Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oprava základů

Dobrý den,
máte někdo zkušenosti s opravou špatných nestabilních základů. Popřípadě neví někdo o nějakém odkazu jak postupovat při takové práci. Máme starý dům a část základů je smíšená - spíš to vypadé jak suť než základ.
Díky za tipy a rady Honza

Vloženo ze Zpráviček (Kurt)

Předmět Autor Datum
Místní profíci vám asi doporučí návštěvu statika, tohle už myslím moc na kutění není. Už se na domě…
zoul 05.11.2009 12:15
zoul
Se statikem souhlasím, chtěl bych znát vaše názory, nebo jestli má někdo podobné zkušenosti, tak jes…
jaanve 06.11.2009 09:05
jaanve
zoul má pravdu, páč když čtu Váš dotaz, tak: "špatných nestabilních základů" *** ale co je na nich š…
milan.cukrar 05.11.2009 13:31
milan.cukrar
Dobrý den, díky za zájem. Špatné znamená že se drolí v délce cca 4m. Před 2 lety jsme dělali odkop c…
jaanve 06.11.2009 09:00
jaanve
Dobrý den, provádím něco podobného v trochu větším rozsahu. Podsklepený dům, bez svislé i vodorovné… poslední
quaker5 14.05.2013 18:12
quaker5
Ešte na začiatku 60-tich rokov sa mnohé rodinné domy stavali na "bitých" základoch. Vznikali tak, že…
Joseph 05.11.2009 13:59
Joseph
Jasné chápu a máš návrh jak ji prodloužit?
jaanve 06.11.2009 09:01
jaanve
Přidávám pár fotek. Honza
jaanve 06.11.2009 09:15
jaanve
Dobrý den, nikde nevidím hydroizolaci (IPU). Dělal jsem rekonstrukci domu a čím jsem začal bylo komp…
Scorpio 07.11.2009 06:46
Scorpio
Dobrý den, máte pravdu na fotkach není pa ve zdi vidět ale je tam naštěstí, jinat kjsem to udělal st…
jaanve 07.11.2009 07:45
jaanve
Honzo, ano, normálně jsem vyboural něco přes 1,2m zdi, položil ipu a znovu vyzdil. Pokud byl v místě…
Scorpio 07.11.2009 11:18
Scorpio
Víte Honzo, nezlobte se na mě, ale to je to odkopávání a vkládání nopovky. Toto nejsou základy. Neví…
milan.cukrar 06.11.2009 17:04
milan.cukrar

Se statikem souhlasím,
chtěl bych znát vaše názory, nebo jestli má někdo podobné zkušenosti, tak jestli by někdo neporeferoval.
Co myslíte tím děje - praskliny, nebo opravy? Popsal jsem to níže.
Obyvy mám z toho aby to šlo opravit a z toho co na to statik.
Ikdyž jak sem se díval na net tak možnosti by snad byly.
Honza

zoul má pravdu, páč když čtu Váš dotaz, tak:
"špatných nestabilních základů" *** ale co je na nich špatného a nestabilního? podloží, nebo nevhodně udělány, nebo z nekvalitního matroše, co dělají ty základy, praskají ujížději, drobí se, jak hlubok jsou, co je vespod, atd,
doplňte informace vložte foto detailů a pak....
ale opravdu je otřebná prohlídka na místě, páč není základ jako základ.
ptejte se dále

Dobrý den, díky za zájem.
Špatné znamená že se drolí v délce cca 4m. Před 2 lety jsme dělali odkop celého domu nainstalovali jsme nopkovou folii drenážní trubku a zasypali struskou, vykopali jsme cca 1,7m hluboou jímku, kde je čerpadlo. Ted jsme chtěli folii olemovat zakončovací lištou no a při tom se nám ta inkriminovaná délka začala zčásti sypat pod rukama. Co nedrželo jsme postupně vybrali a následně zabetonovali, ale není to nic nosného, jenom taková výplň. Asi si to sedlo a na vnitřní omítce se ojevila prasklinka.
Zdi jsou 52 - 62 cm tlusté, do výšky 1 patra (přízemí) 2 patro už je jenom 15cm a izolace. Základy jsou cca 1-1,3 m hluboké někde sem ani na konec základů nenarazil. Ale vždycky sme viděli jenom cihly.
Původně byla na domek nalepena stodola tu jsme přestaveli na garáž a z 1/3 jsme prodloužili domek, v těchto místech jsou základy betonové ale tak vyzrálé že se skoro nedalí provrtat a odsekat 5cm (60x60 cm) kvuli srovnání vyškové urovně zabralo pul dne. Podle sousedů je storola starší než dům tak jak stojí ted. Tak trochu doufám že pod těmi zděným základy jsou betonové, ale to neřeší současný problém.
Dům je cca 80let starý a ted jsem u konce tří leté totální rekonstrukce. No a ted sem oběvil tento problém.
Někde tady jsem četl martýrium s opravou základu hájenky, kde zmiňoval možnost podkopání základů po metru a vybetonování. Uvažuju o něčem podobném. Něž bych se do toho pouštěl sám tak pozvu statika nebo rovnou odbornou firmu, ale chtěl bych se uklidnit na zimu, že je vůbec něco takového možné. Většinou se dá všechno opravit.
Díky moc za názory a rady předem
Honza

Dobrý den,
provádím něco podobného v trochu větším rozsahu. Podsklepený dům, bez svislé i vodorovné izolace, tedy již zcela nefunkční. Zdivo smíšené, cihla, opuka snad loženo jen do písku. Místy se základ již vyboulil směrem ven a jsou v základech dutiny . Mám obkopanou jednu stěnu domu 10 metrů a 2,5 metrů do hloubky k základové desce. Zatím očišťuji zdivo, spáry či vyndavám rozpadlé cihly a kameny. Nechám nějaký čas vyschnou. Pak provedu opravu základů dozdění a dám podkladní špric. Přemýšlel jsem o nahození, ale vzhledem k velkým nepravidelným spárám a kamení přidělám na stěnu kari síť a udělám bednění do tlošťky 10cm. Pak vyjeji betonem. Přemýšlel jsem o stříkaném betonu, ale snažím se to udělat co nejlevněji. Pak provedu v 1.vrstvě hydroizolaci, 2. vrstva zateplení XPS 10cm, 3. vrstva nopovou fólii, 4.vrstva geotextílie (možná ne) a zásyp. Z vnitřní strany provedu injektáž proti vzlínající vlhkosti a sanační omítku s přísadami proti zasolenému zdivu. Dům nebudu podřezávat, protože je to u základové desky samý kámen.

Ešte na začiatku 60-tich rokov sa mnohé rodinné domy stavali na "bitých" základoch. Vznikali tak, že sa vykopali obrysy budúceho domu a priestor sa vyplňal kameňmi a osiatou zeminou, zalievalo sa to vodou a ubíjalo.

Ber to tak že stavba vydržala predpokladanú životnosť.

Dobrý den,
nikde nevidím hydroizolaci (IPU). Dělal jsem rekonstrukci domu a čím jsem začal bylo kompletní podřezání domu. Odizoloval jsem ipou všechny stěny i příčky a na celé podlahy nalepil rovněž ipu. Byla to dost dřina, ale při tomto postupu jsem opravil všechny neplechy - základy jsou defacto jen z pálených cihel pojených hlíněnou mazanicí a většina stěn domu je z kotoviny. Při použití klínků a cca metrovém postupu jsem neviděl, že by to nějak zamávalo se statikou. Občas vypadlo větší množství cihel (kotovina pojená mazanicí,nic moc soudržnost), tak jsem to dozdil pálenýma a jelo se dál - denní postup při síle stěn 50 cm kolem pěti metrů. Scorpio

Dobrý den,
máte pravdu na fotkach není pa ve zdi vidět ale je tam naštěstí, jinat kjsem to udělal stejně jak píšete no nové betononé podlahy jsem všude dával ipu.
To ste si musel máknout s tím podřezáváním. A to jste 1m délky zdi odsekal dal tam ipu dozdil a pokračoval? nemáte fotku, prosím? Pokud ide udělat toto tak přece v krajním případě by šlo po částech ty cihlové základy vybrat a vybetonovat.
jo a v kterých místech ste to klinkoval?
honza

Honzo, ano, normálně jsem vyboural něco přes 1,2m zdi, položil ipu a znovu vyzdil. Pokud byl v místě špatný základ tak jsem to vybral, naházel beton a do něj usadil pálené cihly. Za půlhodˇku jsem pokračoval.
Ten 1,2m jsem dělal, aby se dala navázat ipa, a taky aby se dalo hned pokračovat v bourání. Prorazit stěnu je podle mě větší dřina + ztráta času, než pokračovat v načatém.
Klíny jsem dával do druhého šáru nad linií ipy, z obou stran stěny. Záměrem bylo bourat jen jeden šár, ale...občas toho šlo dolů více i s klínama. Větší obezřetnosti je třeba pod okny a případně dveřmi.
Pokud mi to moc padalo, tak jsem si ipu sroloval a boural jsem jen na délku kolem 50 cm.
Zcela prostý betonový základ jsem nikdy nedělal, beton dlouho tuhne - ztráta času. Umím si sice poradit a donutit betonovou směs ztuhnout poměrně rychle, ale je to zase o penězích.
Fotky bohužel nemám, ještě jsem neměl digitál. Scorpio

Víte Honzo, nezlobte se na mě, ale to je to odkopávání a vkládání nopovky. Toto nejsou základy. Nevím proč jste tam dával nopovku. Stejně máte zdi vlhké až mokré. Budete dělat hydroizolaci? Jesliže máte takto odkopáno, dodal bych tam ZB 15cm, zabetonoval a doizoloval, jak tepelně, tak i hydro.
Ale na přesný postup je hodně málo fotek a informací.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru