Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno kombinovaný sporák - jaké jištění?

Máme elektriku v baráku vedenou poněkud zvláštním způsobem. Kromě novější přístavby, plynového kotle a el. bojleru jsou všechny místnosti vedené na 1 jistič (10A, 500V). Tedy všechna světla i všechny zásuvky. Ze spotřebičů tam zapojujeme varnou konvici (2000W), mikrovlnku (900W), vysavač (1700W), lednička (asi 500W), mražák (asi 500W), pračka (asi 800W),žárovky jsou úsporný, takže asi nehrají velkou roli.

Trochu mě překvapuje, že si neuvědomuju,že by to vyhazovalo jistič. Elektrice sice téměř vůbec nerozumím, ale ze střední školy mi jaksi utkvěl v hlavě vzorec P=U*I, podle kterého by snad měl jistič vyskakovat při 5000W (500V*10A). Varná konvice a vysavač se ale používá spíše zřídka, tak je snad možné, že se to do toho limitu vejde...

Chtěl bych se zeptat, jestli by se situace nějak radikálně změnila při nákupu kombinovaného sporáku (s el. troubou), který má snad nějakých 2000W. Tedy jestli by bylo možné jej používat, pokud bychom při tom nezapínali některé jiné spotřebiče. Elektriku bychom chtěli někdy výhledově předělat, takže by se jednalo spíše o dočasné řešení. Moc děkuji za Vaše doporučení!

Předmět Autor Datum
ty máš doma 500V? ::) Odkud? :-) edit: standard je 230V, takže pro 10A jistič máš k dispozici cca 2…
touchwood 21.08.2009 11:05
touchwood
No, pro mě je to taky trochu záhada, proč jsou všechny jističe, co máme doma označené 500V. Já se v…
wasek 21.08.2009 11:41
wasek
ale to je jmenovité napětí daného zařízení, to není reálné napětí v síti. Podle toho nemůžeš počítat…
touchwood 21.08.2009 12:44
touchwood
A není náhodou ten jistič třífázový? Tedy máš doma celkem 3 okruhy, tím pádem zhruba 3x 2kW k dispoz…
Prasak in work 21.08.2009 13:38
Prasak in work
to sice mít může, ale to bude nejspíše pouze na třífázové vedení (protože se jistí právě to, nikoli… poslední
touchwood 21.08.2009 15:23
touchwood

ty máš doma 500V? ::) Odkud? :-)

edit: standard je 230V, takže pro 10A jistič máš k dispozici cca 2kW. Nepředpokládám, že všechna výše jmenovaná zařízení provozuješ najednou a na plný příkon..

Na sporák bych rozhodně doporučoval separátní vedení a jistič.

No, pro mě je to taky trochu záhada, proč jsou všechny jističe, co máme doma označené 500V. Já se v tom moc neorientuju a otec, kterýmu tu elektriku kdysi dělali, taky ne. Možná to nějak souvisí s tím, že máme na dvoře zásuvku na míchačku, pro kterou se asi standardně používá 380V.
Správně bychom asi měli mít doma 230V, ale mně se to nějak nezdá. To by to totiž určitě občas vyhazovalo jistič, vždyť už jenom varná konvice má 2kW a to by pak stačilo jenom aby se zapla lednička a mělo by to přece vyhodit jistič.
Když nám elektrikář před 15 lety dodělával elektriku v jiné části baráku, tak tam opět šoupnul jističe 500V, takže mně se těch 230V nějak nezdá.

ale to je jmenovité napětí daného zařízení, to není reálné napětí v síti. Podle toho nemůžeš počítat maximální příkon.

Jinak jističe mají jistou toleranci a "zpoždění" či citlivost (označuje se písmenem), která jim umnožňuje po jistý čas nechat protékat rázové proudy (např. spuštění motoru apod.).

Nicméně platí - troubu (ideálně i pračku a jiné spotřebiče s velkým příkonem a dlouhodobým provozem) rozhodně dát na separátní jistič a hlavně vedení. Tady nejde o to, že by ti vyhazoval jistič (to je ještě ten lepší případ), tady může v nejhorším případě (porucha jističe, špatně navržená elektroinstalace) dojít i k požáru.

Každopádně platí: jakékoli větší zásahy do elektroinstalace by měl provádět pracovník "s razítkem", jinak hrozí, že ti třeba v případě požáru pojišťovna, právě s odkazem na vadnou/neodborně provedenou elektroinstalaci, odmítne plnění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru