Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem trvanlivost stavebnich technik

Zdravim
Sem tam objevivsi se otazka ohledne zatepleni ve me vzdy evokuje tutez otazku. Bydlime totiz v dome se starim > 150 let (historii znam bohuzel jen od doby, kdy se sem nase rodina prestehovala), steny 50cm a vice silne. Vzdy me napada, jestli bych neco ziskal oblozenim polystyrenem ci jinym modernim izolantem. Okna moderni (plastova, eurookna) by jiste proti stavajicim dvouoknum (jedny krdila vevnitr, druha venku, byt izolovana paskou po obvodu) jiste efekt mela, ale polystyren?

V te souvislosi se prave objevuje ona otazka. Kdyz postavim dum z porotherm cihel, zateplim polystyrenem, tak uprimne pochybuji, ze bez znovu obkladani izolacni vrstvy v nem bude mozne bydlet stejne jako ve starych domech, desitky i stovky let. Dokonce ani neverim, ze samotna konstrukce vydrzi takovou dobu, aniz by musel byt dum komplet prestaven. Co pak kombinace Ytong, Sadros, Polystyren nebo dokonce takove ty polystyrenove cihly, co se vylevaji betonem.

Jak to vidi stavebni odbornici? Precijen je divne obkladat si obydli ropnym produktem, ze.. :-|

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle všeho bys obložením izolací získat měl. Taková zeď sice výborně akumuluje teplo a má velkou te…
strejdabrabenec 06.10.2009 12:47
strejdabrabenec
Jo, bohuzel to tady neni mozne. Ani ne tak pres pamatkare jako technicky. Nejdelsi stena domu je tot… poslední
JR_Ewing 06.10.2009 19:48
JR_Ewing

Podle všeho bys obložením izolací získat měl. Taková zeď sice výborně akumuluje teplo a má velkou tepelnou setrvačnost, když se ale koukám do tabulek tepelných odporů, potom stejný tepelný odpor jako zeď z plných cihel 90 cm má polystyren o tloušťce cca 4,5 cm. Musel bys asi obložit paradoxně velkou tloušťkou (kvůli rosnému bodu), ale získal bys energeticky pasivní dům při zachování tepelné pohody (teplota stěn).
Trvanlivost dnešních materiálů mi taky občas vrtá hlavou, např. porothermu bych moc velkou životnost nedával. Rozhodně bych ale nechtěl bourat dům, postavený ze ztraceného bednění, poctivě vyztužený armovacím železem.
Ad ropné produkty: vždyť si v obalech z ropy kupuješ potraviny, z ropy jsou všechny plasty a spousta jiných materiálů, po ropě (živice) jezdíš do práce, v autě plném plastů zase z ropy, kosmetika atd atd. Když tady před časem Azor vykřikoval, "aby už vám ta ropa konečně došla", asi mu nedošlo, že by si neměl ani čím ráno vyčistit zuby.]:)

Jo, bohuzel to tady neni mozne. Ani ne tak pres pamatkare jako technicky. Nejdelsi stena domu je totiz zaroven hranici se sousedovic dvorem, a tem by se asi nelibilo, kdyz by prisli o 20cm prostoru, druhou veci je pak ulice, se kterou dum take licuje (uzka ulicka stareho mesta, necele 3 metry sirka, pres ulici zed a dum, uz ted mame omitku rozdrapanou od popelaru, a jinych nakladnich vozidel, jak se ve snaze vejit oprou o dum.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru