Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Z čeho bednu na repraky

Mám staré 3 pasmové bedny a k tomu jeden basák ozvučnice jsou v mizerném stavu. Chtěl bych pro ně udělat novou ozvučnici ale nevím z jakeho materialu a jaký objem a jestli basreflexovou nebo uzavřenou prosím poradte zatím více nevím ani vykon beden ani nic jineho.

Předmět Autor Datum
Udělat správnou ozvučnici je docela alchymie, kde hrají roli milimetry. Jde o to, jestli chceš tedy… nový
Moas 07.08.2009 15:59
Moas
Nejlepší je udělat přesnou kopii původní bedny. Dělá se to obvykle z dřevotřísky. nový
Prasak 07.08.2009 16:20
Prasak
Kdysi dááááávno, když jsem byl ještě mlád jsem taky uvažoval o stavbě, ale stihl jsem zlenošit dříve… nový
sHpy00n 07.08.2009 16:54
sHpy00n
Já jsem taky míval amatérský pokusy. Ve chvíli, kdy jsem začal vydělávat, jsem poznal, že pro amatér… nový
Prasak 08.08.2009 12:51
Prasak
Já mám bednu na basovej reprák z masivu, má to celý asi 60kg ::) Můžeš se inspirovat: [http://mrk.bo… nový
marekdrtic 07.08.2009 18:57
marekdrtic
Pred rokmi som zhliadol hudobný film v istom prírodnom amfiteátri, zvuk bol neskutočný. V druhý deň… nový
Joseph 08.08.2009 22:12
Joseph
Přesně tak, betonové repráky jsem viděl poprvé někdy v 70-letech (od firmy Fischer??). Dokonce i dne… nový
L-Core 08.08.2009 22:36
L-Core
Švára si ve chvilce nudy dělal bedny ze sádrokartonu. Finále bylo těžký jak kráva a všichni v okolí… nový
Zarniwúp 09.08.2009 11:33
Zarniwúp
audioweb.cz - tu sa mozete inspirovat, najdete tam i odpoved na vasu otazku z coho vyrobit bednu, ak… nový
poihu 09.08.2009 16:25
poihu
Jako zatvrzelý Hifista jsem stavěl reprobedny jednu za druhou.Nejlepší byly stavebnice z Ústředního… poslední
Jabraka 16.08.2009 11:03
Jabraka

Kdysi dááááávno, když jsem byl ještě mlád jsem taky uvažoval o stavbě, ale stihl jsem zlenošit dříve, než jsem se ke stavbě dostal. Nicměne mi na disku zůstaly nějaké odkazy:

Subwoofer a typy ozvučnic: bassreflex, band-pass, isobarik..

2-pásmové reprobedny 50/100 VA rms, 70 až 20 000Hz s reproduktory TVM

O reproduktorech a ozvučnicích 1. díl

O reproduktorech a ozvučnicích 2. díl

a ještě něco nového:

Stavba reprosoustav od A-Z

Stavba reprosoustav - Jak si postavit vlastní reprosoustavu

Já jsem taky míval amatérský pokusy. Ve chvíli, kdy jsem začal vydělávat, jsem poznal, že pro amatéra, jako já, je 100x jednodušší si koupit hotové bedny a hraje to 100x líp. Hlavně je tam možnost si poslechnout, co budu kupovat, než stavět něco s neznámým výsledkem.
A pokud někdo položí otázku "z čeho se dělají bedny", tak to nikdy nemůže dopadnout dobře. Hrát to bude, ale pro fajšmekry to nebude. Použitelné tak do garáže, nebo na stavbu.

Pred rokmi som zhliadol hudobný film v istom prírodnom amfiteátri, zvuk bol neskutočný. V druhý deň som si ten film šiel vypočuť ešte raz, pred premietaním som si trochu pozrel zvukovú aparatúru. Basové repro boli betonové komory so zvukovodmi, boli hádam štyti a sady sĺpov.
Pochopil som že takýto zvuk doma nikdy mať nebudem a upustil som od snahy zaobstarať si špičkovú domácu repro aparatúru. Neskôr prišlo ešte zistenie že aj tú ktorú vlastním nie je možné z ohľadom na susedov a manželku počúvať v hudbe primeranej hlasitosti a to definitívne presmerovalo môj záujem na slúchadlá lepšej kvality.

Švára si ve chvilce nudy dělal bedny ze sádrokartonu. Finále bylo těžký jak kráva a všichni v okolí se řezali smíchy. Ale hrálo to. Jestli to bylo hi-fi si netroufám odhadnout, asi ne. Myslím, že je má teď v dílně a pouští přes ně rádio, když sedí pod pergolou.
Nakonec stejně koupil Genius SW 5.1 HT 5000, u kterých mu ještě něco upravoval jiný známý (ty repráky mají nějaký brum, nebo co...) a teď mu to leží asi rok v kumbále, že je jako jednou skutečně instaluje do obýváku.... :-/
Lidi dělaj různý věci. :-)

audioweb.cz - tu sa mozete inspirovat, najdete tam i odpoved na vasu otazku z coho vyrobit bednu, ako aj teoriu okolo stavby reprosustav vratane fora. IMHO robit nove ozvucnice pre nejake ktovie ake stare a s akymi parametrami repraky to ani nestoji za tu namahu, leda ze by sa jednalo o nejake naozaj kvalitne repra, ale to myslim ze v tomto pripade nehrozi.

Jako zatvrzelý Hifista jsem stavěl reprobedny jednu za druhou.Nejlepší byly stavebnice z Ústředního Hifiklubu z polystyrenového výlisku.Lehké a neskutečně perfektní.Ovšem pro domácí poslech.Pokud jsem stavěl reprobedny pro kapelu jednoho kamaráda,byly ze stavební překližky.Vyrobit dobře fungující bassreflex je bez použití speciálních přístrojů nemožné,pokud nejde o stavbu podle návrhu,nebo kopii.Pak je nutno dodržet přesné rozměry na mm.A ani to nemusí být bez chyby,protože by se musely použít i reproduktory totožné orginálům.Pokud jde o bednu pro doma uzavřenou,samozřejmě vol masivní materiál a hlavně spojení desek musí být dokonalé.Většinou jsme bedny nelepili,ale jen šroubovali,kontakt přes 2 mm molitan(těsnění do oken).Uvnitř zatlumení čedičovou vlnou po stěnách bedny.Také se používá naplnění vnitřku zmuchlanou PE folií.Pozor na výhybku a používané reproduktory,ty musí mít přibližně stejnou relativní citlivost,udávanou v dB,na př.86,90,93 dB.Je nutno si uvědomit,že zvýšení citlivosti o 3 dB znamená dvojnásobný akustický výkon.Pak by se mohlo stát,že středy s citlivostí 86 dB a basy s 89dB,pak basy budou dvakrát hlasitější.Je nutno pak upravit vyhýbku.Pro výšky se používají samostatné uzavřené reproduktory,ty se na hlasitosti tak moc neprojevují.
JABRAKA

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru