co budou chtít. Pokud nenarazíš na idiota, je to celé bezbolestné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru