Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Spojení kabelu u vodního čerpadla

Byl jsem nucen vzhledem k opravě čerpadla odstřihnout elektr.kabel, pro jeho délku. Nyní zpětně chci kabel spojit, kabel je volně ve vodě / vrtaná studna /, zakoupil jsem smršťující bužírku / tavnou / , takto to bylo provedeno i před tím. Postačí zatavit tuto bužírku ? Díky za radu, karel IV

Předmět Autor Datum
Vy jste ustřihl kabel tak chytře, že je nyní potřeba jej napojit tak, aby spojení bylo ve vodě? ::)…
Kurt 07.11.2009 15:16
Kurt
Při zakoupení čerpadla do vrtané studny byl kabel dlouhý cca 2 m, tehdy elektrikář ho napojil, jak j…
karelIV 07.11.2009 17:25
karelIV
Dobrý den,mohly by posloužit tyto spojky: http://www.ledux.cz/sindex.php?idvyrb=1467&doko=an o&kateg…
Lubomír 07.11.2009 17:26
Lubomír
IP68 je oficialne do dvou metru, revizi to asi neprojde, druhej problem vidim v tom plochym kabelu z…
bahno 07.11.2009 17:41
bahno
Čerpadlo AQ 10/400, originál plochý kabel
karelIV 07.11.2009 17:50
karelIV
No, tohle je zapeklita situace. Nejlepsi by bylo to rozebrat, prepojit kabel, smontovat a udelat zko…
bahno 07.11.2009 17:34
bahno
Jestli je to nějaká studna na zalévání zahrády a bude to probíjet tak vás to nejspíš zabije. Jestli…
MM_tank 08.11.2009 16:20
MM_tank
Dobrý večer,je třeba spoj opravdu dobře udělat,při hledání jsem se setkal i s tím,že prodejci čerpad…
Lubomír 08.11.2009 18:14
Lubomír
No já si taky vzpomínám na takovej hrnek a taky sem si dělal párek tak že sem konce namazal horčticí…
MM_tank 08.11.2009 20:03
MM_tank
Ta voda ve studni je velmi dobra zem - a kdyz tam bude ten proudovej chranic, tak ten vybavi uz pri…
bahno 09.11.2009 09:49
bahno
Díky za radu, stejně si to nechám udělat od elektrikáře.Původně to bylo vše děláno " odborně " na za…
karelIV 09.11.2009 11:54
karelIV
Jasně pokud tam bude chránič není problém.
MM_tank 09.11.2009 12:35
MM_tank
Na netu jsem našel opravu kabelu pomocí samovulkanizační gumové pásky.Ale na velké tlaky to nebude.…
Jabraka 08.11.2009 19:20
Jabraka
Spojení kabelu se provádí opravdu smrskávací brožurkou s LEPIDLEM !! pak se použije ještě lepidlo kt… poslední
Vlk Olomouc 18.05.2010 12:22
Vlk Olomouc

No, tohle je zapeklita situace. Nejlepsi by bylo to rozebrat, prepojit kabel, smontovat a udelat zkousku tlakovou vodou. To je ovsem amatersky nedosazitelny.
Amatersky dosazitelny je koupit kabelovy soubor, tedy 3(4-5)ks spojek a k nim maly smrstovaci buzirky a velka smrstovaci buzirka. Ta je specialni, ma po vnitrni strane tavny lepidlo(mozna ta co mate). V kazdym pripade se chrani kazda zila zvlast a pak celek. Ne tam soupnout cokoladu a zafouknout jedinou vrstvou! Reseni to neni uplne optimalni ale za predpokladu, ze cerpadlo bude provozovany za proudovym chranicem bych do toho asi sel(a preventivne to nerikal revizakovi). Bez proudovyho chranice mi to prijde nebezpecny, ale to uz snad dneska vsechno.

Jestli je to nějaká studna na zalévání zahrády a bude to probíjet tak vás to nejspíš zabije. Jestli je potom připojeno na klasické kovové zemněné vodovodní trubky tak to snad vyhodí pojistky. Při představě kabelu spojeného pod vodou se mi dělá blbě.

Dobrý večer,je třeba spoj opravdu dobře udělat,při hledání jsem se setkal i s tím,že prodejci čerpadel nabízejí službu nastavování kabelů na požadovanou délku.S tím probíjením je to sporné,spíš odejde čerpadlo.Když si vzpomenu na vojnu a lampasácké hrníčky na kafe-plastové a v nich dva měděné plíšky s malou mezírkou,kousek dvoulinky s vidlicí a natvrdo do zásuvky,vařilo to vodu fofrem.Další,kdy jsem se setkal s přehořelým tělesem v bojleru a bojler stále hřál,taky to jelo přes vodu,ale notně papalo kilowatky.Další konstrukce elektrokotle,těleso žádné,dvě elektrody přímo do vody a do vody se přidávala chemie,která měnila její vodivost a tudíž výkon topného média a radiátory taky netloukly.Možná,že se tyto kotle ještě vyrábí,není to žádné domaniko.

Díky za radu, stejně si to nechám udělat od elektrikáře.Původně to bylo vše děláno " odborně " na zakázku : voda-vodák, elektrika - elektrikář, vše jsem zaplatil, doklad mám. Dnes po všech radách je mě divné, že prodejna prodá čerpadlo do vrtané studny jen s krátkým kabelem.Proto byl nastaven, věřím že odborně a do kulatého kabelu byly instalovány hlídače hladiny vody.Ještě ve studni je relé-jistič,

Spojení kabelu se provádí opravdu smrskávací brožurkou s LEPIDLEM !! pak se použije ještě lepidlo které po namíchání lehce nabobtná a zůstává stále pružné. Každá žila je překryta 2ma božurky a pro sychr omotána vulkal.gumovou páskou, celý svazek se smotá do válce a do středu se vpraví lepidlo, pokud je velká mezera ve středu, tak se tam vloží oválná měkčí guma. Celý svazek se omotá vulk. gum. páskou, Celé se to potře lepidlem omotá (stáhne) silonovým lankem (provázkem) a znovu omotá vulk. gum. páskou, a zase se to celé potře lepidlem a překryje 2ma smrsk. božurky. Žila je překryta tak aby 1 vrstva božur. překryla izolaci na každé straně minim. 0,7 až 1 cm, 2 vrstva min o 1,5 cm. Vodič spojit nejlépe dutinkou bez izolace ale dá se spájet cínem takto: roztřepené konce vodičů vsuneme proti sobě do sebe a omotáme měď drátkem okolo a procínujem, rozdíl průměrů vodiče a izolace doplníme vulk. gum. Páskou. Překrytí celého svazku: 1 vrstva minim 5 cm na každou stranu
2 vrstva minim 8 cm na každou stranu. Je to trochu piplačka ale to je u nás odzkoušeno do 60 m pod vodou. To spojování také dělají u Mountfieldu ale ne tak důkladné jak popisuji. Opravy spojů od nich: voda se většinou dostane do kabelu mezi venkov. izolaci a izolaci vodiče. Izolace samotného vodiče bývá v pořádku, voda v plochém kabelu se může dostat do čerpadla. Pokud kupujete výrobek u nich nechte si to tam udělat, ušetříte si nervy u případné reklamaci. Ještě u kulatých gumových kabelů se spoje dělají gumou – vulkanizují se gum spojky ty jsou dokonalé otestované do 350 m (odborná firma, ( Sigma, Kablo ) nutno ověřit). Pak se dělá profi spešl spojka (Ital) plochý / kulatý kabel, hóódně drahé a málo dostupné kde se vnitřek zalije třeba Lukopren em S3782 a uzavře, sešroubuje. Spojky kulaté IP68 nepoužívám na ploch kabel (snad vnitřek zalít nemám zkušenost )

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru